תמיר, אתה מגפר את הגפן?
כי אני מגפר לפני השיקוק, גיפור 1 ומיד משקק,(השנה זה הפעם הראשונה שהשתמשתי בגיפור) ואז כביכול אני הורג את כל הנבגים והפטריות שבפנים, ואז בד"כ אין צורך בעוד גיפור, עד סוף העונה.
מה גם, שאני גיפרתי ושיקקתי ממש אחרי חנטה ולפני שהגיעו לגודל אפון. כך פוחתים הסיכויים לתולעים ולזבובונים שמטילים את ביציהן בפרי הקטן, ורוב האשכול נותר נקי בלי חפירות וכרסומים שלהן, עקב השיקוק המוקדם.
לגבי מה שראובן כתב לגבי הענבים הקטנים של המוסקט, האמת שקראתי על זה פעם, וכמדומני שקוראים לתופעה: "זטרת" דהיינו שחלק מהאשכול לא מתפתח טוב, ונותר זוטר וקטן... אם לזה התכוון המשורר.
אם כל האשכול בעל ענבים קטנים, אך הוא גדול ומלא, אולי זו תופעה של חוסר דילול, אינני יודע אם בזן הזה צריך לדלל את מס' הגרגרים שבאשכול. אבל ברור לי שבסולטנינה (זן שיש לי) מוכרחים לדלל, ובחקלאות המודרנית משתמשים גם בהורמונים (ג'יברלין כמדומני) ע"מ להגדיל את הגרגר, ואם לא, אז מקבלים אשכול מלא בהמון גרגרים קטנטנים, (גודל של ענבי יין, ופחות מכך).
(אגב: יש גפנים הגדלות בתנאי בעל ומוציאות ענבים די גדולים, אז אולי המים פחות משפיע על הגודל, אך אולי זה תלוי בסוג הגפן)
המשך יום טוב ונעים