על קומפוסטרים, ועל 'ערימת קומפוסט' ומה שביניהם

הגעגועים ל"ירוק" על כל היבטיו, כבר הפכו לעובדה. האנשים רוצים ירוק ליד הבית במקום מפלצות הבטון, האנשים רוצים להתחבר לטבע. לבריאות. לריח הירק של פעם, כן, כן, תתפלאו פעם (עד לפני עשרות בודדות של שנים) היה ריח לצנון לעגבנייה לגזר, לשסק, לשזיף ולרימון, שלא לדבר על הטעם הנפלא של פעם. עכשיו, אנו מביאים לכם במה/פורום לגינון האורגני, ובה כל מה שרציתם לדעת על גינה אורגנית המשלבת עצי פרי, פרחים, צמחי תבלין וירקות. והכי חשוןב, איך להעיר את האדמה מהבחינה האורגנית, איך לחיות בהרמוניה עם האדמה, ללא מזיקים וללא מחלות.

כיצד מגדלים באופן אורגני? כאן תקבלו מידע מקיף מטובי המומחים. תוכלו גם להיעזר בכתבות בפורטל כאן נעים – בקטגוריה החדשה; גינון אורגני.
http://www.kan-naim.co.il/naim.asp?cid=531


כתובת ' ירוק נעים - גינון אורגני, אקולוגי, סביבה' בפייסבוק;
http://www.facebook.com/pages/%D7%99%D7 ... 56?sk=wall

כתובתנו: kan-naim@bezeqint.net
gardennaim@gmail.com

גלישה נעימה.

על קומפוסטרים, ועל 'ערימת קומפוסט' ומה שביניהם

הודעהעל ידי ראובן אורן » 06 אפריל 2007,14:04

על קומפוסטרים ו'ערימת קומפוסט'

גל חדש של מודעות אקולוגית, עולה ופורח בארץ. עיריות ומועצות ברחבי הארץ, מצטרפים אף הם לגל הזה, אם מטעמי חיסכון בעלויות של הובלת 'זבל אורגני' וחיפוש פתרונות לא מזהמי סביבה לכמויות האדירות המיוצרות על ידינו, ואם מתוך 'לחץ' של תושבים 'ירוקים ואקולוגיים' הרוצים לגור בסביבה ירוקה יותר, איכותית יותר.
כבר כמה שנים, מוצעות ואריאציות שונות של מיכלים הנקראים 'קומפוסטרים', לתושבים, לקנייה מוזלת דרך הרשות המקומית, מיכלים שונים, חלקם מיובאים וחלקם מיצור מקומי.


האם אומנם, מדובר ב'מתקן פלאים' היודע 'ליצר קומפוסט' לבד?
"מדוע אצלי זה לא עובד? למה זה לא מצליח לי?"


אותו מתקן פלסטיק, הנקרא "קומפוסטר" אינו "'מתקן פלאים' היודע לייצר קומפוסט.
את כל הכבוד המגיע, יש להותיר לידידנו הטובים, כל אותם חידקים ופטריות עובש הטורחים יום ולילה בביצוע של 'פרוק משני' של החומרים האורגנים שהוכנסו לקומפוסטר או ל'ערימה'.
כל זאת, מבלי להוריד מכבודם של האורגניזמים הלוקחים חלק ב'פרוק הראשוני' - שלשולים, חשופיות, שבלולים, חלזונות, טחבייות, צבתנים ועוד יצורים שונים שהמאכל האהוב עליהם הוא חומר צמחי/אורגני, חצי רקוב.

כשהחל ה'גל האקולוגי' של המשרד לאיכות הסביבה, עוד הדריכו הרבה אנשים להשתמש ב'קומפוסטרים' עם תחתית - כלומר, אותם 'פחי זבל' צרים וגבוהים. כשהבטחה לאנשים הייתה ש..."תוך כחצי שנה עד שנה.. יש לכם קומפוסט... שחור.. פריך ועם ריח של אדמת יער.."
כמובן ש..'לא דובים ולא יער' - שום קומפוסט לא יכול להיווצר בסביבה ה'אנ-אירובית' הזו !

משפחה ממוצעת 'מייצרת' בשנה כ 1 טון ! של 'זבל אורגני'. הזבל האורגני הוא כ 20-40% מ'תוצר הזבל' שלה.

אז המועצות והעיריות חסכו הובלה של כמה וכמה טונות של זבל בשנה, האנשים "אגרו" את הזבל בבית. המיכל התמלא בחומר אורגני שלא קיבל אויר או חמצן, הסביבה בפנים, הייתה 'אנ-אירובית' מובהקת וכמובן - מסריחה עד לב שמים, כמו כל זבל לח המסריח באותו ריח חומצי אופייני. ברחשים, זבובי פרי, ושאר מעופפים, הזדרזו להגיע למקום התוסס ולהטיל ביצים ובעלי ה"קומפוסטרים" - הקפידו לסגור את המכסה ולאטום אותו - כדי ש..לא ייכנסו זבובים, ותגובת השרשרת נמשכה - סביבה אנ-אירובית מצחינה ביותר.

למי מהם שהיה את האומץ להפוך את אותו מיכל ולרוקן אותו, אין ספק שהוא הבין יותר טוב את הטרדה הרבה של עובדי משאיות הזבל, המפנים 'תוצרים' שכאלו, כל הזמן. כמובן שלא נוצר שום קומפוסט אלא 'עיסה לחה ומצחינה' שגרמה לאנשים לברוח רחוק מהנושא של מחזור האשפה האורגנית, העברת המיכל לשימושים אחרים ומעטים, לא ויתרו וישבו להתעמק בספרות ובאינטרנט, כדי ללמוד, 'על באמת', איך זה עובד.

היו כאלה שלא ויתרו והתלוננו על כך ואז.. שבו מומחי המשרד לאיכות הסביבה, והדריכו כי כדאי שהמיכל יהיה מאוורר, כדי שייכנס יותר אויר/חמצן, ועברו עם מקדחה ו'מקדח כוס' וניקבו חורים בצידי המיכלים. זה עזר?! לא כל כך
כי אין קומפוסטיזציה או כל תהליך 'תרמופילי' ללא מגע עם האדמה!
שם, בתוך האדמה נמצאים החיידקים, הבקטריות ופטריות העובש.
ואז, החלו, לייבא מחו"ל את אותו קומפוסטר, הבנוי בצורת 'פירמידה', ללא כל תחתית, עם דפנות עבות וקשוחות ועמידות בשמש, וכן מכסה קשיח.. ובא לציון גואל..
מעמיסים פנימה חומר אורגני בשיטת השכבות - הרבה חומר גס ויבש בשכבה התחתונה כדי שיספוג את הנוזלים הניגרים מלמעלה מהחומרים הלחים וכך גם יתפרק לאיטו. האדמה שלמטה, לא תיספג בנוזלים חריפים ש..א. ירעילו את האדמה בריכוזם הגבוה ו..ב. יבריחו כל אורגניזם מהסביבה.
על שכבת החומר הגס והיבש - שכבה של 20-30 ס"מ לפחות, מניחים שכבה של גזם עדין יותר - עלי שלכת או כסחת דשא, עליו שכבה של 'חומר לח' מהמטבח שאותו מכסים בשכבה של גזם עדין.. וחוזר חלילה. כך ה'חומר הלח' מהמטבח מכוסה, אין זבובים או כל 'מעופפים' אחרים, שכבות הסירוגין, מאפשרות סביבה אירובית עם נפח גבוה ואפשרות חדירה של חמצן, והעסק מתחיל לעבוד.

החיסרון שבקומפוסטר היותר משוכלל הזה, הוא בעובדה ש..אין כל אפשרות לבצע 'עירבוב' של החומרים בצורה רוטינית, פעם בשבועיים או חודש, כדי להפוך את ה'ערימה' לערימה הומגנית. אם מניחים לחומר בקומפוסטר שכזה לעמוד, יתקבל בסופו של דבר 'קומפוסט', אך לאחר משך זמן ארוך מאוד - כחצי שנה! מהרגע בו הפסקנו להוסיף חומר - כי כל הוספה של חומר, לח או יבש, מתחילה את התהליך מחדש ולמעשה, מאיטה את התהליך כולו, כולל התהליך ה'תרמופילי' בו עולה בפנים הטמפרטורה של ה'בעירה האיטית' לערכים של כ 70 מעלות וכמובן שזה חיוני מאוד, גם להשמדת חיידקים פתוגנים מסוכנים וגם להשמדת זרעים מזרעים שונים וכך, לא ייוצר אצלנו מצב של נביטת עשבונים ו'שאר ירקות' לאחר פיזור הקומפוסט.

מאחר וכל תהליך הקומפוסטיזציה אינו 'המצאה' של האדם, אלא חיקוי של תהליך המתחולל בטבע, מאז הבריאה, אנו רוצים לשפר את התהליך ולזרז אותו, וזאת ניתן לבצע ע"י ערבוב ה'ערימה' והפיכתה להומגנית - אחידה, לאחר סיום 'ערום שכבות הסירוגין'.


קומפוסטר מפלסטיק - אחד מהסוגים הנמכרים

תמונה

אז קומפוסטר פלסטי, טוב, לדעתי כ 'שלב ראשון'. ב'שלב השני' יש להרים אותו למעלה - כי אין לו תחתית ולהעבירו הצידה, למקום חדש ולהתחיל מחזור נוסף. ואת ה'ערימה' שנוצרה, להותיר עומדת כ'ערימת קומפוסט' קלאסית, אותה קל לערבב - ראשה על כרעיה, וכמובן שהיא חשופה מכלה הכיוונים, עקב שטח פנים גבוה, לאויר חמצן וכך תהליך הקומפוסטיזציה יואץ ותוך חודשיים, נקבל קומפוסט מעולה, מוכן לשימוש, בלא שהוספנו לו כל 'אדמה' ומראהו - חומר כהה - חום / שחור, יבש, פריך עם ריח ניחוח של אדמת יער.

עם זאת, היו שפנו אלי והתעקשו (וכל הכבוד להם !) למחזר וליצר קומפוסט, על אף ש..אין להם גינה, אלא 'גינת גג' או מרפסת גדולה וכדומה. אז איך ממחזרים אשפה ומיצרים קומפוסט בלי כל מגע עם 'אמא אדמה' ?! זה אפשרי אם דואגים לתנאים מתאימים:

משיגים מיכל עגול, עם מכסה מתאים. מוסיפים ל'שכבות הסירוגין' שכבה של 'קומפוסט' קנוי. אותו קומפוסט הנמכר בחנויות לצרכי גינון, מיוצר מ'זבל בקר'. מאחר והוא נושא עדיין את הריח האופייני של 'זבל בקר' הרי שתהליך הקומפוסטיזציה, לא נסתיים עדיין - כי 'ריח' משמעו 'גזים' הנפלטים מפעילות בקטריאלית/חיידקית, כלומר יש עוד 'חיים' בתוך הקומפוסט הקנוי, ומי שרוצה, יכול לנסות להרטיב קומפוסט קנוי מ'זבל בקר' ולהיווכח כי החומר מתחיל להתחמם ולעבר הליך 'תרומופילי' שבסופו, כמובן יישאר חומר יבש, ללא כל ריח של 'זבל בקר'.
הכנסת שכבה של 'קומפוסט קנוי' תהווה 'סטארט-אפ' למושבה חדשה של בקטריות וחיידקים ל'מיכל הקומפוסט' שיש לנו על הגג או במרפסת. מדי שבוע או שבועיים, יש 'לגלגל' את החבית ולנער את התערובת שבפנים, כדי שתהיה כמה שיותר הומגנית ו..הפלא ופלא! נוצר אצלנו קומפוסט קלאסי ודי מהר.

צריך לזכור כי בתעשיית הקומפוסט, מפעילים כלים מכלים שונים לצורך גריסה ראשונית ומשנית של החומר האורגני כולל ערבוב רוטיני של הערימות הענקיות עם בקרה ע"י אינדיקטורים, על רמת הלחות שב'ערימה', הטמפרטורה שלה וכו'

וחזרה לגינה שלנו ול'ערימת הקומפוסט' המומלצת. משתדלים לגרוף את החומר לערימה כמה שיותר גבוהה, עם מגרפה, תוך כדי גריפה מסביב, כלפי מעלה. מעל "הר הגעש" שלנו, נציב צינור מים המטפטף באיטיות רבה - ניתן להשתמש בצינור ההשקיה עם 'אקדח ההתזה' ולכוון את הבורג הנמצא ב'עורף' האקדח למצב של טיפטוף איטי מאוד - פחות מקצב הטיפטוף של טפטפת סטנדרטית - 2 ל"ש. יש להותיר את הטפטוף הזה, למשך מספר שעות ואפילו למשך לילה שלם. המים יטפטפו מעל מרכז ה'ערימה' ויגיעו לאיטם עד לתחתית הערימה וגם לכל צדדיה. תוך מספר ימים מתחילה ה'בעירה האיטית'. כדי לשמור על הסביבה הלחה, ניתן לכסות את הערימה בחומר אטום למים - בקיץ ונגד גשם והרטבת יתר, בחורף.

ומה קורה בפנים, בתוך הערימה?
האורגניזמים העוסקים ב'פרוק ראשוני' - טחביות, שלשולים ועוד, מתרחקים מהחום שמתחיל במרכז הערימה, ובורחים אל שוליה החמימים אך לא "לוהטים" - חשוב לזכור! הטמפרטורה במרכז הערימה, מגיעה לערכים של 60-70 מעלות צלסיוס!. שם הם ממשיכים בפרוק של החומר הגס, בזמן הבמרכז מתחולל ההליך ה'תרמופילי' החם. כשהערימה מפסיקה 'להתבשל' (כן, רואים את ההבל החם עולה ממרכז הערימה), מבצעים היפוך וערבוב של הערימה והערמה חוזרת לצורת 'פירמידה' ושוב, טפטוף איטי של מים.. וחוזר חלילה.

ערימת קומפוסט בוערת - שימו לב לאדים

תמונה

בדרך זו, ניתן לקבל ערימה של קומפוסט מוכן, תוך חודש עד חודשיים, לכל היותר.

ההתחלה, קצת מורטת את העצבים. מדוע זה עוד לא עובד?! למה הערימה לא בוערת אצלי? מה לא עשיתי בסדר?
צריך לזכור כי ההתחלה, היא התחלה, ולוקח זמן עד שמתרכזת בערימה שלנו חבורה מכובדת של חיידקים, פטרייות ו'מפרקים ראשונים' - טחבייות, שלשולים, חשופייות וכו'. לאט לאט הם יגיעו ויותר לא יקראו "מזיקים" אלא 'עוזרינו הנאמנים'. ל'חשופיות ולשבלולים ולחלזונות, לא תהייה כל סיבה לטייל בגינה שלנו או לנסות להיכנס הביתה בחיפושיהם אחר מזון. צריך לחדד ולזכור כי המזון המועדף עליהם, זה לא החסה שצומחת אצלנו בגינה, אלא דווקא חומר אורגני חצי רקוב. את הירקות שלנו הם יטעמו, בדלית ברירה, אם אין להם משהו אחר לאכול. כשממסדים 'ערימת קומפוסט' בגינה, הם יגיעו לשם, ולא יעזבו את המקום.

ערימת קומפוסט גמורה, לפני סינון של שארייות גסות

תמונה


קומפוסט ביתי, מוכן ומסונן

תמונה

ולסיום, 'טיפ' לזירוז ה"התחלות הקשות" - לערימה הראשונה שלנו, כדאי להוסיף 'סטרטר'. או 'קומפוסט קנוי' העשוי כאמור מ'זבל בקר' והמכיל עדיין מספיק חיידקים להקמה של התיישבות חדשה, או להוסיף 'זבל עופות' או 'זבל יונים' המכילים כמות גדולה של חיידקים מפרקים. חומרים אלו 'ידליקו' מהר את ה'ערימה' והשאר, כבר יעשה לבד.

פשוט כמו בטבע
נערך לאחרונה על ידי ראובן אורן בתאריך 09 ספטמבר 2007,14:04, נערך 3 פעמים בסך הכל.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

קומפוסט או תולעים

הודעהעל ידי yacov_c » 14 אפריל 2007,14:04

כפי שכבר ציינתי יש לי גינה ואני מכין קומפוסט וגם מנשה לגדל תולעם אדומות לחיסור ערמות הפסולת האורגנית הן מהגינה והן מהבית.
השאלה מה מועדף יותר משני השיטות ונוחה יותר עם פחות עבודה. :idea:
yacov_c
 

Re: קומפוסט או תולעים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 14 אפריל 2007,14:04

yacov_c כתב:כפי שכבר ציינתי יש לי גינה ואני מכין קומפוסט וגם מנשה לגדל תולעם אדומות לחיסור ערמות הפסולת האורגנית הן מהגינה והן מהבית.
השאלה מה מועדף יותר משני השיטות ונוחה יותר עם פחות עבודה. :idea:


לא ! אין כאן עניין של העדפה של שיטה אחת או אחרת, ממש לא !

מדובר ב 2 שיטות שונות לייצור של מוצרים שונים

קומפוסטיזציה היא עיבוד מוחלט של חומר אורגני לתוצר הסופי שהוא - קומפוסט

וורמיקומפוסטיזציה (ע"י תולעים אדומות) הוא תהליך שונה שבסופו מתקבל תוצר שונה והוא - הומוס

בגדול.. התולעים אוכלות קומפוסט ומייצרות / מפרישות הומוס

ההומוס הוא חומר דשן יותר זמין לצמחים מאשר קומפוסט, ועם זאת, שניהם אינם זמינים במישרין לצמחים, אלא צריכים לעבור הליך התפרקות משני באדמה, כי השורשים יודעים לספוג מינרלים רק ברמת המינרלים, כלומר כמלחים מומסים ע"י מים.

מבחינת כושר הספיגה של השורשים, הדשן הכימי נמצא במקום הראשון, ההומוס אחריו והקומפוסט במקום השלישי

ודרוג זה, אינו מצביע על 'טיב' הדשן אל על זמינותו לצמחים.
הדשן הכימי נספג מיידית על ידי הצמחים ובכך גם חסרונו הגדול. אף אחד לא ביצע אנליזה כלשהי לאדמה או לצמחים לפני שהחל להלעיט אותן במלחים באופן ישיר כמו ב"אינפוזיה". הצמחים רק יכולים לסבול מכך, על אף שלכאורה, הרבה משתמשים "ששים ושמחים".. הצמחים גדלים מהר לגובה, מוציאים פרחים וכו'.. אך הגידול הוא לא פרופורציונלי והתוצאה הסופית היא צמחים חלשים, "מלוחים" השותים מים בכמויות רבות עקב הריכוז הגבוה ובהמשך, מחלות ואובדן..

גם ההומוס וגם הקומפוסט, מתפרקים לאיטם באדמה כמו חומרי הדשן החדישים והחכמים יותר המתפקדים כ"קפסולות" עם מעטה הנמס לאיטו ומשמשים כדשן המתפרק לאיטו - 'דשן איטי תמס'.

ההומוס והקומפוסט מתחברים לאדמה ולמכלול האורגניזמים הסימביוטיים שהם חלק ממנה ומתפרקים לפי הצורך של האדמה והצורך של השורשים. סופחים שרשראות חנקן ארוכות, מפרקים אותן לשרשראות פשוטות יותר ומגישים אותן לשורשים .. והכל במינון נכון ובפרופורציה המתאימה לשורשים הגדלים בהתאם לגידול של העץ / צמח


על כן, מייצרים בבית קומפוסט וגם הומוס, למי שרוצה.
כי מדובר ב 2 דברים שונים, 2 רמות שונות.
נערך לאחרונה על ידי ראובן אורן בתאריך 15 אפריל 2007,14:04, נערך פעם אחת בסך הכל.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

תודה על התשובה

הודעהעל ידי yacov_c » 15 אפריל 2007,14:04

חן חן לך על התשובה המנומקת והמשכילה ,עליי לציין כי למדתי רבות באתר ולא מעט בזכותך.

יישר כוח :D

יעקב כהן :D
yacov_c
 

השיטה שלי

הודעהעל ידי אשד נבו » 17 אפריל 2007,14:04

שלום חברים
מזמן לא כתבתי למרות שאני קורא את כל הנכתב ואני 'מכור' לאתר ולאורן ראובן בפרט והידע שהוא מנדב לכולנו.
השיטה שלי היא קומפוסטר שכזה, דאגתי לפתוח אותו באופן מלא מכל ארבעת הדפנות למטה כדי שיתאוורר, אני שם שכבות כמומלץ וכן דואג ללחות מתמדת.
לאחר קבלת הקומפוסט אני מעביר אותו אל... התולעים שלי, הם מתענגות על המאכל שאני מספק להן ומשביחות אותו אף יותר.

ברצוני לציין שלאחר תקופה חלשה שנבעה מהגשמים ובעיות שנוצרו במיכל התולעים, שידרגתי את 'חוות התולעים' הצנועה שבגינתי - שמתי השקייה אוטומטית ואפשרות לניקוז הנוזלים כדי להנות מהדשן הנוזלי שנוצר כתוצר לוואי בעציצים בבית.
ידוע לכם שאני מוכר תולעים במחיר סמלי ומספק יעוץ בנושא לכל פונה (גם לכאלה שלא קונים) כשהמטרה המשותפת של כולנו זה סביבה ידידותית יותר.
בברכת 'שיתרבו במהרה'
אשד - 057-8136461 (רצוי בשעות הערב)
אשד נבו
 

היי אשד, שאלה לי אליך..

הודעהעל ידי ראובן אורן » 18 אפריל 2007,14:04

אם אתה יודע.. מה אורך חייה של ג'ינג'ית ממוצעת ?!

העברתי את ה'נבחרת' שלי למיקום ומתקן חדש ומצאתי "פגר" של אדמונית ענקית, באורך כ 10 או 12 ס"מ ובקוטר של כ 7 או 8 מ"מ

מקווה שלא הרגתי אותה.. המתקן הקודם, לא היה מנוקז מספיק וניקוו נוזלים בקרקעית

השאר, גדולות ועם 'חגורות' אדומות בוהקות
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

אורך החיים

הודעהעל ידי אשד נבו » 19 אפריל 2007,14:04

מצטער, ניסיתי לברר במספר מקומות אך ללא הואיל, אין לי את הנתון הזה.
אשד
אשד נבו
 

אורך חיי תולעת

הודעהעל ידי אשד נבו » 22 אפריל 2007,14:04

שלום לכל המתענינים בתוחלת החיים של התולעת.
לאחרונה פגשתי את אנריקה מקיבוץ דברת ("הומוס דברת") ולטענתו מחקרים מצאו שתולעת אדומה חייה כ- 18 שנה.
גם אם נקצץ קצת כי הוא מגזים (מדובר ביליד דרום ארגנטינה), עדיין זה המון זמן.
בברכת מגדלים
אשד
אשד נבו
 

הודעהעל ידי ראובן אורן » 22 אפריל 2007,14:04

תודה
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הודעהעל ידי eran2 » 06 יולי 2007,14:04

שלום לכולם וברכות על הפורום הנפלא.

אני בתהליך של לימוד וישום של תהליך הוורמיקומפוסטיזציה

אני מנסה להבין וללמוד מה קורה עם חידקים מפיצי מחלות, חומרי ריסוס, ורעלים אחרים שמגיעים לערמת הקומפוסט בתהליך .

אשמח לכל מידע בנושא, מה שקראתי בינתיים מדבר על תהליך פלאי שמנקה את החידקים הרעים, והרעלים למיניהם, חומרי הריסוס והדשנים הכימיים - זה נשמע מצד אחד מעולה ומצד שני משהוא בין פנטזיה למדע בידיוני אז מי שיכול להפנות למקורות מידע בנושא או להרחיב ולהסביר - אשמח מאוד ללמוד.

תודה

ערן
eran2
 

הודעהעל ידי ראובן אורן » 06 יולי 2007,14:04

eran2 כתב:שלום לכולם וברכות על הפורום הנפלא.

אני בתהליך של לימוד וישום של תהליך הוורמיקומפוסטיזציה

אני מנסה להבין וללמוד מה קורה עם חידקים מפיצי מחלות, חומרי ריסוס, ורעלים אחרים שמגיעים לערמת הקומפוסט בתהליך .

אשמח לכל מידע בנושא, מה שקראתי בינתיים מדבר על תהליך פלאי שמנקה את החידקים הרעים, והרעלים למיניהם, חומרי הריסוס והדשנים הכימיים - זה נשמע מצד אחד מעולה ומצד שני משהוא בין פנטזיה למדע בידיוני אז מי שיכול להפנות למקורות מידע בנושא או להרחיב ולהסביר - אשמח מאוד ללמוד.

תודה

ערן



ברוך הבא, ערן

כן, נראה שאתה די חדש בעניין

מציע שתתחיל בעיון מעמיק בפורום, בהתחלה בכל אותם מאמרים המוגדרים כ"הכרזה" או "דביק", שם נאסף הרבה חומר בנושא

בגדול, מדוע שיהיו לך בבית או בגינה חומרי ריסוס ודשנים?! זו לא גינה אורגנית ! חומרים אלו יהרגיו והורגים כל יצור חי, אם בגינה ואם בערימת הקומפוסט וללא יצורים אלו, אין גינה, אלא צמחים הניזונים מ"אינפוזיה" של 20.20.20. ושאר כימיקלים המפרים את האיזון וההרמוניה עם הטבע - בגינה שכזו, צמחים ועצים, לא ישרדו והפרי והירק רק יסכן את בריאות משתמשיו.

בתהליך הקומפוסטיזציה, מתרחש תהליך תרמופילי בו הערימה בוערת בטמפרטורה של כ 70 מעלות. בשלב הזה נהרסים כל הזרעים והגלעינים וכן חיידקים פתוגניים המגיעים לערימה בצורה זו או אחרת.

יש לך הרבה מה לקרוא בפורום, מציע שתשקיע בזה כמה ימים ואחר כך, כולנו כאן, לעזרתך

שבת שלום
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הודעהעל ידי eran2 » 08 יולי 2007,14:04

אורן תודה

השאלה נשאלה לאחר קריאה כאן בפורום ובמקורות מידע נוספים ברשת.

למה יגיעו החידקים ושאר החומרים זו שאלה אחרת.

השאלה מתבססת על נתונים כמו פרוק גוויות של תרנגולות בכפר הנוער בנחלת יהודה, על הפרויקט של מחזור כלל האשפה ה"אורגנית" בכרם מהר"ל ועל עוד חומרים שקראתי.

בפרוש נכתבו במקומות שונים הנקודות שהזכרתי בשאלתי המקורית, אשמח ללמוד את הנקודה הזאת.

ודרך אגב להרבה מאוד חידקים פתוגניים טמפ' של 70 מעלות לא מזיקה ובכל מקרה לא כל הערמה בטמפ' הזאת כך שריכוזי חידקים יכולים לשרוד ומצד שני מדברים על פרוק צואת אדם ובעלי חיים נוספים כולל אוכלי בשר בעזרת תולעים אדומות.

לגבי הגינה הפרטית שלי בשש השנים שאני מטפח אותה דשן חימי לא נכנס אליה (מלבד פעם אחת של גרגרים לפירוק איתי) וקונפידור אולי פעמיים ישירות לגזע. וגם זה בתחילת הדרך.
בגדול אני למדתי וישמתי דברים שונים משיטת הביו-אינטנסיב ועוד כל מיני דברים נוספים שקראתי, ניסיתי והתחברתי אליהם.

לירקות האורגנים שלי מלבד קומפוסט וסודה לשתיה נגד קימחון לא מגיע שום תוספת מעבר למים וקרקע פוריה ועשירה בהרבה דברים בין היתר הרבה מאוד חידקים, בקטריות, שילשולים ושאר יצורים.

תודה שוב ויום טוב
ערן
eran2
 

הודעהעל ידי ראובן אורן » 08 יולי 2007,14:04

כתבת "..זה נשמע מצד אחד מעולה ומצד שני משהוא בין פנטזיה למדע בידיוני .."

כן, הרבה מאוד דברים שהוגדרו בעבר כ "..פנטסיה ומדע בדיוני.." הולכים ומתגלים כאמת פשוטה של הטבע, בגינה שלנו, באדמה שלנו.

אתה מדבר באותה נשימה על 'וורמיקומפוסטיזציה' וערימת קומפוסט, חיידקים פתוגניים וגוויות של תרנגולות...

לערימת הקומפוסט הבייתית שלנו, אנו מכניסים שארייות אורגניות מהגינה ברמה הראשונה, כחלק מיחסי ההרמוניה שלנו עם האדמה ועם הגינה הבריאה - מחזירים לאדמה את כל מה שאנו לא צורכים, לא זורקים את זה לזבל לפינוי והטמנה וכך, האדמה לא מחסירה מינרלים שהעצים שאבו מהאדמה.
הוספה של הזבל האורגני מהמטבח, המכיל מקליפות ושארייות של פירות וירקות שקנינו בשוק ועד לשארייות של תבשילים, גורמת להוספת מינרלים לאדמה, מעבר למה שהחזרנו לאדמה וכך אנו משביחים אותה, משנה לשנה.

שימוש ב'תולעים אדומות' - 'וורמיקומפוסטיזציה' - זה הליך אחר לחלוטין. בהליך זה, איננו מייצרים קומפוסט אלא 'הומוס' שהוא חומר באיכות גבוהה יותר מאשר קומפוסט, מאחר ואותן תולעים אדומות, ניזונות למעשה מקומפוסט ושאר חומר אורגני חצי רקוב ו'מייצרות' הומוס המתפרק במצהירות גבוהה יותר מהקומפוסט באדמה ועל כן, מהירות זמינותו לצמחים, רבה יותר.

אתה מדבר על דברים מפחידים כמו חיידקים פאתוגניים שלא מושמדים בטמפרטורות של 70 מעלות וחומרים כימיים מפחידים... מהיכן מגיעים דברים אלו לערימה ומדוע?!

לא אני ולא אף אחד מהמשתתפים כאן, חושב או מבצע הכנסה של פגרי תרנגולות או צואה לערימת הקומפוסט..

נשמח לשמוע על גינתך וחוויותיך האורגניות.

לכשעצמי, את רוב לימודי בנושא, עשיתי בעמידה על הברכיים ובהבטה מקרוב, על הצמחים ועל האדמה.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הודעהעל ידי eran2 » 08 יולי 2007,14:04

כאשר אני מתייחס לערמת הקומפוסט בהקשר של וורמיקומפוסטיזציה
ערימת הקומפוסט היא חומר הגלם לתהליך הוורמיקומפוסטיזציה (בהתאם להמלצות שונות שקראתי ושקיבלתי מאברם מכפר הנוער נחלת יהודה).

את נושא הקומפוסט שלעצמו ללא הקשר לוורמיקומפוסטיזציה אני מכיר טוב ומישם.
אין לי בעיה גם עם שרותי קומפוסט שבהם אין לי ניסיון מעסי (מלבד שימוש בהם בהזדמנויות שונות....) - אם זה מעניין מישהוא כאן אשמח לצרף קישורים.

למי שלא מכיר בכרם מהר"ל מיצרים קומפוסט והומוס מהאשפה שמתאימה לקומפוסט של מעל 150 משפחות שהצטרפו לפרויקט בישוב - כאשר מה שמגיע לערמה מגיע מ 150 משפחות - כמעט הכל יכול להגיע.

אני מתעניין בנושא בגדול, רוצה ללמוד אותו ולאן זה יתגלגל אין לי מושג. פרקטית התחלתי שבוע שעבר עם דלי תולעים שחלקן קיבלו את התוצר של ערמת הקומפוסט שלי לבדיקת התאקלמות.

לגבי וורמיקומפוסטיזציה ופגרי תרנגולות אפשר לקרוא קצת כאן
http://groworganic.info/forum/viewtopic ... 5%EC%E5%FA

את המקור שהתיחס לחידקים וחומרי ריסוס\דישון - אשתדל למצוא ולהביא לכאן.

בהזדמנות אני הוסיף מחוויותי וניסיוני.
eran2
 

הודעהעל ידי ראובן אורן » 08 יולי 2007,14:04

שוב, יש להבדיל בין מה שכולם באו ללמוד כאן - ייצור קומפוסט ביתי בגינה הביתית כתהליך אקולוגי, מיחזורי ובריא לאדמה שלנו.. לבין ייצור "תעשייתי" אם לצורך טיפול בפגרי תרנגולות :cry: :? (לא אוהב את זה.. אבל זה סיפור אחר לגמרי..) ואם כמו המהלך הנפלא שמוביל עמיעד לפידות מכרם מהר"ל, מהלך חלוצי וראשוני בארץ של איסוף פסולת אורגנית ומיחזורה והפיכתה לקומפוסט והומוס. עמיעד מוביל יחד עם כמה פורומים בזכרון יעקב מהלך אקולוגי אורגני בו גם אני משתתף.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הודעהעל ידי eran2 » 09 יולי 2007,14:04

אורן ראובן כתב:שוב, יש להבדיל בין מה שכולם באו ללמוד כאן - ייצור קומפוסט ביתי בגינה הביתית כתהליך אקולוגי, מיחזורי ובריא לאדמה שלנו.. לבין ייצור "תעשייתי" אם לצורך טיפול בפגרי תרנגולות :cry: :? (לא אוהב את זה.. אבל זה סיפור אחר לגמרי..) ואם כמו המהלך הנפלא שמוביל עמיעד לפידות מכרם מהר"ל, מהלך חלוצי וראשוני בארץ של איסוף פסולת אורגנית ומיחזורה והפיכתה לקומפוסט והומוס. עמיעד מוביל יחד עם כמה פורומים בזכרון יעקב מהלך אקולוגי אורגני בו גם אני משתתף.


המטרה של הפורום ברורה מקובלת ונפלאה, בזכות היותו כזה בחרתי לשאול את שאלתי כאן, בתקווה לתשובה או הפניה למקור מידע - אם כולם באו לכאן לשם כך - לא יודע .

לגבי תרנגולות - כפי שכתבתי בהתחלה השאלה היא עקרונית לשם לימוד והבנת הנושא - זה ממש לא קריטי אם מדובר על פגרי תרנגולת (שהטילה עד אתמול ביצי חופש בלול אורגני פתוח או הסתובבה חופשי בחצר - ועכשיו הגיע תורה לחזור לאימא אדמה בדרך אחרת - ולהחזיר מינרלים למיניהם לא רק דרך היציאות היום יומיות שלה) או על כל מקור אחר של חומר אורגני., בהתאם להבנה של הנושא אני אוכל לבחור מה מתאים לי לספק כחומר גלם לתולעים ומה לא - איזה תהליכי מחזור אני מיצר ומה לעשות עם התוצרים.

שמח לקרוא על שיתוף הפעולה עם עמיעד לפידות - אם תוכל לבקש ממנו לבקר בפורום ולענות על השאלה או לבדוק אתו את הנושא זה יהיה נפלא.

תודה
ויום טוב
ערן
eran2
 

הודעהעל ידי eran2 » 09 יולי 2007,14:04

eran2 כתב: אם כולם באו לכאן לשם כך - לא יודע .
= "ייצור קומפוסט ביתי בגינה הביתית כתהליך אקולוגי, מיחזורי ובריא לאדמה שלנו"
eran2
 


חזור אל גינון אורגני ואקולוגי - של פורטל 'כאן נעים'

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־99 אורחים

cron