חדשות בעולם הבמבוק

הגעגועים ל"ירוק" על כל היבטיו, כבר הפכו לעובדה. האנשים רוצים ירוק ליד הבית במקום מפלצות הבטון, האנשים רוצים להתחבר לטבע. לבריאות. לריח הירק של פעם, כן, כן, תתפלאו פעם (עד לפני עשרות בודדות של שנים) היה ריח לצנון לעגבנייה לגזר, לשסק, לשזיף ולרימון, שלא לדבר על הטעם הנפלא של פעם. עכשיו, אנו מביאים לכם במה/פורום לגינון האורגני, ובה כל מה שרציתם לדעת על גינה אורגנית המשלבת עצי פרי, פרחים, צמחי תבלין וירקות. והכי חשוןב, איך להעיר את האדמה מהבחינה האורגנית, איך לחיות בהרמוניה עם האדמה, ללא מזיקים וללא מחלות.

כיצד מגדלים באופן אורגני? כאן תקבלו מידע מקיף מטובי המומחים. תוכלו גם להיעזר בכתבות בפורטל כאן נעים – בקטגוריה החדשה; גינון אורגני.
http://www.kan-naim.co.il/naim.asp?cid=531


כתובת ' ירוק נעים - גינון אורגני, אקולוגי, סביבה' בפייסבוק;
http://www.facebook.com/pages/%D7%99%D7 ... 56?sk=wall

כתובתנו: kan-naim@bezeqint.net
gardennaim@gmail.com

גלישה נעימה.

חדשות בעולם הבמבוק

הודעהעל ידי ראובן אורן » 03 מרץ 2006,14:04

הבמבוק והפתרון האקולוגי /מאת רן ליכטנר

לבמבוק תפקיד חשוב בשיקום האקולוגי
כדור הארץ זקוק נואשות לעזרתינו, אחרת לילדינו ונכדינו לא ישאר עולם שניתן לחיות בו . אין פתרון אחד לאתגרים האקולוגיים והסביבתיים המורכבים העומדים לפנינו, אך באופן מדהים, דווקא צמח הבמבוק יכול לתת מענה חיובי בתחומים רבים. מטרתי היא ליידע ולהביא למודעות לגבי השילוב של הבמבוק, האדם והסביבה, להעניק כלים וידע שיאפשר לכל אחד מאיתנו להגיב ולפעול איש ואישה בדרכו ובתחומה.

תמונה
חורש חזרן מצוי

בשנת 1880, לאחר ניסיונות רבים, הדליק תומאס אדיסון את נורת החשמל הראשונה שחוט הלהט שלה היה מבמבוק. נורה זו עדיין דולקת במוזיאון הסמיטסוניין בוושינגטון. הבמבוק שימש את אדיסון גם לחיזוק יציקת בריכת השחייה שלו, שעד היום אינה דולפת.

זהו הצמח השימושי ביותר בעולם (ספר אחד מתאר 5000 שימושים מבמבוק וביניהם: נייר, פיגומים, בנזין, שלדי מטוסים, כלי נגינה, תרופות, אוכל ובתים). שורד בכל מצב…, הבמבוק היה הדבר החי היחידי ששרד לאחר ההפצצה הגרעינית האומללה בהירושימה בשנת 1945 והראשון בצמחים ששב והוציא ענפים ועלים ירוקים.

הוא גדל בעצמה ובמהירות … בעל כוח עמידות גבוה יותר מפלדה (52000 פאונדס של לחץ PSI) וביחס משקל לכוח העולה על זה של גרפיט, הבמבוק הוא הצמח –העצי החזק ביותר על כדור הארץ. מהירות הצמיחה שלו היא המהירה ביותר כ-120 ס"מ, ביממה במינים מסוימים.

הבמבוק שומר על איכות הסביבה והאוויר. הוא ירוק עד, צומח מהר וכמעט בכל אקלים. הוא משחרר 35% יותר חמצן ומייצר פי 10 חומר תאי מאשר עצים בגודל מקביל . הוא אינו מצריך מכונות כבדות לגיזום, כריתה ועיבוד והוא ידידותי למשתמש.

הבמבוק מפחית מעצמת האור ומגן מפני קרינה אולטרה-סגולה. הבודהיסטים מאמינים ששהייה בתוך חורש במבוק, מקום מגוריו המועדף של בודהה, מביא לרגיעה נפשית ומגבירה את היצירתיות. בקיצור, המקום האולטימטיבי להארה.

תמונה
חזרן תפוח קנה

מניעת סחף
לבמבוק מערכת קני-שורש מסועפת וחזקה היוצרת מכניזם מעולה להגנה על מקורות מים מפני סחף. היא מחזיקה את האדמה כבמקלעת לאורך גדות נהר חלשים, מדרונות תלולים, אזורי יערות שנכרתו ובמקומות מועדים לרעידות אדמה ולסחף בוץ. ניתן לגדל במבוק אפילו באדמות עניות שנוצלו יתר על המידה על-ידי החקלאות הרגילה. בניגוד לעצים אחרים כריתה נבונה של הבמבוק אינה הורגת את הצמח הממשיך להוציא קנים חדשים כל שנה.

שמירה על יערות הגשם
הבמבוק הינו אחד מחומרי הבניה החזקים ביותר. באזורים הטרופיים החביבים על הבמבוק ניתן לשתול ולגדל את חומר הבניה של ביתך. בקוסטה ריקה נבנים כ- 1000 בתי במבוק מידי שנה המגודלים במיוחד לשם כך בחלקה ששטחה 60 דונם בלבד. פרויקט כזה מעץ רגיל היה מצריך שטח גידול של כ-500 דונם יער.

השימוש בבמבוק כתחליף לעץ מציל את יערות הגשם. אם נשווה את התנובה של במבוק ושל אורן לדוגמא, נראה שבעוד לאורן דרושות לפחות 10-20 שנה להגיע לבגרות, ושתילה מחדש נחוצה אחרי כל כריתה, הרי שבמהלך מעגל צמיחה אחד של אורן, יכול הבמבוק לתת יבול בין 10 ל-20 פעמים וזאת מבלי שתידרש שתילה חוזרת.

הבמבוק כמשאב מתחדש
לבמבוק הפוטנציאל להחליף את העץ ביצור מוצרים רבים. תעשיות עתירות במבוק הולכות ותופסות נתחי שוק ומגוון של מוצרים חדשים באיכות מעולה נוצרים מחיבור זה: דיקט-במבו, פרקט, פורניר ונייר מסיבי במבוק הם רק חלק מהמוצרים. תעשיות אלו מספקות כיום הכנסה, מזון ובתים לכ- 2 מיליארד בני-אדם בכל העולם.

הבמבוק הוא חומר חילופי מצוין למוצרי פלסטיק. הוא אינו מזהם והוא זמין כמעט בכל מקום בעולם. הוא מתקבל בברכה על ידי תעשיות בעלות מודעות אקולוגית אשר מעדיפות שלא להתבסס על מוצרי הנפט שעתידם מעורפל.

ישנם 1250 מיני במבוק בעולם היכולים לגדול בסביבות אקלימיות שונות בעלי משטרי משקעים החל מ 600 מ"מ גשם בעונה . גידול במבוק מחזיר את ההוצאות הראשוניות שלו בתווך של 5-7 שנים. ממשלות הודו וסין שלהם 1.5 מיליון דונם של גידולי במבוק (ביחד), התחייבו לתת עדיפות ליישומים הכלכליים של הבמבוק ותשומת לב מיוחדת לשמירה עליו.

בתים
בעיר לימון שבקוסטה ריקה ובערים נוספות בדרום אמריקה הידועות כמועדות לרעידות אדמה הוקמו אלפי בתים בפרויקטים לאומיים . בתים אלו הם היחידים שנשארו עומדים על תלם אחרי רעידת האדמה הקשה שפקדה את לימון ב-1992. גמישות וקלות הן התכונות המאפשרות למבנה במבוק "לרקוד" בזמן רעידת האדמה ולהישאר עומד. כמו כן, נשתלו במבוקים במקומות אלו המשמשים מקלט בזמן רעידת האדמה וחומר גלם למחסה אחריה.

תמונה
כיפה גיאודסית מבמבוק ואדמה בגבעת חביבה

מזון
נצרי במבוק ידועים כמאכל אדם כבר אלפי שנים ומזינים מיליונים. טאיוואן לבדה צורכת 80,000 טונות של נצרי במבוק ותעשיה המגלגלת 50,000,000 דולר בשנה.

שימוש רפואי
מאות בשנים משמש הבמבוק ברפואת היורו-ווידה וברפואת הצמחים הסינית. טבשיר- אבקה המופקת מהפרקים הקשים שבתוך חלל הבמבוק משמשת לריפוי אסטמה ושיעול. כמו כן מפיקים מהבמבוק תרופה לבעיות בכבד. תרופות חדשות המופקות מהבמבוק משמשות לטיפול בבעיות פרוסטטה ועוד.

בישראל התחילו סוף סוף לגלות את הפוטנציאל של צמח הבמבוק. הידע המחקרי והטכני אמנם עדין דל אך השימוש בו הולך ומכפיל עצמו מידי שנה. מוטות במבוק מיובאים בקוטר 120 מ"מ עולים 35 ש"ח למטר, מחיר המרתיע רבים.

תמונה

ישנם כבר מיני במבוק המתאימים לשתילה וגידול בארץ ונעשה סדר בשמות המינים ותכונותיהם במשתלות המכירה באופן המבטיח שהלקוח יקבל בדיוק את הבמבוק המתאים לצרכיו. בשנים הקרובות נראה הרבה יותר במבוקים ומוצרי-במבוק בחיינו

תמונה תמונה
(עבודות של דור מרגלית)




רן ליכטנר

http://www.bamboocenter.net
.
נערך לאחרונה על ידי ראובן אורן בתאריך 18 יוני 2006,14:04, נערך פעם אחת בסך הכל.
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

חדשות מעולם הבמבוק

הודעהעל ידי ראובן אורן » 18 יוני 2006,14:04

חדשות במרכז הבמבוק

ביום חמישי האחרון ערכתי הרצאה על הבמבוק לסטודנטים בפקולטה לחקלאות ברחובות ובסופה הלכנו לסיור בין צמחי הבמבוק שבשטח הפקולטה. בעוד אני עונה על שאלות הסטודנטים על אופני ריבוי של הצמח, ניגש אלי סטודנט בשם רועי פרץ וטוען שהבמבוק פורח. רועי לוקח אותנו לראות על מה הוא מדבר ולהפתעתינו נגלה לעינינו מראה נדיר ביותר: קני הבמבוקים אכן פורחים.

תמונה




Bambusa vulgaris vittata הבמבוק מסוג חזרן מצוי מגוון, הועתק לפני כ-4 שנים מגוש האם הותיק שבפקולטה. הוא חולק לכ-10 שתילים בגושים גדולים ונשתל מחדש. הוא אינו מקבל השקיה אך נהנה מעט ממטרות הדשא הסמוך .



קני הבמבוק שפרחו איבדו את צבעם והפכו שחורים.

כמקובל אצל הבמבוקים צפוי שקנים אלו ימותו, ואולי אף הצמח כולו.

תמונה


תמונה

על הקנה שבתמונה זו ניתן לראות את הפסים הירוקים שהיו לו וכיצד הוא הולך ומשחיר.

תמונה

בחזית התמונה תפרחת וברקע קנה משחיר

תמונה

פרט של פריחה וזרעים



האם כל הצמחים מאותו מין פורחים באותה שנה?

האם זה יכול לקרות אצליכם?

בבקשה תעדכנו אותי אם גם הבמבוק שלכם יתחיל פתאום לפרוח


תודה מיוחדת לסטודנט עומר גולן שצילם את התמונות


שלכם

הבמבוקאי


רן ליכטנר מרכז הבמבוק

http://www.bamboocenter.net
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

עידכון טרי, על פריחת הבמבוק

הודעהעל ידי ראובן אורן » 19 יוני 2006,14:04



מומחה אמריקני כותב שזהו התיעוד הראשון של פריחה של המין הזה של הבמבוק בעולם, מלבד תיעוד של פריחה באוני' הוואי לפני כמה שנים שאיש אחד ראה.

הוא רוצה לבוא לארץ לראות.

------------------------------------------------------
עידכון נוסף, מהערב 19/6/2006

מסתבר שיש תעוד על היוצרות פרחים בבמבוק, אך לא על הופעת זרעים.

-----------------------------------------------------------------------------
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב


חזור אל גינון אורגני ואקולוגי - של פורטל 'כאן נעים'

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־85 אורחים

cron