תובנות לגבי... 'משהו מתוק' - מה בריא, אם בכלל?!

הגעגועים ל"ירוק" על כל היבטיו, כבר הפכו לעובדה. האנשים רוצים ירוק ליד הבית במקום מפלצות הבטון, האנשים רוצים להתחבר לטבע. לבריאות. לריח הירק של פעם, כן, כן, תתפלאו פעם (עד לפני עשרות בודדות של שנים) היה ריח לצנון לעגבנייה לגזר, לשסק, לשזיף ולרימון, שלא לדבר על הטעם הנפלא של פעם. עכשיו, אנו מביאים לכם במה/פורום לגינון האורגני, ובה כל מה שרציתם לדעת על גינה אורגנית המשלבת עצי פרי, פרחים, צמחי תבלין וירקות. והכי חשוןב, איך להעיר את האדמה מהבחינה האורגנית, איך לחיות בהרמוניה עם האדמה, ללא מזיקים וללא מחלות.

כיצד מגדלים באופן אורגני? כאן תקבלו מידע מקיף מטובי המומחים. תוכלו גם להיעזר בכתבות בפורטל כאן נעים – בקטגוריה החדשה; גינון אורגני.
http://www.kan-naim.co.il/naim.asp?cid=531


כתובת ' ירוק נעים - גינון אורגני, אקולוגי, סביבה' בפייסבוק;
http://www.facebook.com/pages/%D7%99%D7 ... 56?sk=wall

כתובתנו: kan-naim@bezeqint.net
gardennaim@gmail.com

גלישה נעימה.

תובנות לגבי... 'משהו מתוק' - מה בריא, אם בכלל?!

הודעהעל ידי תמיר אילן » 06 אוגוסט 2015,14:04

רוצה להפסיק להשתמש בסוכר לבן!1. אפשר סוכר חום כהה (החום בהיר - דמררה - לא שווה) אבל מאד יקר (כ-10-12ש"ח לקילו) למשפחה גדולה. מי יודע איפה אפשר לרכוש בסיטונות? (ראיתי בחו"ל נמכר בכ-1$ לקילו אך המשלוח יהרוג את הרעיון)
2. אפשר סילאן. גם לא זול. מי מכיר איפה קונים בסיטונות?
3. דבש מאד יקר לשימוש כללי...
עוד פתרונות בריאים יותר מסוכר לבן?
A is A
תמיר אילן
גנן אורגני
 
הודעות: 4480
הצטרף: 21 דצמבר 2009,14:04
מיקום: קדומים

Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי באדי » 06 אוגוסט 2015,14:04

ממש מזמן מסיבה רפואית אשתי היתה צריכה לעבור לסוכר חום.
נאמר לנו אז שהסוכר החום האמיתי זה הדמררה, ולא החום הכהה.
אבל בהחלט יכול להיות שהטעו אותנו או שאני לא זוכר טוב.

לגבי עלויות אין לי איך לעזור לך.
באדי
גנן באימונים
 
הודעות: 192
הצטרף: 29 אפריל 2012,14:04
מיקום: גבעת ניל"י

Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי ראובן אורן » 07 אוגוסט 2015,14:04

נמתין בסבלנות לבר הסמכא בעניין - חברנו אריה להב :bow:
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי אריה להב » 07 אוגוסט 2015,14:04

סוכר הוא סוכר - לבן, חום, חום בהיר או חום כהה.
סוכר לבן - סוכרוז - הוא גביש שזו בעצם הצורה הנקייה של הטבע. סוכר חום, דמררה או חצי גולמי הוא סוכר שבעצם לא הושלם תהליך הניקוי שלו ממזהמים שמפריעים לגיבוש וקצת מינרלים שנמצאים בצמח. סוכר זה נקרא vhp - very high polarity.
בעיקרון משקיעים בסוכר חצי גולמי פחות בעלות הייצור ומוכרים אותו ביותר כסף תחת איזו תדמית כאילו בריאותית.
יש שתי בורסות לסוכר בעולם - לונדון, סוכר לבן. ניו-יורק, סוכר גולמי. הסוכר הלבן יקר בבורסה בבלונדון מול הסוכר הגולמי בניו-יורק בכ-100$ לטון.
אני באופן אישי לא מכיר תרומה בריאותית של סוכר כלשהו ואני לא חושב שהגוף מתייחס אחרת לסוכר לבן או גולמי אבל אולי זה נכון. אנשים עושים אנלוגיה מוטעית בין סוכר גולמי לדגנים מלאים - כאילו מה שפחות מעובד הוא יותר בריא. סוכר גם אינו מעובד - הוא מגובש ונשטף, אין הוספה של כימיקלים או כל דבר אחר.
סוכר מגיע בעיקר משני מקורות - סלק סוכר או קנה סוכר. אם ראיתם אריזה ועליה כתוב "סוכר קנה טבעי", ישנן שתי נקודות מעניינות בהקשר זה.
1. 70% מהסוכר בעולם הוא סוכר קנה.
2. תקן ישראלי 1145 מגדיר כי סוכר אינו רכיב טבעי (מצחיק אבל ככה כתוב).

ישנו גם סוכר חום כהה שזו בעצם תערובת של סוכר גולמי שמוסיפים לו מולסה.

תמיר -
גם אני מנסה להפחית בצריכת הסוכר שלי, לא תמיד מצליח אבל לדעתי התחליפים גם הם בעייתיים.
1. ממתיקים מלאכותיים - כולם מאושרים לשימוש - אני לא אוהב לדחוף כימיקלים לגוף, לחלקם גם טעמי לוואי או after taste.
2. סוכרלוז - משווק תחת תדמית כמעט טבעית - מוצר מלאכותי לחלוטין.
3. פרוקטוזה, גלוקוזה, דקסטרוזה - כל אחד ודרכי השימוש שלו, קצת מורכב יותר מסוכר לבן אבל עדיים מדובר בסוכרים. הסוכר הלבן הוא בעצם דו-סוכר מכיל מולקולה אחת של פרוקטוז ואחת של גלוקוז.
4. סטיביה - מוצר טבעי אשר מיצו אותו מעלי סטיביה - טריקי לשימוש, כושר ההמתקה שלו מאד גבוה ונדרשות כמויות מאד קטנות, המינון יתר ניתן לקבל תחושת מרירות. ישנן מספר שיטות למיצוי הסטיביה, באמצעות כימיקלים או ממברנות.

הסוכר הוא לפי לא מעט חוקרים ומאמרים אחד מגורמי המחלות הגדולים בעולם ולדעתי פשוט צריך להשתדל להקטין את צריכת הסוכרים - בכל המופעים שלהם - סוכר לבן, חום, פרוקטוזה, מלאכותיים וכו'. מי שיכול להמנע לחלוטין - יבורך.
אני רק אחזור שוב - אני לא מכיר "סוכר בריא".

שבת שלום
אריה להב
גנן מתקדם
 
הודעות: 1070
הצטרף: 27 פברואר 2009,14:04
מיקום: עדי

Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי ראובן אורן » 07 אוגוסט 2015,14:04

תודה, אריה :bow:

ו"אחדד" קלות..
גם אני, כאוטודידקט 'חצי כפייתי', די נפלתי בעניין של 'סוכר חום זה בריא' ו'לא דמררה.., אלא הגולמי החצי נוזלי הזה..' :)
עד ש..הגיע אריה ובחיוך סלחני (עם ידע ומידע אמיתי..), איפס אותי במהירות - ש.. הסוכר ההוא, מכיל גם סוכר לבן וגם מולאסה !! :lol:

אז, שובו למה שכצתב אריה וקראו זאת שוב, כדי להפנים :nod: למען בריאותכם.

כשלעצמי, העדפתי את הסוכר החום, עקב טעמו העשיר יותר ולדעתי (תקנו אותי אם אני טועה) כפית מלאה של 'סוכר חום', מכילה מעטו פחות 'סוכר'.

תה, תמיד העדפתי ללא סוכר בכלל ! כי אם מוסיפים סוכר, מאבדים את הטעמים של התה המיוחד שאנו מכינים לעצמנו - אז תה, קר או חם.., לא צריך סוכר

אספרסו איכותי, אני שותה ללא סוכר! מת על זה. סוכר רק מקלקל את הטעם של הקפה האיכותי
איפה אני 'חוטא'?! בנסקפה של בוקר :P וב'טורקי' של צהריים - הולך יופי עם 'סוכר קליל' :rofl:

נסו ותראו שהפחתת הסוכר, גורמת לטעמים שלכם להתחדד וליהנות, הרבה יותר! ממשקאות וגם ממזונות.

ואיני מעלה כאן את האספקט הבריאותי והנזקים המצטברים מהעמסת סוכרים על מערכות הטיפול והעיבוד של הגוף.... גדול עלי ! 8)

כן, אני חוטא מדי פעם גם ב'קולה' - כזו 'קפואה'. רעל אמיתי !!(כ 8 כפייות סוכר בחצי ליטר !!!)
אבל, 99% מהשתייה שלי זה סודה צוננת

רוב בריאות והנאה :sun:
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: קבוצות רכישה

הודעהעל ידי יעל ב » 07 אוגוסט 2015,14:04

אם לא מאוחר מדי, אשמח להצטרף
שמשון של יעל
יעל ב
גנן באימונים
 
הודעות: 146
הצטרף: 16 מאי 2007,14:04
מיקום: כרמיאל

Re: קבוצות רכישה

הודעהעל ידי סתיו צ. » 07 אוגוסט 2015,14:04

בנוגע לסוכר,
ראובן, מה שכתבת מתאים לי כמעט מילה במילה,
אני שותה תה סיני שחור וירוק (PU-ER TEA) וחליטות עלים ירוקים ללא סוכר בכלל,
אספרסו ללא סוכר, רק במשך היום שותה כ- 2-3 כוסות קפה שחור בוץ עם מעט חלב וממתיק עם סטיביה.
כך שהשימוש שלנו בסוכר בבית מועט מאוד, ואנחנו משתמשים בסוכר קנים אורגני שאריה הסביר עכשיו כל כך טוב שאין בו שום בריאותיות חוץ מטעם יותר טוב.

ותודה רבה לך אריה על ההסבר המדעי וניפוץ המיתוס בכל הקשור לסוכר.
אני עברתי לשימוש בסוכר קנים אחרי שקראתי בכמה מקומות מאמרים לכאורה מדעיים בנוגע לסוכר הזה,
אבל נראה לי שההסבר שלך הגיוני ואמיתי לחלוטין.
סמל אישי של המשתמש
סתיו צ.
גנן עם עתיד
 
הודעות: 723
הצטרף: 29 יולי 2011,14:04
מיקום: קרית ביאליק

Re: קבוצות רכישה

הודעהעל ידי ראובן אורן » 07 אוגוסט 2015,14:04

:y:

אכן החיים יותר טובים וטעימים בלי הזיוף של העודף סוכר ש'דוחפים' לנו בכל משקה קנוי
פשוט לקבל החלטה ו.. להיגמל מהרעל הזה.
או פשוט ! צ לשמור על מידתייות סבירה.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי אבי אלימלך » 08 אוגוסט 2015,14:04

אריה להב כתב:
הסוכר הוא לפי לא מעט חוקרים ומאמרים אחד מגורמי המחלות הגדולים בעולם ולדעתי פשוט צריך להשתדל להקטין את צריכת הסוכרים - בכל המופעים שלהם - סוכר לבן, חום, פרוקטוזה, מלאכותיים וכו'. מי שיכול להמנע לחלוטין - יבורך.
אני רק אחזור שוב - אני לא מכיר "סוכר בריא".

שבת שלום

שבת שלום
האם הוא גורם מחלות בגלל הקלוריות וההשמנה? או שיש בו מרכיבים גורמי מחלות?
אבי
אבי אלימלך
גנן אורגני
 
הודעות: 5414
הצטרף: 26 יולי 2008,14:04
מיקום: מושב גינתון

Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי אריה להב » 08 אוגוסט 2015,14:04

אבי אלימלך כתב:
אריה להב כתב:
הסוכר הוא לפי לא מעט חוקרים ומאמרים אחד מגורמי המחלות הגדולים בעולם ולדעתי פשוט צריך להשתדל להקטין את צריכת הסוכרים - בכל המופעים שלהם - סוכר לבן, חום, פרוקטוזה, מלאכותיים וכו'. מי שיכול להמנע לחלוטין - יבורך.
אני רק אחזור שוב - אני לא מכיר "סוכר בריא".

שבת שלום

שבת שלום
האם הוא גורם מחלות בגלל הקלוריות וההשמנה? או שיש בו מרכיבים גורמי מחלות?
אבי


אבי,

אני אכתוב כאן את דעתי האישית, ממה שראיתי וקראתי לאורך השנים. איני מתיימר לקבוע עובדות מדעיות.

סוכרים גורמים להשמנה בעיקר אם צורכים מהם הרבה - כמו כל דבר. בכפית סוכר יש כ - 15 עד 20 קלוריות תלוי בגובה הכפית כך שקפה עם כפית סוכר מספר פעמים ביום זה לא משמין. הרבה עוגיות, עוגות וכו' ליד הקפה - זה משמין.
ב-100 גרם סוכר יש קרוב ל-400 קלוריות, זה הרבה מאד.

בעיית השמנת היתר בעולם - obesity - מיוחסת לפי חלק מהחוקרים למשקאות ממותקים, שם יש הרבה מאד סוכר במוצרים או ממתיקים אחרים כדוגמת פרוקטוזה, hfcs - high fructose corn syrup (בעברית - סירופ תירס או סירופ תירס עשיר בפרוקטוזה).
מחלות הקשורות לסוכר - סוכרת, מחלות כלי דם, השמנת יתר.
סינים החיים בסין חשופים לסוכרת בכמות זניחה ממש לעומת סינים שהיגרו למערב - כתוצאה משינוי תזונה. בסין צריכת הסוכר הייתה זניחה אולם הא עולה בשנים האחרונות.
סוכרת יגידו רבים כי היא עניין של גנטיקה - יכול להיות אולם ראו הגנטיקה של הסינים אשר מהגרים למערב. ברור לי כי יש אנשים אשר יש להם גנטיקה לחלות בכל מיני מחלות יותר מאשר לאחרים אולם עדיין אם אין סוכר בתפריט אז אין סוכרת.
סוכרת היא גורם לצרות רבות והרשת מלאה במידע כך שאיני רואה צורך להוסיף - זאת מחלה איומה.
הייתי שנה אחת בתעשיית התרופות ושם עסקו בבעיות קשות של כלי דם בגפיים תחתונות - 70% מהחולים היו סכרתיים.

אני מקווה כי סיפקתי מספיק סיבות מדוע יש להפחית ככל הניתן את צריכת הסוכרים.
אני לא תמיד עומד בזה - לא תמיד עומד בפני עוגות, חובב גלידות.
אריה להב
גנן מתקדם
 
הודעות: 1070
הצטרף: 27 פברואר 2009,14:04
מיקום: עדי

Re: קבוצות רכישה

הודעהעל ידי אבי אלימלך » 08 אוגוסט 2015,14:04

גם אני ככה.
מתוקים ומאפים. :(
אבי אלימלך
גנן אורגני
 
הודעות: 5414
הצטרף: 26 יולי 2008,14:04
מיקום: מושב גינתון

Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי חיים 1 » 09 אוגוסט 2015,14:04

האם הגוף יכול להסתדר בכלל בלי סוכרים?
או שכמו כל דבר הוא חייב סוכרים רק במידה מסוימת?

והאם אפשר לספק את הצורך באמצעים טבעיים, (פירות קיץ מאוד מתוקים, האם יש שם סוכרים?)
האם צריכה מוגזמת של סוכרים טבעיים גם מזיקה. (שמעתי פעם שאם מגזימים, אז הגוף מזהה אותם כמו סוכר ומגיב בהתאם)?
חיים 1
גנן חדש
 
הודעות: 33
הצטרף: 26 אוגוסט 2013,14:04
מיקום: ירושלים

Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי תמיר אילן » 09 אוגוסט 2015,14:04

מאז שהכנסתי את הנושא של סוכר חום קראתי על הנושא והגעתי לתובנות דומות למה שכתב אריה.
אני אישית לא צרכן סוכר גדול (לא שותה כמעט קפה; אולי פעם בשבוע...) ותה ביתי אני ממתיק עם סטיביה.
משקאות ממותקים גם אני לא שותה כמעט.
הבעייה היא הילדים עם ממתקים, עוגות מעדנים ותרכיזי מיצים.

ממה שקראתי, פרוקטוז ("סוכר פירות") כשהוא ממוצה (כמו בסירופ תירס למשל, כלומר לא כחלק מאכילת פרי) יוצר בעייה לגוף.
הפרוקטוז פחות זמין מהגלוקוז ולכן הגוף עושה בו שימוש רק כשנגמר לו הגלוקוז. אם הגוף לא צריך את הגלוקוז מייד אז הכבד הופך אותו לשומנים, דבר הפוגע במערכת הדם ובכבד עצמו.
סוכר לבן מכיל, כמו שאריה הסביר חצי גלוקוז וחצי פרוקטוז.
אז אם צורכים יותר סוכר ממה שהגוף צריך, החלק של הגלוקוז הופך לשומן וזה רע לא רק לגיזרה אלא בעיקר למערכת הדם ("הסתיידות").

סירופ מצמח האגבה שקנה לעצמו שם של בריאות מכיל המון פרוקטוז. כל עוד אתם מגדלים את צמח האגבה, ומוסיפים אותו טחון למזון/שתייה (ובמידה), זה לא יזיק.
אבל הסירופ של אגבה שמכיל 90% פרוקטוז מזיק (לע"ד) לא פחות מסוכר.

ומה עם פירות? פירות מכילים פרוקטוז אבל באכילת פרי אנו צורכים גם סיבים תזונתיים ונוגדי חימצון והאיזון בין כל אלה מאפשר לגוף להשתמש בפרוקטוז בלי להפוך אותו לשומנים.
מיצי פירות, מצד שני, מכילים פרוקטוז בריכוז הרבה יותר גבוה מהריכוז הטבעי בפרי, ובד"כ לא מכילים את הסיבים התזונתיים שבפרי ולכן המיצים גם לאר מומלצים בכמות גדולה.

ולעניין ההמתקה, נראה לי שאם אי אפשר בלי המתקה אז להשתמש בתמרים שלמים, בעיסת תמרים או בסילאן (בלי תוספות סוכר!) ולהשתמש בהם במידה!!!

(לשמחתי, יש לי שני שתילי תמר מג'הול; רק חסר לי מקום לשתול אותם... :)
A is A
תמיר אילן
גנן אורגני
 
הודעות: 4480
הצטרף: 21 דצמבר 2009,14:04
מיקום: קדומים

Re: Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי אריה להב » 09 אוגוסט 2015,14:04

אתה מעט מבלבל בין פרוקטוז לסירופ תירס עתיר פרוקטוז (HFCS)- אלו שני מוצרים שונים.
HFCS מכיל 45 עד 55% פרוקטוז והוא מוצר לוואי של תעשיית עמילן התירס. בגלל זה הוא מאד נפוץ בארה"ב שם ניתן למצוא אותו כמרכיב משמעותי במיצים ממותקים ועוד. כשמאשימים את המשקאות הממותקים בארה"ב בבעיית ההשמנה ה - HFCS תופס מקום מרכזי.
ישנם לא מעט מחקרים הקושרים צריכת פרוקטוז לבעיית כבד שומני וישנם כמובן גם מאמרי נגד.
מבחינת הזמינות לגוף -
גלוקוז הוא בעל ערך גליקמי גבוה - גורם מיד להפרשת אינסולין ומתפרק מהר בדם.
פרוקטוז הוא בעל ערך גליקמי נמוך ומתפרק באיטיות בכבד.
גלוקוז מספק אנרגיה זמינה מיידית ופרוקטוז מספק אנרגיה בשחרור איטי לאורך זמן. לא ממש חשוב אם זה סוכר סלק או קנה

גלוקוז מייצרים מעמילן, בעיקר עמילן תירס אבל גם מעמילנים אחרים כמו תפוחי אדמה וטפיוקה.
פרוקטוז מייצרים בעיקר מעמילן תירס וגם מסוכר לבן. לא ממש חשוב אם זה סוכר סלק או קנה.
אריה להב
גנן מתקדם
 
הודעות: 1070
הצטרף: 27 פברואר 2009,14:04
מיקום: עדי

Re: Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי אלקנה » 09 אוגוסט 2015,14:04

דיון מרתק ומחכים.
שמעתי שהימנעות מוכר לתקופה מסוימת (כמה ימים) "מלמדת" את הגוך לרצות פחות מהכמות שהוא התרגל אליה
אלקנה
גנן מתקדם
 
הודעות: 1373
הצטרף: 30 יולי 2012,14:04
מיקום: דולב, מערב בנימין (20 דקות ממודיעין)

Re: קבוצת רכישה

הודעהעל ידי תמיר אילן » 10 אוגוסט 2015,14:04

בתגובה שלי למעלה כתבתי פעמיים בטעות גלוקוז במקום פרוקטוז.
כתבתי: "אם הגוף לא צריך את הגלוקוז מייד אז הכבד הופך אותו לשומנים..."
התכוונתי לכתוב: "אם הגוף לא צריך את הפרוקטוז מייד אז הכבד הופך אותו לשומנים..."

כתבתי גם: "אז אם צורכים יותר סוכר ממה שהגוף צריך, החלק של הגלוקוז הופך לשומן..."
התכוונתי לכתוב: "אז אם צורכים יותר סוכר ממה שהגוף צריך, החלק של הפרוקטוז הופך לשומן"

אני מסייג שמה שכתבתי זה הבנתי מהמאמרים שקראתי - אין זה תחום התמחותי.

אריה: אני מבין את ההבדל בין פרוקטוז ו-HFCS. פרוקטוז זה מולקולה בעוד ש HFCS זה מוצר המופק מתירס בצורת סירופ והוא עתיר פרוקטוז.
הנקודה שרציתי להעביר זה שאפשר לקבל אותה כמות של פרוקטוז מאכילה של הרבה מאד פירות או מכפית אחת של HFCS.
מה שהבנתי שכאשר צורכים פרוקטוז בפרי, מאחר ויש גבול כמה פירות אפשר לאכול בבת אחת לכן כמות הפרוקטוז הנכנסת לגוף לא גדולה כמו בצריכת מזונות ומשקאות הממותקים עם HFCS. ומאחר וכמות הפרוקטוז שהכבד יכולל לפרק (להשתמש בו או להופכו לגלוקוז ולאגור אות כגליקוגן) בפרק זמן נתון הוא מוגבל, חריגה מהכמות הזאת תגרום לתופעות כמו כבד שומני ולפעמים כשל של הכבד.

הבדל נוסף בין אכילת פרי לצריכת פרוקטוז בסוכר או בHFCS זה שהפרי מכיל סיבים תזונתיים ונוגדי חימצון.
כנראה שקודם (תגובה קודמת) לא הבנתי נכון מה שקראתי וקישרתי את הסיבים ונוגדי החימצון לפרוק הפרוקטוז. עכשיו נראה לי שאין קשר ישיר ופשוט הסיבים חיוביים לעיכול ונוגדי החימצון מנטרלים חומרים הפוגעים בתאים.

בשורה התחתונה, כמות גדולה של גלוקוז ופרוקטוז מזיקים לגוף וצריך לצמצם עד למינימום את הצריכה שלהם שלא במזונות טבעיים.
A is A
תמיר אילן
גנן אורגני
 
הודעות: 4480
הצטרף: 21 דצמבר 2009,14:04
מיקום: קדומים


חזור אל גינון אורגני ואקולוגי - של פורטל 'כאן נעים'

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־93 אורחים

cron