מעניין ומצחיק..
כשקראתי את הכותרת.. ישר קפץ לי בראש.. "מי ה'משוגע' חוץ ממני שיש לו קיסוס על התאנה"
חחחחחחח
אבל אצלי זה לא ממש אלא רק ענף ארוך המשתלשל מהקיר ונשען על התאנה, מטעמי דקורציה בלבד.
ו..יותר רציני.. לגבי התאנה או "פיקוס התאנה"
תהליך
חנטת הפרי בתאנה הוא אחד התהליכים המוזרים והמורכבים ביותר בטבע.
פרי התאנה ( 'פגה' ) הוא לא כל כך "פרי" אלא יותר מצע בשרני שעל החלק הפנימי שלו הרבה פרחים וכל המכלול הזה נקרא 'פגה' . בחלק העליון ישנו חור זעיר המאפשר בתקופה מסויימת לצירעה זעירה ביותר (באורך של כ 2 מ"מ) להיכנס פנימה ולהטיל ביצים ואז מתרחש תהליך ארוך ומורכב המיוחד לכל סוג של עץ מהמשפחה - משפחת הפיקוסים. הפרי ה'רשמי' הוא משהו זעיר ולא שייך לענינינו.
ה'תולעים' הלבנות שאתם מוצאים ב"תאנים" הן זחלים ו/או רימות של זבובי פרי שונים ואולי גם צרעות העוקצות את הפרי ומטילות לתוכו ביצה המתפתחת לבוגר וכו'
אז מה עושים ?!
משקקים או עוטפים ברשת גדולה
מייד לאחר שרואים את ה'תאנים' הירוקות והקטנות יש לבצע את תהליך המגננה.
שיקוק - שקייות נייר, שקייות סוכר/קמח משומשות, שקייות מנייר חום, או ליצור חרוטים מנייר כשהחלק התר על הענף והחלק הרחב עוטף כמה תאנים ביחד. יש התופרים שקייות מבד - סדין ישן או וילון ישן וכדומה...
כיסוי ברשת - יש בשוק למכירה, רשת לעטיפת עצים - יש מקומות שהיא נקראת "רשת נגד זבוב ים התיכון". זה תלוי כמובן בגודל העץ ובנפח של תפארתו.
למיטב סכרוני, רשת של 4 מטר על 4 מטר מחירה כ 300 ש"ח והיא מגיעה עם 'טבעות' מסביב ועם מיתר להשחלה והידוק.
אם מדובר בעץ ענק, אז כדאי לחשוב, על הקטנתו ע"י גיזום, לעונה הבאה.
ולגבי 'שיקוק', לא חייבים לשקק את כל התאנים שעל העץ.. משקקים כמה שיכולים והשאר.. ישאר לציפורים שיהנו מ"תוספת חלבונים" עשירה למזון הצמחי - התאנה.
אין טעם לנקוט בחומרי ריסוס, כאלו או אחרים.
לגבי ה
קיסוס - כדאי מאוד לרסן אותו ולא להרשות לו לחנוק את התאנה. הקיסוס יודע לטפס יפה מאוד, מוציא שורשי אחיזה הנצמדים לגזע ואף לקיר הכי חלק שיכול להיות. לקיסוס יש מוהל מתוק וידוע כמושך חרקים חובבי מתיקות. כל זמן שהוא בגדר 'קישוט', זה יפה.. אך אסור לתת לו לחנוק את התאנה ולמנוע ממנה אור.. אז פשוט לרסן אותו, לגזום אותו שלא יהיה יותר מ'קישוט'.