כתבות רלוונטיות מעניינות

תת-פורום זה מכיל שירשורים חשובים, מידע לפי נושאים, סרטונים מיוחדים ועוד..
כל הנוןשאים הנמצאים כאן 'נעולים'!
לצורך שאילת שאלות הבהרה, יש להיכנס ל'פורןם גינון' ולשאול את השאלות שם.
רצוי לצרף לינק למאמר המדובר ולהודעה הספציפית.

מין חדש של שום, התגלה בחרמון

הודעהעל ידי ראובן אורן » 16 אפריל 2014, 22:11

מין חדש של שום שפורח רק בקיץ התגלה בצפון הארץ


ה"שום הקייצי", שכבר הוכר כמין בסכנת הכחדה, מצטרף לרשימה של 46 מיני שום שגדלים בישראל


גם במדינה קטנטנה כמו ישראל, ממשיך הטבע לספק למדענים חידושים, ואחד האחרונים שבהם הוא גילוי מין חדש של שום באזור הר החרמון. מין זה מצטרף לרשימה המפוארת של שומים בישראל, הכוללת כיום לא פחות מ-46 מינים.

על הגילוי החדש של המין הנקרא "שום קייצי" (שם זמני) אחראים חוקרי צמחים מסיציליה שערכו בחרמון מחקר בשיתוף עם ד"ר אורי פרגמן-ספיר, המדען הראשי של הגן הבוטני באוניברסיטה העברית בגבעת רם. באחרונה פרסמו החוקרים את הממצאים בכתב העת PHYTOTAXA, העוסק במיון והגדרת מיני צמחים.


שום קיצי.jpg
השום הקייצי. צילום: אורי פרגמן-ספיר


ביוני 2012 ביקר בישראל הפרופסור סלווטורה ברולו מאוניברסיטת קטניה בסיציליה, שנחשב למומחה עולמי למיני בר של שום. בסיור שערך בחרמון עם פרגמן-ספיר מצאו השניים אוכלוסייה לא מוכרת של שום. דגימות של הצמח נאספו וגודלו בגן הבוטני בגבעת רם ובמעבדה של ברולו בסיציליה. לאחר מכן נערכו השוואות של הצמחים שהתפתחו למינים קרובים ונערך מיפוי גנטי. החוקרים הסיקו מהבדיקות שמדובר במין חדש ולא מוכר למדע, ומכיוון שהוא פורח בקיץ, נתנו לו שם מתאים.


בסיורים נוספים נמצאו בחרמון עוד כמה מוקדים של המין החדש, בגבהים של 1,700-1,450 מטרים. לדברי פרגמן-ספיר, בית הגידול של השום הקיצי הוא יער הררי ופתוח הכולל עצי אלון. מכיוון שהוא נמצא רק באזור בעל שטח מצומצם, הוא הוכר כמין בסכנת הכחדה, אך ייתכן ובעתיד הוא יימצא באתרים נוספים בחרמון הישראלי ואולי גם בחרמון הסורי ובלבנון. האיום העיקרי לשום הקיצי בחרמון הוא רמיסה של פרות הרועות בשנים האחרונות על פני שטחים נרחבים ומסכנות מינים ייחודיים נוספים של צמחים. בחרמון נמצא הריכוז הגדול ביותר של מיני צומח בסכנת הכחדה בישראל, 77 מינים על פני שטח של פחות מ-100 קמ"ר.

"השום החדש פורח בקיץ כאשר עליו כבר יבשים", הסביר פרגמן-ספיר, "הפרחים שלו בצבע קש ומוסווים היטב ברקע הצמחייה היבשה האופיינית לעונה. כך הוא מתחמק מבעלי חיים המחפשים לאכול צמחים טריים. הוא קרוב של כמה מיני שום נוספים בישראל ובהם שום סתווי, שום ירקרק ושום האבקנים". הסיבה לכך שהשום פורח בקיץ, למרות שמדובר בתקופה שבה הקרקע יבשה והפרחים מאבדים מים, היא שכך הוא נמנע מתחרות עם פרחים אחרים על חרקים המשמשים כמאביקים באביב. הפריחה בעונת הקיץ מאפשרת לשום להסתמך על חרקי קיץ המבקרים רק בו, כי אין פרחים אחרים המתחרים אתו.

בין 46 מיני השום בישראל, רק חלק קטן הוא קרוב לשום ולבצל הגינה שבהם נעשה שימוש לאכילה. הסוג שום שויך בעבר למשפחת השושניים ולאחר מכן למשפחת השומיים. מחקרים חדשים מראים שהוא שייך דווקא למשפחת הנרקיסיים. בישראל יש ארבעה מיני שום שלא קיימים בשום אזור אחר בעולם ובהם שום סתווי הנמצא רק בכרמל ושום דרומי הנמצא רק בנגב ובמדבר יהודה.

http://www.haaretz.co.il/news/science/. ... -1.2298040
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי ראובן אורן » 17 אפריל 2014, 16:30

פירות וירקות ללא ריסוס - ובזול



בפירות ובירקות שמוכרים לנו ישנן שאריות של קוטלי חרקים וחומרי הדברה מסוכנים. קבוצה של קיבוצניקים מעמק יזרעאל הבינו שאם זה יימשך, אנשים ייקנו פחות, ולכן הם פיתחו תחליף זול ויעיל להדברה, ומוכרים פירות וירקות ללא ריסוס, ובאותו מחיר


בהתחלה אף אחד לא האמין שהפרויקט יצליח, אבל כבר כמה חודשים שעצי ההדר של דני במושב בית הלל שבצפון גדלים מבלי שהוא צריך לרסס אותם.

כדי למנוע את הצורך בהדברה, דני תולה על עצי הפרי שלו בקבוקים המלאים בחומר שנקרא "סרטרפ". החומר הטבעי, המכיל בעיקר חלבון, מושך את הזבובים אליו ומונע מהם לפגוע בפירות.

Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (27.08 KiB) נצפה 5277 פעמים


דני וחקלאים נוספים בעמק החולה הם חלק ממיזם ניסיוני חדש שבא במטרה לעודד שימוש בהדברה ידידותית - הדברה ללא שימוש בחומרים כימיים ובלי צורך במטוסי ריסוס.

במקום הזרחן האורגני הקוטל מזיקים אך מזיק לבני אדם, הם מפזרים שלל מלכודות למגוון המזיקים: מתקן נגד זבוב הפירות הים תיכוני בצורת בקבוק, דף שנתלה על עץ המכיל פרומון נגד המזיק אנרסיה.

המשקים המשתתפים בפרויקט הצליחו לצמצם עד כה את מספר הריסוסים הכימיים ב-50%-100%. הפרויקט ביוזמתה של החברה לפיתוח הגליל, נסמך על פקחים מיוחדים שמנטרים בזמן אמת אילו מזיקים נמצאים בשדות ועל פי הנתונים בונים "מפת מזיקים" של האזור. כך החקלאי יודע מאיזה ריסוסים הוא יכול מראש להימנע.


וידאו במקור http://www.mako.co.il/news-israel/healt ... 1434139730
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי ראובן אורן » 17 אפריל 2014, 16:45

מזכיר לכם משהו...? :wink:

בדיוק הבוקר, ב 07:30 שתיתי קפה מוקדם עם חקלאי ותיק ש.., נו.., לא כל כך מסכים עם 'דעותי' ולא מאמין שניתן לגדל פירות ללא 'ריסוסים'.

אין לי אומץ לשאול אותו רטורית - 'ומה עשו פעם?!'
טוב, כי הוא חקלאי ותיק.

גם לא אַפנה אותו לכתבה הזו - גם..., כי הוא ותיק :lol:

חקשמייח
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי שגיא » 17 אפריל 2014, 21:39

לפי דעתי, הפירות והירקות האורגנים שקונים בסופר,
א. לא עולים כ״כ הרבה כמו שמספרים אלא עושים קופה ענקית...
ב. ניתן לצרוך מהם פחות מרגילים מפני שמכילים יותר מינרלים מאשר הרגילים...
שגיא
גנן עם עתיד
 
הודעות: 726
הצטרף: 29 אפריל 2013, 19:55
מיקום: הרצליה

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי ראובן אורן » 17 אפריל 2014, 21:54

בשכנות ל'רמי לוי' שמתחת לזכרון, יש חנות 'ניצת הדובדבן' שבה מוכרים גם פירות וירקות אורגניים ו.. יפים.
הרבה פעמים, מחיר העגבניות (לדוגמא..) שם, היה זול יותר מאשר אצל רמי לוי

הסיבה די פשוטה - התוצרת האורגנית לא עוברת דרך ה'בורסה' של הירקנים ולא משקללים שם את המחירים ע"פ 'הצע וביקוש' של הסוחרים בשוק הסיטונאי שזה 'בורסה' אמיתית! אחד מוכר לשני את התוטצרת שירדה הרגה מהמשאית וזה נמשך כל הלילה ועד הבוקר, המחירים קופצים בהרבה עשרות אחוזים.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי שגיא » 17 אפריל 2014, 22:02

כן...
הייתה כתבה על כמה כל אחד מרוויח, החקלאי, האורז, ההעברה ועוד מלא גורמים שפוגעים בנו ומקפיצים את המחירים
יש לי איזה חלום, להקים חנות של ירקות אורגניים, ללא כל מטרות רווח, שבה אותה חברה תגדל, תעביר ותמכור.
כך המחירים יהיו זולים אולי אפילו יותר מחנויות אחרות ובאיכות טובה
אם אותו אחד מעביר מגדל ומוכר, ניתן לשמור גם על הטריות ולקטוף בבשלות - כך שיהיו יותר מינרלים וויטמינים
איכות, ואחר כך כמות :!:

חבל שהמצב לא כך כיום :cry:
שגיא
גנן עם עתיד
 
הודעות: 726
הצטרף: 29 אפריל 2013, 19:55
מיקום: הרצליה

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי אורנה » 19 אפריל 2014, 11:51

"כי האדם עץ השדה"(דברים כ'19)

כוורת דבורים בחצר הבית - viewtopic.php?f=9&t=6472
סמל אישי של המשתמש
אורנה
גנן אורגני
 
הודעות: 3033
הצטרף: 03 אוגוסט 2011, 18:09
מיקום: ראש פינה

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי צברי נוגן » 19 אפריל 2014, 20:24

שגיא יש חקלאי בדרום (לא זוכר איפה, אבל נראה לי שבעוטף עזה), אמנם לא אורגני
אבל נמאס לו שהירקות שהוא מוכר במחיר מסוים למשווק, נמכרים במחיר כפול, משולש ולפעמים גם מרובע
ממה שהוא מכר, והוא הקים רשת משלוחים באזור והוא מוכר את הסחורה שלו ישירות
ללקוחות, ללא כל פער תיווך ולא כל תוספת מחיר, ולפי מה שהיה כתוב בכתבה ההיא
כמות הלקוחות שלו רק עולה.
לק"י
יהודי זה הכי אחי
צברי נוגן
גנן אורגני
 
הודעות: 1611
הצטרף: 30 יולי 2007, 20:16
מיקום: לפיד

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי אורנה » 21 אפריל 2014, 10:28

יער מאכל בן כ300 שנה
Watch on youtube.com

בעד הקמת בוסתנים ויערות מאכל כללו בארץ

https://sites.google.com/site/foodforestisrael/home
"כי האדם עץ השדה"(דברים כ'19)

כוורת דבורים בחצר הבית - viewtopic.php?f=9&t=6472
סמל אישי של המשתמש
אורנה
גנן אורגני
 
הודעות: 3033
הצטרף: 03 אוגוסט 2011, 18:09
מיקום: ראש פינה

המוציא מים מהאויר..

הודעהעל ידי ראובן אורן » 23 אפריל 2014, 14:12

מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי שגיא » 23 אפריל 2014, 21:48

שנה שעברה, כשהייתי בטיול מצוינות (בכיתה שלי, בנוסף לטיול שנתי) בניצנה
היינו במרכז המדעי שם...
יש שם מתקנים לחקר כל מיני שיטות של הפחתה ושימוש במשאבים כמו השמש ועוד
יש שם מתקן (סוג של אבטיפוס - הוא לא שם כדי לספק מים בכמות, אלא לחקר) אשר קולט ערפל ו״מעבה״ למים,
יש מתקן שעושה אותו דבר עם טל, ויש שם גם מתקן (הוא כן מספק מים) ששואב מים מליחים מהבארות בסביבה, ו״מתפיל״ את המים ע״י אידוי ועיבוי, כמו במנבטה (המים המליחים מתאדים ונשארים מלחים בקרקעית, והאדים מועברים למקום אחר שמתעבים ויש מים מזוקקים, את המים האלו מערבבים עם מי הכנרת/מים מבארות לא מליחים והם מספקים מים לאזור)..
אולי יש מאמרים על כך באינטרנט...
שגיא
גנן עם עתיד
 
הודעות: 726
הצטרף: 29 אפריל 2013, 19:55
מיקום: הרצליה

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי ראובן אורן » 23 אפריל 2014, 23:03

יש מתקן שהוא המצאה ישראלית לטובת מדינות מדברייות חסרות מים. המתקן הוא מין 'אוהל' ענק האוסף במשך הלילה את הטל מהאויר ומעבה אותו, ללא כל השקעת אנרגייה, למיכל הנמצא במרכזו.

ב'הישרדות' לומדים איך להפיק מים מהאדמ - חופרים בור, מכסים אותו בנילון עם אבן במרכז כשבמרכז הבור מונח כלי איסוף. האדים עולים מעלה מהבור, ניקווים על הניילון ומתנקזים למרכז, לכלי.

שיטה דומה הייתה קיימת בערכת הנצלה לטייסים. מין אבוב צף עם 'אוהל חרוטי שקוף. מי הים מתחממים ומתאדים והאדים חסרי המלח, עולים ומתעבים על דפנות הניילון השקוף וגולשים לצדדים אל צינורית המחוברת לשקית השקועה במים. בינתיים, פותחו מתקני התפלה/סינון ידניים שעושים עבודה טובה יותר בכמות, במהירות ובאיכות.

כל אלה ללא השקעת אנרגייה. בשוק ניתן להשיג כבר כמה שנים, מתקן ביתי המחובר לחשמל בלבד ונראה כמו מתקן ל'מים מינרלים' הנמצא בכל משרד, אבל המתקן לא מחובר למים, אלא מעבה מים מהאויר בלבד. למים הללו מוסיפים מלחים במינון מדוייק דרך ערכה מיוחדת הנמצאת במתקן.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי ראובן אורן » 24 אפריל 2014, 16:22

TED - העולם הבלתי נראה

https://www.ted.com/talks/louie_schwart ... ural_world

(תזכורת: בTED ניתם להציג כתובייות בכל שפה. ההרצאה באנגלית
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

Re: כתבות וסרטונים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 28 אפריל 2014, 10:22

בלי מילים..


Watch on youtube.com
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי אורנה » 01 מאי 2014, 21:22

כך הפך הקייל לגיבור על מתוך הארץ

http://www.haaretz.co.il/gallery/recipe ... -1.2296281

המלך החדש של התזונה האמריקאית, הקייל,
הוא כרוב שפעם שימש לנוי והיום מככב בסלט,
מעובד לקרקר וצ'יפס, זוכה לעיסוי ולשמות חיבה נשיים.
האם הירק הסיבי והמריר באמת כל כך בריא,
איזה זן מעדיפות התל אביביות ו
מה הסיכוי של החקלאי נעם יעקבא לנצח עם ארטישוק?
שמו בעברית כרוב־על או כרוב־עלים, ובאנגלית Kale.
זה שם של כוכב קליפורני מריר עם בלורית מקורזלת, וזה בדיוק מה שהוא.
הוא מזכיר חסה ערבית שעשתה סלסול תמידי,
יש לעליו מירקם של דינוזאור צמחוני,
צבע ירוק עז וטעם של מרור שנפל לבוץ,
וכשלא מתייחסים אליו כמה שעות, הוא מתעייף ומצהיב.
מבילוי קצר בקרב ה"פודיס", מלקקי האצבעות של החוף המערבי,
קל לזהות שהוא נושא להפרעה טורדנית־כפייתית קולינרית.

אנשי הקֵייל, בריאותנים או מאמצים חדשים, לא מפסיקים לדבר עליו.
ב–1 באוקטובר הם ציינו את "יום הקייל הלאומי"
שייסד דרו רמזי, מחבר ספר המתכונים "50 גוונים של קייל",
כדי להוקיר את "המלכה של משפחת המצליבים".
הם מלטפים את עליו בשוקי האיכרים,
סוחטים אותו למיץ הניקוי של הבוקר וקונים ארגזים להוריהם
בציפייה שזִקנתם תידחה או תתבטל.
גם תעשיית הקייל מתפתחת.
האובססקייליסטים מקבלים בברכה
קרקרי קייל, צ'יפס קייל בטעמים ומצופה בשוקולד, ופאוצ'ים של מיץ קייל,
לצד אבקת וכדורי קייל בדוכן הרפואה המשלימה, לממהרים.
הסיפור הכי קיצוני ששמעתי היה מפי ד"ר לאה הוכמן, מרצה ללימודי יהדות ב-USC:
"בפורים האחרון, בני קיבל בגן משלוח מנות של קייל!"כחלק מהסגידה,
קייל הפך לאחרונה במאמרים ובספרי בישול מ'זה' - It, ל'היא' - She. מייק דנשם,
עולה חדש מאוסטרליה שמעיד על עצמו שהוא אוכל קייל מדי יום, מסביר:
"כרוב העל הוא איש השעה, או אשת השעה,
ובאנגלית, כשיש חיבה מיוחדת לאובייקט אפשר להתייחס אליו כאל She.
כך מתייחסים לספינות, למכוניות, ולקייל".

מצד אחד - זה טוב לאמריקאים, מכיוון שזה ממש ירק, ולא פיצה,
שהקונגרס האמריקאי קבע שהיא נחשבת לירק
במזנוני בית־ספר רק בזכות רוטב העגבניות,
שהן בכלל פירות. מצד שני, זה בעייתי,
מכיוון שהסגידה לכרוב־העל היא פועל יוצא של המרדף הטרנדי הטרחני אחר מזונות־העל,
עם העושר התזונתי שמכפר על תזונה קלוקלת,
שצריכתם הבלעדית מחליפה את השפע והגיוון שאנחנו מכירים מקערת הסלט,
ויכולה גם להיות הרסנית כשהיא מוגזמת.
(ראו למשל: "האם צריך להתחיל להיזהר מקייל?"
בבלוג "קליפורניקיישן" של עומר שוברט באתר "הארץ".

המסעדות בארצות הברית החליפו את סלט הקיסר בסלט קייל.
בחלקן, זו מנת הירקות היחידה בתפריט, מלבד צ'יפס.
במקרים רבים הקייל המהולל מגיע תחת
רוטב מיונזי שמנוני שגורע מעט מזריקת הבריאות היומית. ה

נוהים אחריו יכולים לדון שעות בשאלה איפה מגישים קייל מוצלח,
ובאילו מסעדות לא מעסים אותו מספיק דקות.
מי שמגלה אותו בימים אלה ומעוניין להתנסות בו בסלט קצוץ,
יגלה במהרה שהוא ממש לא חסה ולא סחבק.
מדובר בירק קשוח, בריא ומריר,
שיש לערוך עמו משחק מקדים כדי שיתמסר לחיך.
ומי שרואים בו פרטנר לחיים, עורכים לו אמבטיות קרח
ומעסים אותו בין חמש ל–20 דקות ביום,
מעניקים לו מסאז' אינטנסיבי בשמן זית, לימון ומלח ים.
במסעדה, הם יגלו תוך לעיסה אחת אם העלה האהוב עליהם
לא קיבל את היחס המגיע לו.
בסרטון הדרכה לעיסוי קייל (ראו להלן) נאמר:
"אולי תרגישו מעט מטומטמים כשתעסו את הקייל,
אבל שווה להשקיע עוד טיפה אהבה במוצר המועיל הזה".
זהו אכן ירק עשיר מאוד.
בעלון "תזונה ודיאטה" של אחת מקופות החולים
נכתב שהוא מכיל גלוקוזינולטים שמחזקים את מערכת החיסון
ומדכאים צמיחתם של תאים טרום סרטניים.
על פי החקלאים אִתם דיברנו לצורך הכתבה,
חלק מצרכניו החדשים של הקייל קראו את המילה הארוכה הזו,
גלוקוזינולטים, והסיקו שאכילה אינטנסיבית של קייל מונעת סרטן.
הם מיד כיבו את הסיגריה, נכנסו לאוטו,
ונסעו לחפש את דוכן הירקות בסופרמרקט השכונתי.
כשלא מצאו, נסעו עד לחוות הגידול ורכשו כמה שיותר קייל.

תומאס ג'פרסון המליץ

ד"ר שרה קפלן, ראש בית הספר למדעי התזונה במרכז האקדמי פרס והדיאטנית הראשית של מאוחדת - האם קייל הוא הירק האולטימטיבי?

"אני לא יכולה להגיד שזה הירק האולטימטיבי, לכל מזון יש ייחודיות. זה שמזון אחד מכיל את כל הוויטמינים זה לא מספיק טוב. יש לצרוך פירות וירקות במגוון צבעים, ולא רק קייל במגוון צבעים".

מה טוב בו?
יש בו אבץ, מינרל שהוא מרכיב באנזימים הקשורים בתהליכי בנייה ופירוק של החומר התורשתי,
עוזר בריפוי ותורם לצמיחת העצמות והתפתחות איברי הרבייה והמין.
יש ברזל, שמשתתף בייצור המוגלובין בדם - האחראי בין השאר על העברת החמצן מהריאות לתאים.
יש בו סיבים, שהם חסרי קלוריות, נותנים תחושה של שובע ומונעים עצירות,
ויש סיבים מסיסים העוזרים במניעת מחלות לב וכלי דם ובשיפור רמות האינסולין.
יש בקייל גם ויטמין A המשמש כבולם חימצון, ומסייע במניעת סרטן, מחלות לב, כלי דם ותהליכי הזדקנות.
הוא חיוני גם לראיית לילה ולתפקוד.
ויש ויטמין C המשמש גם הוא כבולם חימצון ואף משפר את ספיגת הברזל במעי.
וויטמין K, הקשור למנגון קרישת הדם -
לכן אסור לצרוך קייל עם מדללי דם כמו קומדין".

איך הוא הפך לכוכב־על באמריקה?
מדובר באחד הגידולים ההיסטורים
שאבי האומה האמריקאית, תומאס ג'פרסון, ייבא מצרפת ב–1811,
ואז במשך 13 שנה גינן באדיקות.
ביומנו ציין שקייל הוא "בין צמחי הגינה החשובים ביותר שלנו.
הוא שורד את החורף ללא הגנה, וצומח יפה מדצמבר ועד סוף החורף, והוא טעים ביותר".
אבל האמריקאים לא תמיד התלהבו ממנו.
ב–1944 נכתב ב"ניו יורק טיימס":
"רק לעתים נדירות הוא מוזכר לצד ירקות האליטה,
האספרגוס או האפונה העדינה. אבל עמידותו נותנת לו נקודות זכות
ואין לו צורך להילחם על מקומו במדרג החברתי של הירקות".
קייל גדל בחלקים נרחבים של העולם הישן במשך אלפי שנים,
ולכאורה יכול היה להפוך לכוכב עם כל גל הגירה -
אך המהגרים לארץ ההזדמנויות נטו לנטוש את כרוב־העל עם הגיעם לאמריקה.

ב–1992, במאמר מערכת של אותו עיתון,
נכתב שהחולשה המרכזית של התנועה שמתנגדת לצריכת חלב
היא האלטרנטיבות שהיא מציעה, ביניהם טופו
וקייל - "שידוע יותר בעמידות שלו כיבול מאשר בטעמו".
קוראים הגיבו בזעם וטענו שיש לקייל טעם נהדר כשמטפלים בו כראוי,
אך זה נשכח בין דפי העיתון ולא פותח לפרויקט מתכונים מעוצב.
רק לפני מספר שנים, כשהקייל הוגש לקונים בכל צבעי הקשת,
לצד קידום מסיבי על רקע תכונותיו הבריאותיות המרוכזות - האמריקאים נפלו שדודים.

"נראה כאילו רק אתמול קייל
היה צמח נוי שתפקידו לחצוץ בין גינות ושאפילו ארנבים רעבים במיוחד לא נגסו בו.
וראו מה קורה אתו עכשיו," כתב ג'ונתן גולד, מבקר המסעדות זוכה הפוליצר של ה"לוס אנג'לס טיימס".
בהמשך הזכיר גולד שקייל שימש רכיב־מפתח בפיג'ואדה הברזילאי ו"קייל דינוזאור"
היה חלק מהריבולטה הטוקסנית - עוד לפני שהוא הפך לאשת השעה.
הוא טען שהסיבה העיקרית שקייל תפס את אחיו האמריקאים
היא קלות ההכנה של ה"קייל צ'יפס",
12 דקות בתנור תחת שפריץ שמן זית, "יותר קל מלשפוך חלב על דגני בוקר".

קייל מצופה שוקולד?

בינתיים בישראל: כרוב־העל גדל בהצלחה בשלוש השנים האחרונות
במספר מצומצם של ערוגות לשמחת הקהילה האנגלו־סכסית,
וניתן לרכישה במחיר של כ–12 שקל ליחידה ברוב הסופרמרקטים רוב השנה,
וכמובן במשלוחים אורגניים ובשווקי איכרים.
הבריאותנים אימצו אותו ללבם,
אך מרבית החקלאים לא מתלהבים, לא מתנסים ולא מגדלים.

נעם יעקבא, חקלאי ממושב ניר בנים, אומר:
"בארץ קייל לא יהפוך לטרנד כי אנשים לא יאכלו עלה מר.
מרירות דוחה אותנו והיא הכי דוחה ילדים.
צריך לחבר ילדים לירקות שקל לאכול. ביסלי, במבה, ושוקולד אפשר להנדס,
על פי קבוצות מיקוד מוסיפים מלח או סוכר ויוצרים מוצר שמותאם להמונים. הקייל מגיע מהטבע וזה טעמו".

הוא למוד קרבות, נעם.
בשבתות ובחגים הוא מתרוצץ בין השדות במושב עם בידורית
ומנסה להציג לישראלי את שלל היתרונות שיש בארטישוק.
הוא מחלק למשפחות מגפיים נגד בוץ, חותך פרחי ארטישוק סגולים לאגרטל
ומבקש ממבוגרים וילדים לנסות לאכול אותו טרי.
אחר כך, במרכז המבקרים ״הארטישוק של נועם״
הוא מגיש להם ארוחה צמחונית שכוללת ארטישוק חלוט ברוטב טחינה ביתית,
מרק ארטישוק ושמיר, סלטי ארטישוק חי, נזיד לבבות ארטישוק עם ירקות שורש,
ועוד מטעמים, בתקווה שהם ירכשו ארגז קנרס ויתמכרו לפעולת התלישה והמציצה:

"עשר שנים אני יורק דם כדי להכניס את הארטישוק לבית הישראלי,
ומגלה שוב ושוב כמה קשה לשנות אצל אנשים את הרגלי האוכל שלהם.
אנשים מאוד שמרניים באוכל. אחוז הנסיינים המוקדמים זניח.
זה מוצר מתאים לשוק האיכרים של אנסקי את הלפרין,
אבל יהיה לזה קשה להגיע לקהל הרחב. המחיר שלו עדיין יקר, אז מעטים ינסו אותו,
וזה גידול עונתי, גם אם מנסים אותו פעמיים שלוש, עוברת שנה עד שהוא זמין מחדש וזונחים אותו."

מייק דנשם, העולה מאוסטרליה, אוכל כאמור קייל מדי יום,
זאת משום שהוא עובד ב"חווה ואדם" במודיעין,
חווה אקולוגית חינוכית שמקדשת את אמנות הקומפוסט,
בנייה ירוקה, אנרגיה חלופית וחקלאות אורגנית, ומארחת סדנאות וקייטנות.
בגינת הירק המטופחת צומח כרוב־על, והוא הפך לחבר קבוע בסלט:
"זה לא צמח שמצטיין בטעם טוב במיוחד, אבל אולי זו הסיבה שאנשים אוהבים אותו -
כי צריך להיות יצירתיים איתו", הוא אומר
אוסטרלי השזוף לוקח אותנו לערוגה צדדית שבה מתנסים ילדים בעבודת האדמה,
נעלי ההרים שלו צועדות בבטחה בין השבילים, בין משפט למשפט הוא קוטף עלה טרי ומכרסם אותו חי.
למרות שבשונה משאר הגידולים, לצד הקייל לא הוצב שלט עץ דקורטיבי עם שמו העברי לצד שמו הלטיני וכינויו
- רבים מהמבקרים מזהים את הצמח שצומח להם בשקית במקרר.

לפני שנה התנסה דנשם בדבוראות על גג בבניין במנהטן וטיפח גינת ירק על גג של בניין מגורים בברוקלין.
"קייל היה אז ה־דבר, כולם רצו להשיג קצת ממנו.
כשביקרתי את הוריי באוסטרליה קלטתי שגם שם כולם מדברים על קייל.
זה טרנד בינלאומי, ואנשים משוגעים עליו. כגנן אני יכול להעיד שזה צמח שאפשר לסמוך עליו.
הוא מאוד חזק ועמיד, בניגוד לירקות עליים וירוקים, ומתמודד היטב עם שינויי מזג האוויר -
מחזיק מעמד בקור ושורד גם בחום. גננים תמיד מחפשים גידול קל, בריא, שנותן יבול נאה.
קייל מספק את כל הדרישות האלה".

ד"ר אורי מאיר־צ'יזיק, מומחה להיסטוריה של התזונה, מתחלחל:
"אני לא מחסידי מזונות־העל ולא חושב שיש דבר כזה מזון־על.
אין לי שום דבר נגד קייל, הוא איכותי ומזין, בעיקר אם הוא טרי וגדל בצורה אורגנית.
אבל יש אנשים שחושבים שהם יכולים להמשיך לצרוך אוכל מזיק אם הם יאכלו גם קייל, וזה לא עובד ככה.
עדיף לאכול חסה איכותית אורגנית מאשר קייל מצופה שוקולד או קייל צ'יפס,
שהוא בעצם עלים שטיגנו או שרפו בתנור. באמריקה יש נטייה להסתמך בהגזמה
על מוצרים מסוימים שנחשבים באותו הרגע למזונות־על. או שהם לוקחים מלא ויטמינים ומינרלים,
או שאוכלים רק בשר על פי דיאטת אטקינס, או שהם שותים רק שייקים ירוקים כל היום.
תזונה בריאה מורכבת מתזונה מאוזנת ואיכותית ולא מטרנדים מזדמנים. ברגע שנאמרת המילה טרנד זה מתחיל להדאיג אותי".

אדום וירוק, רוסי או 
תל אביבי

זיו שוורצמן, חקלאי ממושב נטעים, טוען שהוא הראשון שגידל קייל בארץ ישראל,
כבר לפני שלוש שנים, במשק המשפחתי. "לפני כן זה הסתובב בקומונות של זרים אבל לא שמענו על זה בכלל.
בוקר אחד הגיעה לחנות אשה שגרה הרבה שנים באמריקה וביקשה לקנות קייל. שאלתי אותה - מה זה?
היא אמרה שזה ירק מדהים, בריא, מלא כלורופיל, ושאני חייב שיהיה לי. היא ביקשה שאזרע כמה זרעים רק בשבילה ושהיא תקנה.

"הקדשתי לזה שורה בערוגה, והתחלתי לקטוף חבילות.
היא היתה מבסוטה ולקחה לעצמה המון, אבל אף אחד לא רצה לקנות את זה.
התחלתי לחלק קייל בחינם לצד דף הסבר על כך שהוא מזון־על,
על הערכים התזונתיים שלו, הוויטמינים, נוגדי החמצון. אחרי שלושה חודשים הבומרנג חזר.
אנשים קראו על זה כתבות מחו"ל ופתאום התחילו לבקש לקנות את הקייל.
בן־רגע הביקוש עלה על ההיצע. כיום כל אדם שלישי שנכנס לחנות של המשק שלנו מבקש קייל אורגני.

"אני מגדל קייל מסולסל בצבעים ירוק ואדום, וקייל חלק, 'קולארד',
שמביני העניין טוענים שהוא בכלל לא קייל כי הוא יותר דומה לכרוב,
לכן הוא גם יותר מתאים לממולאים, אני מגדל קייל רוסי נמוך עם נימים אדומים וגם קייל אחד שתל אביביות אוהבות רק אותו,
בגלל צבעו הירוק העז. 'רוסי גבוה' הן קוראות לו, אבל את שמו המדויק אף אחד לא יודע,
אולי זה קייל דינוזאור, אני כבר התבלבלתי לגמרי.
באינטרנט יש כל מיני שמות ובחברות הזרעים נותנים שמות אחרים.
הוא קשה וסיבי אבל כשמאדים אותו טיפה הוא נהיה רך ממש כמו מנגולד.
את השורה הראשונה ששתלתי אני שומר מתוך כבוד.
זה צמח יפה והוא עדיין נותן עלים. צמחו ממנו כל מיני וריאציות מכל מיני זנים, וגדלו כרובים קצת מתולתלים וקצת חלקים."

אתה חושב שהקייל כאן כדי להישאר?

"הייתי ענק בימיה הגדולים של הפסיפלורה, אבל כשהיא הפכה ללהיט ונכנסה לגלידה וגם לשמפו,
זה יצא לכולם מהחורים. מהר מאוד כולם גידלו פסיפלורה והמחיר ירד.
היום, אולי אחד מתוך 400 קליינטים מבקש פסיפלורה.
אני לא אפסיק למכור את הקייל כל עוד יש לו דרישה,
אבל אני כבר מגדל את הלהיט הבא, 'שן הארי, דנדליון'.
הוא מזכיר עולש בר, טעמו מריר, וסגולותיו: ניקוי רעלים מהגוף, ניקוי כבד.

"היום יש טרנד של בריאות, יש אנשים שכל הזמן מחפשים משהו חדש לשים בסלט ובשייק שלהם,
ואני חושב שכמו שהקייל תפס, גם זה יתפוס בלי שום ספק. לא אצל ההמונים,
אבל אצל שוחרי הבריאות. בהתחלה, אני אחלק את זה לאנשים במתנה.
הם יקראו על זה באינטרנט ויגלו שהמתנה שהם קיבלו טובה ובריאה ובפעם הבאה הם ירצו לקנות."

אלו שיטות של סוחרי סמים.

"אין מה לעשות, כשהולכים לחנות ורואים ירק חדש לא קונים אותו,
כי אף אחד לא רוצה להיות שפן נסיונות. מתנות לעומת זאת מנסים. ואז מתמכרים".

זיו גרין, בעלי דוכן "הירוק" בשוק הנמל בתל אביב, חווה את מלוא הביקוש על בשרו.
הוא אוסף עוד כמה ארגזים של קייל משוורצמן באמצע היום כדי לספק את דרישת הציבור במשלוחים.
"אם אין עלי 60 חבילות קייל ביום, שוחטים אותי. אין. מה זה. צעקות. בכי. בכי אני מדבר איתך.
'איך אני מגיעה ואין קייל - מה זה צריך להיות?' באוגוסט-ספטמבר, מחוץ לעונה, אנשים מסתובבים בדיכאון בשוק.
יש כאלה שקונים ממני 15 חבילות במכה. כל יום טוחנים חבילה בשייק. הם באטרף.
הם באים עם ארגז קרטון ולוקחים רק קייל, זה מה שמעניין אותם.

אני לא יכול להסביר למה דווקא הוא נכנס כל כך חזק.
אנשים נתפסים על דברים, חיים בתבניות. עד לפני שנתיים שלוש בכלל התייחסו לעלים ירוקים כממלא מקום.
חסה נועדה לנפח את הסלט, ורוקט כדי להוסיף מרירות.
לא הבינו שבעלים הירוקים יש ערכים תזונתיים יותר מבכל ירק או פרי. היום אנשים חייבים את העלים הירוקים האלה".

תכון: עלי קייל ועגבניות מיובשות


בארצות הברית נוהגים לקשט את האוכל המוגש בסגנון בופה בעלים ירוקים כהים וגדולים,
כמו עלי קייל, Chard או מנגולד שאינם רק יפים - אלא גם טעימים ומלאי ערכים תזונתיים.
אם לא מוצאים קייל, עלי מנגולד או עלי סלק מתאימים מאוד.

חומרים

1 כף שמן זית

7 שיני שום קצוצות

1 בצל סגול חצוי לאורכו ופרוס דק לחצאי עיגולים

צ'ילי חריף יבש או טרי, לפי הטעם

2 כפות עגבניות מיובשות חתוכות

מלח

1 חבילה עלים ירוקים (עלי קייל\מנגולד) חתוכים לרצועות

קליפה מגוררת מ–1 לימון

1/2 כוס מים

2 כפות מירין (או יין לבן)

1 כפית חומץ בלסמי

1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים

הכנה:

מחממים את השמן בווק ומקפיצים בו את הבצל והשום במשך 2 דקות. מוסיפים את הצ'ילי, העגבניות המיובשות ומעט מלח, וממשיכים להקפיץ 2 דקות נוספות. מוסיפים את העלים ואת קליפת הלימון ומקפיצים יחד כ–2 דקות, עד שהעלים מאבדים מנפחם.
מוסיפים את המים והמירין ומבשלים על אש נמוכה כ–8 דקות, עד שמתקבל גוון ירוק עמוק.

מסירים מהאש, מוסיפים את החומץ ומערבבים. זורים את האגוזים ומגישים.

מתוך הספר "סיפור בריא" של זהר לוסטיגר־בשן, בהפקת והוצאת "מבשלים ספרים". צילום הסלט: דניאל לילה
נערך לאחרונה על ידי אורנה בתאריך 01 מאי 2014, 22:15, נערך 4 פעמים בסך הכל.
"כי האדם עץ השדה"(דברים כ'19)

כוורת דבורים בחצר הבית - viewtopic.php?f=9&t=6472
סמל אישי של המשתמש
אורנה
גנן אורגני
 
הודעות: 3033
הצטרף: 03 אוגוסט 2011, 18:09
מיקום: ראש פינה

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי ראובן אורן » 01 מאי 2014, 21:35

אורנה,
כנראה שיש לך מנוי לאתר הזה של 'הארץ'.
כי אנחנו לא יכולים לקרוא את הכתבה, רק את הכותרת.
אז את יכולה להעתיק את הכתבה לכאן ורק לציין 'קרדיט' להארץ, או להשאיר את הלינק.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

HONEY BEES IN ULTRA HD

הודעהעל ידי ראובן אורן » 14 מאי 2014, 12:09

איכות מדהימה
אל תפסידו !
מומלץ לפתוח במסך מלא !!


Watch on youtube.com
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 28515
הצטרף: 05 יוני 2006, 08:42
מיקום: זכרון יעקב

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי אורנה » 16 מאי 2014, 20:17

השפעת הבישול על העלים
שיטות בישול,
חימום ועיבוד שונות עשויות
להפחית את זמינות המרכיבים התזונתיים שבירקות העליים.
איך נכיר את השפעת שיטות הבישול השונות
וכיצד ננטרל את פגיעתן ברכיבים הפעילים בעלים?
http://www.eatwell.co.il/?CategoryID=370&ArticleID=4346
"כי האדם עץ השדה"(דברים כ'19)

כוורת דבורים בחצר הבית - viewtopic.php?f=9&t=6472
סמל אישי של המשתמש
אורנה
גנן אורגני
 
הודעות: 3033
הצטרף: 03 אוגוסט 2011, 18:09
מיקום: ראש פינה

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי מיכל גולן » 17 מאי 2014, 08:46

אורנה כתב:השפעת הבישול על העלים
שיטות בישול,
חימום ועיבוד שונות עשויות
להפחית את זמינות המרכיבים התזונתיים שבירקות העליים.
איך נכיר את השפעת שיטות הבישול השונות
וכיצד ננטרל את פגיעתן ברכיבים הפעילים בעלים?
http://www.eatwell.co.il/?CategoryID=370&ArticleID=4346


בוקר טוב אורנה
תודה רבה על האתר המעניין שחשפת בפנינו.
כתבות מעניינות ומשכילות למען בריאותינו.
ממליצה בחום להכנס ולהחכים.
מיכל :bow: :bow:
"האדם אינו אלא קרקע ארץ קטנה.
האדם אינו אלא תבנית-נוף מולדתו"
שאול טשרניחובסקי
מיכל גולן
גנן באימונים
 
הודעות: 172
הצטרף: 02 ספטמבר 2013, 00:43
מיקום: מושב ליד כרמי יוסף- השפלה

Re: כתבות רלוונטיות מעניינות

הודעהעל ידי י ם » 18 מאי 2014, 14:53

זה גם מעניין וגם מוזר...
עץ אבטיחים וחציל בננה
י ם
גנן מתקדם
 
הודעות: 1142
הצטרף: 27 מרץ 2014, 17:17
מיקום: המרכז, חולון

הבא

חזור אל ארכיב גינון

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד

cron