בוקר טוב, אורי וברוך הבא
אז.. 'פרה, פרה'
1. קומפוסט... ברמה הפרקטית, לא ברור איך העסק צריך לעבוד, כמויות האוכל שאנחנו זורקים לא גדולות, אך מכייוון שכל פעם זורקים אוכל לקומפוסטר הוא תמיד רקוב ומסריח.
קראתי את הרעיון של שתי ערמות רעבה ויבשה אך גם כאן לא הבנתי איך ניתן להוציא קומפוסט חצי מוכן מתחתית הערמה הרטובה אם צריך לערבב אותה כל הזמן.
עזוב 'קומפוסטר' ! שמור אותו בצד לדברים אחרים, שנדבר עליהם בהמשך..
החומר האורגני, חייב לשכב על האדמה ובצורה מרווחת ולא דחוסה (כמו בתוך 'קומפוסטר'). כי התהליך אמור להיות טבעי ואירובי - גישה חופשית לחמצן / אויר. אם לא.., הפרוק של החומר האורגני, יהיה 'פירוק אנאירובי' - מסריח ומצחין כמו ה'מיץ' שמטפטף ממשאית הזבל..
אז.. מצא פינה מוצלת, עם אדמה פנוייה. בנה שם 'מסגרת' כלשהי מקרשים (משטחים מפורקים.. או מה שתאלתר..) או רשת כלשהי, או לוחות... מסגרת במימדים של 2 מטר על 2 מטר ובגובה של.. מאכסימום 1 מטר
זה ה"קומפוסטר" שלך ! כשהמסגרת היא בגדר 'תיחום דקוראטיבי' בלבד.
אל תכניס בינתיים 'חומר מהמטבח'. לאט לאט..
תתחיל עם פסולת גזם, עלים, כסחת דשא ותכניס הכל מפנימה, למרכז ה'מסגרת' שלך.
אם מדובר בחומר גס ועבה (ענפים), שטח את החומר שאספת, על משטח הדשא, או על משטח אדמה בלי אבנים ו..עבור על החומר הגס עם... מכסחת הדשא - שהופכת להיות - פודפרוססור
בשיטה זו, תוכל 'לטחון' ענפים עד עובי של כ 2 ס"מ (כל עוד הם לחים ולא יבשים.
ה'ריסוק' הזה, יתן לחומר הירוק יותר 'שטח פנים' - וההתפרקות / הקומפוסטציה תהיה מהירה.
זה אומר שאם יצרת ערימה (בצורת 'הר חרוטי') במרכז מיקום ערימת הקומפוסט שלך, הערימה הזו תצטמצם, תוך 3-4 ימים בכ 70% !! מערימה בגובה של 1 מטר, תתקבל ערימה של.. 30 ס"מ !!
וזה רק השלב הראשוני - 'שלב שריפת הסוכרים' והטמפרטורה בפנים תהיה כ 40 מעלות. ו..לא, לא צריך להרטיב או להשקות! כל החומר הירוק פולט כעת מים ולכן ההצטמצמות בנפח.
זו ההתחלה. אתה מוסיף רק חומר מהגינה ולא מהמטבח, כדי לעודד התפתחות מיקרובקטריאלית בתוך ה'ערימה'.
אם אתה יכול, אז אפשר לעודד זאת ע"י הוספת 'זבל בקר' או זבל סוסים (בתנאי שהם לא עברו טיפול של 'תילוע' בשבועיים האחרונים !!) - בכמות של מ1 דלי - כ 10 ליטר, בלבד! למרכז הערימה ואת הגללים, אתה מכסה בחומר מהשוליים.
כך למעשה, אתה מוסיף חומר חדש לערימה - משטח אוןתה מעט, שופך החומר החדש למרכז ועם מגרפה..., מערים מהשוליים הותיקים, חומר על החומר החדש ומכסה אותו.
את הקומפוסטר, שמור לאיסוף של 'חומר יבש'. שם הוא יישמר וגם יתפרק לאיטו וישמש לך כ'חומר יבש' לכיסוי הערימה, כשתתחיל (לאחר כשבועיים), להוסיף זבל אורגני מהמטבח.
2. ליד הבית יש חורשת אקליפטוסים. מה ניתן לעשות עם העלים? קומפוסט? חיפוי לארוגות?
אל תגע בחומר מאקליפטוס, לפחות לא בשנה הראשונה. כי העלים מכילים חומרים 'אללופאתים' - חומרים מונעי נביטה ! וזה רק יקלקל לך את האדמה.
3. אני גר בכפר מנחם . הקרקע מעט חרסיתית וכבדה. צריך לשמור עליה רטובה כל הזמן אחרת היא מיד הופכת לגוש. טיוב הקרקע בזבל עוזר, אך לא מספיק.
כיצד ניתן לטייב את הקרקע באיזור הערוגות כך שישמרו על מרקם נוח לעבודה לאורך זמן?
הטיפול ה'טכני' באדמה נחרסיתית כבדה, הוא ע"י הוספת 'חומר טכני', קרי.. קומפוסט. אתה חופר ערוגות. כן, חופר לעומק כ 30 ס"מ ואת האדמה שהוצאת, אתה מחזויר לאחר שערבבת אותה עם כ נ50% קומפוסט, המשמש כ'חומר טכני' לשבירת החרסיתיות של 'אדמה כבדה'
4. רכשתי כ 20 זני זרעי קיץ לזריעה: עגבניות , פלפלים, מלפפונים , דלעות וקישואים מסוגים שונים.
האם יש צורך להנביט אותם בנפרד או שניתן לזרוע ישר בקרקע?
כן, כדאי להתחיל בהנבטות כבר כעת, ב'מנבטות' (ראה בארכיב - ערך 'מנבטה, מנבטות, הנבטה')
כך תוכל להעביר לאדמה שתילים בוגרים וחזקים, בגובה 20 ס"מ ומעלה. יהיו יותר קשוחים ועמידים
* זכור למצוא מיקום טוב ב'חצי צל' למלפפונים! הם לא אוהבים 'שמש מלאה'! אם הטמפ' סביבם תהיה מעל ל 28 מ"צ, לא יהיו לך מלפפונים.
** ולגבי 'טיוב בזבל' - שכח מזה ! נגמרו האגדות בנושא !
זבל בקר או כל בע"ח, לא זמין לשוןרשי הצמחים והעצים, אם לא עבר קומפוסטציה !! זה כמו לנסות לאכול קורנפלקס יבש עם קשית...
אם יש לך מקום.., תארגן משאית או עגלת טרקטור של זבל בקר/סוסים.., שפוך על האדמה, כסה בברזנט ותן לו לעמוד לפחות חצי שנה לצורך 'התקמפסטות'.
נו, טוב..., העמסתי עליך בפעם הראשונה.. (אתה התחלת..
)
לאט לאט..
כולנו פה לרשותך ו.. יש המון חומר בארכיב..., תחרוש אותו.., יש שם המון מידע
בהצלחה,