פניתי לחמיצר שייתן לי טיפ, אבל מאחר והוא לא התייחס אלי, אז אכתוב כאן את מה שאני יודע..
מבינתי, מדובר בסלרי אחד, מאותו הסוג !
(יש מצב שאני אולי לא מעודכן.., ומתישהו, הגיע לארץ עוד סוג שאיני מכיר.. איזה 'סלרי פורטוגזי' מקאמצ'אטקה עילית..
סתאאאאאם !)
אז ככה:
ניתן להנות מטעם טוב של סלרי ב 3 צורות:
1.
סלרי צעיר שזרענו או שתלנו באדמה -
העלים ייקטפו מההיקף של הצמח, כי העלים החדשים יוצאים מהמרכז והחוצה. לסלרי כזה, יש שורש יתדי אבל 'עדיין' לא מעובה. העלים בצבע ירוק בהיר יחסית, כי עוד לא החלו בביצוע פוטוסינטזה חזקה, לצורך צבירת אנרגייה בשורש. רוצצים את העלים עם הגבעולים, כמה שיותר נמוך,
ושוב, לא את האמצעיים, אלא רק את ההיקפיים.
המלצה : לזרוע את הסלרי ישירות בערוגה מוכנה, בלי לשמור על 'מירווחי זריעה', אלא בתפזורת צפופה. מתחחים את האדמה, מפזרים זרעים ומיישרים את האדמה עם מגרפה הפוכה, לצורך כיסוי הזרעים ואח"כ, השקייה טובה. הצמחים יגדלו בצפיפות, אחד יפריע לשני - מתחת לוותיקים יותר שלהם תגזרו את העלים, לטןבת המטבח, יצוצו הצמחים הקטנים יותר וכך תהיה לכם יופי של 'שמיכה ירוקה' ושימושית של סלרי טעים ומתוק
2.
כשמזג האוויר הולך ומתחמם - אביב / קיץ ויש יותר הרבה שעות שמש, צמח הסלרי מתחיל לחשוב על 'עתידו' - מתחיל להוציא כמות גדולה יותר של עלים שצבעם הוא הרבה יותר כהה והם מרים יותר, עקב כמות הכלורופיל הרבה, כמו הסלרי
המגעיל שקונים ב'סופר' - ירוק כהה ומר, מול הסלרי המתוק שגדל בגינה שלנו. החוכמה היא לקצור את העחים באינטנסיביות ולא לתת להם להיות גדולים ומרים. אם לא נעשה זאת, הצמח ייצר הרבה אנרגייה מהעלים הגדולים שבשמש וכמובן שהמיגננה שלו, היא המרירות - העלים לא יהיו טעימים, אבל ה'עמודים' יהיו בצבע ירוק בהיר, עבים, בשרניים וטעימים למרקים ותבשילים.
בשלב זה יש לפקוח עין ולא להרשות התפתחות של עמודי פריחה וזרעים. כח הם יבואו על חשבון האנרגייה שנצברה בתוך השורש !! אם תקטמו את עמודי הפריחה בקפדנות, תצטבר בשורש הרבה אנרגייה והוא ילך ויתעבה במהלך הקיץ.
ממשיכים לגדל אותו בקיץ ושומרים שלא יוציא זרעים ואז.. בסתיו חורף של העונה הבאה, הוא יהיה ממש 'צמח אחר'! גדול, עם 'גזע' גדול וענפים עבים ו... שורש ענק שיחכה לכם בתוך האדמה. שוב, השורש יהיה גדול יותר ועבה יותר, אם לא תתנו לעמודי הפריחה לצוץ.
הנה תמונות מגינתי, סלרי שגודל לאורך 2 עונות - כ 2 מטר גובה ועם שורש גדול וטעים
3.
מפיקים זרעים מצמח הסלרי? יופי! יהיו לכם המון זרעים, ממש מיותרים. קחו אותם לארון התבלינים שבמטבח. תוכלו לטעום אותם ע"י גריסתם עם השיניים ותחושו בטעם המרוכז שלהם!
לצורך שימוש, מספיקה חצי כפית של זרעים לסיר מרק גדול. גורסים / טוחנים אותם קלות וכבר מייד תחושו בריח שלהם ואח"כ גם בטעם שהוסיפו למרק / תבשיל