הבירה הביתית של אילן

הגעגועים ל"ירוק" על כל היבטיו, כבר הפכו לעובדה. האנשים רוצים ירוק ליד הבית במקום מפלצות הבטון, האנשים רוצים להתחבר לטבע. לבריאות. לריח הירק של פעם, כן, כן, תתפלאו פעם (עד לפני עשרות בודדות של שנים) היה ריח לצנון לעגבנייה לגזר, לשסק, לשזיף ולרימון, שלא לדבר על הטעם הנפלא של פעם. עכשיו, אנו מביאים לכם במה/פורום לגינון האורגני, ובה כל מה שרציתם לדעת על גינה אורגנית המשלבת עצי פרי, פרחים, צמחי תבלין וירקות. והכי חשוןב, איך להעיר את האדמה מהבחינה האורגנית, איך לחיות בהרמוניה עם האדמה, ללא מזיקים וללא מחלות.

כיצד מגדלים באופן אורגני? כאן תקבלו מידע מקיף מטובי המומחים. תוכלו גם להיעזר בכתבות בפורטל כאן נעים – בקטגוריה החדשה; גינון אורגני.
http://www.kan-naim.co.il/naim.asp?cid=531


כתובת ' ירוק נעים - גינון אורגני, אקולוגי, סביבה' בפייסבוק;
http://www.facebook.com/pages/%D7%99%D7 ... 56?sk=wall

כתובתנו: kan-naim@bezeqint.net
gardennaim@gmail.com

גלישה נעימה.

הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי אילן1 » 12 יולי 2010,14:04

הסיפור שלי עם הבירה הביתית


תמיד אהבתי לשתות בירה.

לקראת אחד מימי ההולדת הפתיעה אותי אשתי עם מתנה: סדנא להכנת בירה ביתית במרכז ההדרכה Beer-d בתל-אביב.
היא חשבה ודאי שאלך לכמה מפגשים, ארחיב את הידע שלי בסגנונות בירה ותהליך ההכנה, ואחזור להיות צרכן בירה שגרתי.
במהלך המפגשים גיליתי כמה התהליך מעניין ומהנה, והחלטתי שאני רוצה ליישם בבית.

BirBir.jpg
BirBir.jpg (5.8 KiB) נצפה 11851 פעמים


אז איך מכינים בירה?
מרכיבי הבירה הם מים, לתת, כשות ושמרים.

מתחילים בלתת - שעורה אשר עברה תהליך של הלתתה וקלייה.
הלתתה היא תחילת הנבטה, כך שמיוצרים אנזימים אך הם לא מתחילים להמיר את העמילן לסוכרים.
את הלתת משרים במים בטמפרטורה של 60-70 מעלות למשך שעה, כך שהאנזימים נכנסים לפעולה.
בסיום ההשריה נפרדים מהלתת וממשיכים לבישול המים עם הסוכרים.
אני מקצר את התהליך ומתחיל מרכז לתת בסיס, עם השריה במים רק של לתת מיוחד המעניק לבירה את הצבע והטעם המתאימים לסגנון.

הנוזל הזה מתוק מאוד, מזכיר מעט סילאן, ולכן מוסיפים את הכשות.
הכשות הוא פרח אשר מעניק לבירה את המרירות, על מנת למתן את המתיקות שהגיעה מהלתת.
הכשות מתפקד גם כחומר משמר.

הבישול הוא השלב בו אפשר להיות יצירתי. ניתן להוסיף מקורות נוספים לסוכר, כמו דבש, סוכר חום או סוכר לבן.
ניתן להוסיף גם תבלינים או פירות.

בתום הבישול, אשר נמשך כשעה לאחר ההרתחה, יש לקרר את הנוזל לטמפרטורה של 20-30 מעלות.
לאחר הקירור מעבירים את התירוש למיכל תסיסה ומוסיפים שמרי בירה.
אוטמים את המיכל ומניחים לשמרים לתסוס 7-10 ימים.

בשלב התסיסה השמרים ניזונים מהסוכרים בנוזל ומפרישים אלכוהול.
ככל שניתן להם יותר סוכר, כך פוטנציאל האלכוהול גבוה יותר.
עם זאת, הדבר תלוי גם בסוג השמרים ובמידת העמידות שלהם לאלכוהול.

טמפרטורת התסיסה משתנה על פי משפחת השמרים. קיימות שתי משפחות: אייל ולאגר.
שמרי האייל תוססים בטווח טמפרטורות של 14-24 מעלות, ולכן מתאימים לבישול ביתי ולהתססה בטמפרטורת החדר.
שמרי לאגר תוססים בטמפרטורה סביב 10 מעלות, ולכן להכנת לאגר יש צורך במקרר עם בקר טמפרטורה.

מלבד אלכוהול פולטים השמרים גם פחמן דו-חמצני.
במהלך התסיסה הראשונה הגז הזה נפלט החוצה דרך נשם בממוקם בראש מיכל התסיסה.
אחרי סיום התסיסה הראשונה (7-10 ימים) מבוצע הביקבוק.
השמרים שקעו במיכל התסיסה ונשארים שם. מעט מהשמרים נותרו מרחפים בנוזל יעברו אל הבקבוקים.
אנו מוסיפים תמיסת סוכר תירס כדי לתת לשמרים עוד קצת מזון לתסיסה השניה המתרחשת בבקבוקים.
מהבקבוקים אין יציאה של גז, ולכן הפחמן הדו-חמצני המופרש כעת מתמוסס בנוזל ומגזז אותו.

אחרי התסיסה השניה נשארת הבירה בבקבוקים להבשלה האורכת 3-4 שבועות. כן, שכחתי לציין ברשימת המרכיבים את המרכיב המרכזי בהכנת בירה: סבלנות.
לאחר מכן אפשר לקרר ולשתות.

איזה ציוד צריך?
- סיר בישול גדול. בישול בירה ביתי מתבצע לרוב בנפח של 20 ליטר. מי שמכין בירה מגרעינים בלבד נדרש לבשל את הנפח המלא.
אני מכין מרכז לתת כבסיס ולכן מבשל חצי מהנפח. השלמת הנפח לעשרים ליטר מתבצעת בקירור התירוש, אחרי הבישול, ע"י הוספת מים וקרח.
- מיכל תסיסה. מיכל פלסטי של 20 ליטר, עם נשם לשיחרור גז מבלי לאפשר חדירת אוויר, וברז ריקון.
- צינור ומקל למילוי בקבוקים. בקבוקי זכוכית כהים. פקקים. מכשיר לסגירת הפקקים.
- חומר חיטוי. כל כלי שנוגע בבירה אחרי ההרתחה חייב לעבור חיטוי על מנת למנוע זיהום של הבירה.

איזו בירה אני מכין?
בירות אייל, כנדרש כאשר התסיסה מתבצעת בטמפרטורת החדר.
בירות אלה מתאפיינות בטעמים מורכבים ופירותיים.
הצבע של הבירה (כהה או בהירה) נקבע ע"י מידת הקלייה של הלתת.
מידת המרירות נקבעת ע"י זן וכמות הכשות בה משתמשים.
אני אוהב להכין בירות בסגנונות שונים, החל מבירות "בלגיות" עם דבש ותבלינים וכלה בבירות "פורטר" כהות עם טעם קלוי המזכיר קפה.
אני מעדיף בעקרון בירות מתקתקות ולא מרירות, ומכין אותן בהתאם.

BirBir1.jpg
BirBir1.jpg (46.62 KiB) נצפה 11839 פעמים


אם יש שאלות בנושא, אשמח לענות.
אפשר לקרוא גם באתר שלי



http://sites.google.com/site/beerbeerhere/

אילן
אילן1
גנן באימונים
 
הודעות: 117
הצטרף: 16 מרץ 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי אודי דגן » 12 יולי 2010,14:04

וואו אילן, עשית לי חשק לשתות איזה בקבוק קפוא של בירה..
התאורים שלך עשו אותי צמא. חייב לזוז.. :)
בעסה. יש רק טובורג במקרר. לא שזה רע, אבל הבאת לי חשק למשהו חדש.
אתה מגיע למפגש ? אפשר להציע לך כמה תולעים אדומות בתמורה לכוס בירה קרה מתוצר ביתך 8) ?
אבא שלי היה מכין ליקרים מכל פרי אפשרי (כולל חרובים וליצ'י ועוד ועוד) שטעמם היה גן עדן לחובבי הליקרים. לצערי (וצערו) הסכרת שבאה לבקר לפני הרבה שנים נשארה :( :evil:
ואבא החליט שאם לא יוכל לטעום את מעשה ידיו, אז הוא מפסיק להכין...
נותרו כמה בקבוקים קטנים, ואנחנו טועמים מהם בשמחות בתקווה שלא ייגמרו.
אולי נשלח אותו לקורס בירה ? :) :D :lol:
אודי חופר בידיים
אודי דגן
גנן עם עתיד
 
הודעות: 395
הצטרף: 10 מרץ 2008,14:04
מיקום: הבונים

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי ארץ הצבי » 12 יולי 2010,14:04

לאילן מאילן, היכן משיגים את החומרים, נראה כי הלהבת אותי פרוייקט של סתיו.... :P
לאודי, האם הליקרים היו מזיקוק ביתי או על בסיס אלכוהול מוכן? :?: :P
העולם הולך ונכחד, רק אנו יכולים להצילו!!!
סמל אישי של המשתמש
ארץ הצבי
גנן מתקדם
 
הודעות: 1271
הצטרף: 05 יוני 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי אודי דגן » 12 יולי 2010,14:04

לדעתי הליקרים היו מזיקוק עצמי, אבל את התשובה יכול לתת אבא שלי .. אליפוטר כמובן.
אודי חופר בידיים
אודי דגן
גנן עם עתיד
 
הודעות: 395
הצטרף: 10 מרץ 2008,14:04
מיקום: הבונים

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי אילן1 » 13 יולי 2010,14:04

אודי - ביום שישי אביא למפגש את מיטב התוצרת שלי :)
אילן (ארץ הצבי) - אפשר לרכוש את חומרי הגלם אצל גדי דבירי http://www.beer-d.co.il
או אצל שחר הרץ http://www.beermaster.co.il/?CategoryID=310
אילן1
גנן באימונים
 
הודעות: 117
הצטרף: 16 מרץ 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי ארץ הצבי » 13 יולי 2010,14:04

אילן1 כתב:אודי - ביום שישי אביא למפגש את מיטב התוצרת שלי :)
אילן (ארץ הצבי) - אפשר לרכוש את חומרי הגלם אצל גדי דבירי http://www.beer-d.co.il
או אצל שחר הרץ http://www.beermaster.co.il/?CategoryID=310

תודה על המידע, משאיר פרויקטים מתבשלים לסתיו בחוסר סבלנות :P
העולם הולך ונכחד, רק אנו יכולים להצילו!!!
סמל אישי של המשתמש
ארץ הצבי
גנן מתקדם
 
הודעות: 1271
הצטרף: 05 יוני 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי יעקב ישראל » 15 יולי 2010,14:04

יפה מאוד אילן

גם האתר מושקע

כל הכבוד
יעקב ישראל
גנן באימונים
 
הודעות: 226
הצטרף: 02 אוגוסט 2009,14:04
מיקום: ירושלים

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי ארץ הצבי » 16 יולי 2010,14:04

היום טעמנו מהבירה של אילן,,, טעם של עוד ועוד :P
העולם הולך ונכחד, רק אנו יכולים להצילו!!!
סמל אישי של המשתמש
ארץ הצבי
גנן מתקדם
 
הודעות: 1271
הצטרף: 05 יוני 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי יובליאת » 17 יולי 2010,14:04

הייתה אחלה בירה :D
מה אחוז האלכוהול בבירה שהבאת?
ליאת.
יובליאת
גנן באימונים
 
הודעות: 240
הצטרף: 29 דצמבר 2007,14:04
מיקום: קציר

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי אילן1 » 17 יולי 2010,14:04

תודה על התגובות :)
בבירות ששתיתם יש כ - 5% אלכוהול.
אלה היו הבירה הסקוטית (בקבוק חצי ליטר ירוק)
http://sites.google.com/site/beerbeerhere/news/byswlmspr10byrhsqwtyt
והבירה עם הלימונית
http://sites.google.com/site/beerbeerhere/news/byswlmspr11yylzhwbmlymwnyt
אילן1
גנן באימונים
 
הודעות: 117
הצטרף: 16 מרץ 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי ראובן אורן » 17 יולי 2010,14:04

אילן1 כתב:תודה על התגובות :)
בבירות ששתיתם יש כ - 5% אלכוהול.
אלה היו הבירה הסקוטית (בקבוק חצי ליטר ירוק)
http://sites.google.com/site/beerbeerhere/news/byswlmspr10byrhsqwtyt
והבירה עם הלימונית
http://sites.google.com/site/beerbeerhere/news/byswlmspr11yylzhwbmlymwnyt


פשוט נפלא !

הייתי צמא - התייבש לי הגרון - ו..אין כמו בירה צוןננת ואכן, היא הייתה כזו ! טובה, מרווה ו'מנקה את הגרון'
הסתפקתי בליטר, אבל רציתי יותר... :lol:

ושאלה.. - ראיתי שהיא לא שקופה לגמרי.. זה בגלל השמרים ?!
היא צריכה עוד להתיישן?!
תודה !
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי ארץ הצבי » 17 יולי 2010,14:04

הייתי צמא - התייבש לי הגרון - ו..אין כמו בירה צוןננת ואכן, היא הייתה כזו ! טובה, מרווה ו'מנקה את הגרון'
הסתפקתי בליטר, אבל רציתי יותר... :lol:


ולא עולה לראש :wink:
העולם הולך ונכחד, רק אנו יכולים להצילו!!!
סמל אישי של המשתמש
ארץ הצבי
גנן מתקדם
 
הודעות: 1271
הצטרף: 05 יוני 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי אילן1 » 18 יולי 2010,14:04

ראובן אורן כתב:ושאלה.. - ראיתי שהיא לא שקופה לגמרי.. זה בגלל השמרים ?!
היא צריכה עוד להתיישן?!


הבירה עכורה מכיוון שהיא לא מסוננת.
התיישנות בבקבוק עוזרת לה להיות צלולה יותר, כי השמרים שוקעים במשך הזמן,
אבל טלטול הבירה בנסיעה לגינתון (למשל) מערבבת שוב את השמרים בנוזל.
אילן1
גנן באימונים
 
הודעות: 117
הצטרף: 16 מרץ 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי אודי דגן » 18 יולי 2010,14:04

איזו בירה מצויינת ומעניינת. לא הייתי צמא (סתאאאאם) וחיסלתי בקבוק מכל סוג (אחד מהצלולה, ואחד מעכורה יותר) ופשוט התענגתי על כל לגימה.
אילן, אחלה בירה. פשוט כיף לשתות משהו תוצרת בית באיכות כזו גבוהה.
גם אבא שלי ליקק את השפתיים מתענוג.
אודי חופר בידיים
אודי דגן
גנן עם עתיד
 
הודעות: 395
הצטרף: 10 מרץ 2008,14:04
מיקום: הבונים

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי תמיר אילן » 18 יולי 2010,14:04

אני לא שתיין בירה/אלכוהול (כי זה ישר יורד לי לרגליים ועולה לראש ואני מרגיש צורך לישון) אבל שתיתי כוס מכל סוג והיה טעים ולא מרדים...
טעם של עוד :wink:
A is A
תמיר אילן
גנן אורגני
 
הודעות: 4480
הצטרף: 21 דצמבר 2009,14:04
מיקום: קדומים

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי סקיבה » 18 יולי 2010,14:04

הי אילן,

תודה על הטעימות, היה טעים!
רציתי לשאול אם אתה מכין, או מתכוון להכין גם בירת חיטה?
זו פשוט הבירה האהובה עליי (מחרתיים בבוקר אני נוחת במינכן..., להפסקת בירה - בדרך להמבורג...).

שוב תודה,
ושבוע טוב,
אמיר
בטבע אין תופעות על-טבעיות.
אבל באופן טבעי, יש כמה תופעות נשגבות מבינתנו...

:shake: :nod: ^_^
סמל אישי של המשתמש
סקיבה
גנן מתקדם
 
הודעות: 1303
הצטרף: 29 מרץ 2009,14:04
מיקום: קיבוץ געש

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי אילן1 » 19 יולי 2010,14:04

אני לא מעריץ גדול של בירות חיטה.
תכננתי להכין בירת חיטה, בעיקר משום שהיא מתאימה יותר לקיץ (תסיסה בטמפרטורת חדר של 30 מעלות).
בסופו של דבר לא הגעתי לבצע את זה, והקיץ כבר בעיצומו.
אולי בקיץ הבא.
אילן1
גנן באימונים
 
הודעות: 117
הצטרף: 16 מרץ 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי סקיבה » 19 יולי 2010,14:04

טוב נו..., ניסיתי..., אבל רשמתי לפני - בקיץ הבא!
הבירות שהבאת היו טעימות מאד (למרות שלא היו מחיטה...).

בכל מקרה, החל ממחר בבוקר אני בגרמניה, וזו הזדמנות מצויינת להנות מקצת בירה טובה... :wink:

תודה על הבירה,
ועל התגובה,
להתראות,

אמיר
בטבע אין תופעות על-טבעיות.
אבל באופן טבעי, יש כמה תופעות נשגבות מבינתנו...

:shake: :nod: ^_^
סמל אישי של המשתמש
סקיבה
גנן מתקדם
 
הודעות: 1303
הצטרף: 29 מרץ 2009,14:04
מיקום: קיבוץ געש

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי ארץ הצבי » 19 יולי 2010,14:04

סקיבה כתב:טוב נו..., ניסיתי..., אבל רשמתי לפני - בקיץ הבא!
הבירות שהבאת היו טעימות מאד (למרות שלא היו מחיטה...).

בכל מקרה, החל ממחר בבוקר אני בגרמניה, וזו הזדמנות מצויינת להנות מקצת בירה טובה... :wink:

תודה על הבירה,
ועל התגובה,
להתראות,

אמיר



נסיעה טובה, תהנה :P
העולם הולך ונכחד, רק אנו יכולים להצילו!!!
סמל אישי של המשתמש
ארץ הצבי
גנן מתקדם
 
הודעות: 1271
הצטרף: 05 יוני 2009,14:04

Re: הבירה הביתית של אילן

הודעהעל ידי תמיר אילן » 27 יולי 2010,14:04

אפשר בדיחה על בירה??? :wink:

הבעלים של גולדסטאר של מכבי ושל היינקן ישבו בחברותא לשתות בירה,
הבעלים של גולדסטאר מזמין כמובן גולדסטאר,
הבעלים של מכבי מזמין מכבי,
ואילו, הבעלים של היינקן מזמין קוקה קולה,
שאלו אותו, מה פתאום קוקה קולה?
ענה להם:
אם אתם לא שותים בירה, גם אני לא אשתה בירה...
A is A
תמיר אילן
גנן אורגני
 
הודעות: 4480
הצטרף: 21 דצמבר 2009,14:04
מיקום: קדומים


חזור אל גינון אורגני ואקולוגי - של פורטל 'כאן נעים'

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־86 אורחים

cron