הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

תת-פורום זה מכיל שירשורים חשובים, מידע לפי נושאים, סרטונים מיוחדים ועוד..
כל הנוןשאים הנמצאים כאן 'נעולים'!
לצורך שאילת שאלות הבהרה, יש להיכנס ל'פורןם גינון' ולשאול את השאלות שם.
רצוי לצרף לינק למאמר המדובר ולהודעה הספציפית.

הודעהעל ידי ראובן אורן » 03 יולי 2008,14:04

tomas6565 כתב:שאלה: למה מרטיבים את הקומפוסט ?

שאלה: האם גם צואת יונים יבשה תזרז תהליכים ?


טומאס

אנא, מאוד חשוב לקרוא את המאמאים שבראש הפורום, יש שם הרבה מאוד הסברים, על התהליכים שמתרחשים בתוך הערימה
אנו אמורים ליצור שם, בתוך הערימה, תנאים החביבים על המיקרואורגניזמים.. אחרת הם לא יכינו לנו קומפוסט

כל פעם כשאתה חושב על קומפוסט, תחשוב על הרצפה של יער טרופי ענק שעליו נופלים כל הסמן, עלים וענפים ושארייות פרי ולשלשת ציפורים ואז... גשם ושוב ושוב, שכבות סירוגין
כך זה עובד בטבע וכך זה עובד בערימת הקומפוסט


כן, הצואה של כל בעל חיים צמחוני, מכילה חיידקים ופטריית מפרקי תאית שיאיצו את העבודה בערימת הקומפוסט ואם ניתן להם 'אוכל' ותנאים טובים, הם יתרבו במהירות ויכינו לנו הרבה קומפוסט ובמהירות גבוהה
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

כמה שאלות בנושא הכנת קומפוסט...

הודעהעל ידי איתן » 22 אוקטובר 2008,14:04

שלום ראובן,

אבא של אישתי מכין יין וליקרים מפירות שונים ועקב כך הוא "מפטם" אותי בכמויות גדולות של רקב ענבים ופירות נוספים שעברו תהליך תסיסה בחביות. השאלה היא האם ערימת הקומפוסט "תיסבול" כמויית גדולות של החומר הנ"ל ?

שאלה נוספת לגבי תהליך הכנת הקומפוסט שהסברת - בשלב הראשון בו בונים את הערימה שכבות שכבות (תהליך שיכול לקחת חודש חודשיים ויותר), למה לא לערבב כבר בשלב זה את הערימה לחומר הומוגני שתוך כדי גדילת הערימה יתחיל להתקמפסט ?

תודה,
איתן.
איתן
גנן חדש
 
הודעות: 20
הצטרף: 08 ספטמבר 2008,14:04
מיקום: גני יוחנן

Re: כמה שאלות בנושא הכנת קומפוסט...

הודעהעל ידי ראובן אורן » 22 אוקטובר 2008,14:04

איתן כתב:שלום ראובן,

אבא של אישתי מכין יין וליקרים מפירות שונים ועקב כך הוא "מפטם" אותי בכמויות גדולות של רקב ענבים ופירות נוספים שעברו תהליך תסיסה בחביות. השאלה היא האם ערימת הקומפוסט "תיסבול" כמויית גדולות של החומר הנ"ל ?

שאלה נוספת לגבי תהליך הכנת הקומפוסט שהסברת - בשלב הראשון בו בונים את הערימה שכבות שכבות (תהליך שיכול לקחת חודש חודשיים ויותר), למה לא לערבב כבר בשלב זה את הערימה לחומר הומוגני שתוך כדי גדילת הערימה יתחיל להתקמפסט ?

תודה,
איתן.


לגבי 'תוצרי הלוואי' של הליקרים - הכל תלוי כמובן ביחס שבין החומר הלח של הקליפות לבית 'חומר יבש' הנוסף לערימה. מנה גדולה של קליפות הדרים, המוכנסת בבת אחת לערימה ועוד כשהיא לחה - יכולה לשתק את הפעילות בערימה עקב הפיכתה לחומצית וחיסול כל האוכלוסיה של המפרקים הנמצאת כבר בערימה ואז התהליך יתמשך מאוד
השלכת כבר החלה ועלי השלכת הם 'חומר יבש' מעולה לערבוב עם הכמויות הגדולות של ה'חומר הלח' שאתה מקבל במתנה.
נצל את הימים האחרונים של השמש, כדי לשטח את הקליפות שמגיעות אליך, למשטח שטוח, כדי שיאבד כמה שיותר נוזלים וכך לא יהפוך את הערימה ל'אנ-אירובית'

ולגבי הערום בשכבות והעירבוב. הרעיון הראשי של ערום בשכבות הוא כדי למנוע כל מיטרד של הגעת 'מעופפים' שונים לערימת הקומפוסט, לבקר בזבל הלח שהכנסת לשם. כל מנה של 'חומר לח' - זבל אורגני מהמטבח או ממפעל הליקרים, חייבת להיות מכוסה ב'חומר יבש' כדי למנוע מהם להגיע ולהטיל ביצים. רק לאחר שהושלם שלב ראשוני של התפרקות וגריסה ע"י החשופיות, הטרחביות ושאר ה"ג'וקים", אפשר לערבב ולהפוך את הערימה. אם לאחר ההיפוך והערבוב נתגלה שהחומר שלמטה לח מדי או מסריח וחומצי, יש להוסיף חומר יבש כדי שהתהליך יהיה אירובי

דבר נוסף, הערום בשכבות סרוגין - חומר יבש / חומר לח - מאפשר חללי אויר בין השכבות של החומר הלח ויצירת סביבה החביבה על היצורים המפרקים
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי זבולון » 08 אוקטובר 2009,14:04

האם ניתן להרטיב את הערימה של הקומפוסט עם מים ממכונת כביסה, ואם כן, אז מדוע שיהיה מותר הרי יש בהם חומרים שלא בריאים לאדמה? והאם זה נבדק במקום מוסמך?
זבולון
גנן עם עתיד
 
הודעות: 270
הצטרף: 06 ספטמבר 2009,14:04
מיקום: חצור הגלילית

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 08 אוקטובר 2009,14:04

ממש לא !
ובמיוחד לא כשמכבסים בחומרי כביסה רגילים. חומרי הכביסה מכילים דטרגנטים שונים וכן מלחים שונים - נתרן, כלור, בור..
חומרים אלו יהרגו את התהליך האמור להתרחש בערימת הקומפוסט, תהליך ביולוגי לחלוטין שעליו אחראים מיגוון גדול של מיני יצורים העוסקים בפירוק החומר האורגני והשרשראות החנקתיות המסובכות לשרשראות זמינות יותר לצמחים.

לעומת זאת, 'מים מטוהרים' שעברו תהליך של טיהור - הפרדת שומנים וספיגת כימיקלים ע"י צמחי גדה + פירוק חלבונים ע"י סנן ביולוגי - אכן מתאימים להרטבה של ערימת הקומפוסט

נ.ב. מי שמכניס לערימת הקומפוסט באופן רוטיני 'חומר אורגני לח' מהמטבח, כמעט ולא נזקק להרטבה של הערימה. הערום של שכבות הסרוגים - חומר יבש / חומר לח / חומר יבש.. נותן את כמות הנוזלים המתאימה להרטבת החומר היבש ושמירה על חות גבוהה ברמה של כ 70% שזה המצב הקלאסי לערימת קומפוסט
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

ברחשים בתוך הקומפוסטר

הודעהעל ידי נדב.ק » 27 מרץ 2011,14:04

ראובן שלום
ראשית אני רוצה להגיד שעיינתי בכל התגובות והרעיונות שלך, וכל הכבוד - סבלנות ואורך רוח...
אז ככה,
יש לי קומפוסטר שרכשתי מהמועצה, ועוד אחד שקיבלתי מתנה מהקבלן,של חב' כתר.
בגדול אין לי מקום לערימות קומפוסט מפוזרות, אלא מעדיף מסודר בתוך קומפוסטר.
לפני כחודשיים וחצי התחלתי למלא את הקומפוסטר הראשון, בתחתית שמתי רצועות קרטון מתכלה, ומעליו פסולת אורגנית מהמטבח.
מעל כל פסולת כזאת שמתי ערימת עלים שאספתי , שכיסתה את כל הפסולת.
בהתחלה לא הרטבתי את הערימה אולם בהמשך קראתי שצריך אז מידי יומיים, שלושה אני שופך קצת מים שאיתם אני מנקה בד"כ את דלי האשפה האורגנית.
כיום הקומפוסטר כמעט מלא עד הסוף, אולם אני ממש סובל מכמות גדולה מאוד של ברחשים ליד הקומפוסטר ובעיקר בתוכו. אין ריח של זבל אלא אם פותחים את הקומפוסטר ונעמדים ממש צמוד,וגם אז זה ממש בקטנה.
אני אציין כי לא עירבבתי והפכתי את התערובת . ומעל כל פסולת אורגנית אני שם עלים , כרגע אין לי כסחת או משהו דומה.
כמו כן אני מעוניין להתחיל לעבוד עם הקומפוסטר השני, ובנוסף אני מעוניין להתחיל גם עם קומפוסטר של תולעים אדומות - אני עדיין מתלבט האם לתת להם לעבוד ישר על שאריות מזון או רק להגדיל את גרעין הרבייה ואז להוסיף אותן לקומפוסט שסיים עבודה בקומפוסטר...
1. מה אתה ממליץ לעשות כנגד הברחשים שכבר קיימים?
2. איך להימנע מברחשים בעתיד בקומפוסטר השני?
3. מה אתה ממליץ עם התולעים?

תודה
נדב.ק
גנן באימונים
 
הודעות: 123
הצטרף: 26 מרץ 2011,14:04

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 27 מרץ 2011,14:04

הבעייתיות של הקומפוסטר היא בעובדה שלא נוח או.. לא ניתן לערבב את ה'ערימה' שבתוכו ובכך לזרז את ההליכים.
יצרני הקומפוסטרים והמשווקים, שוכחים או לא יודעים שלמבנה החרוטי או הפירמידי של הקומפוסטר, יש סיבה מובהקת, אחרת הקומפוסטר היה בצורת 'חבית'.
הרעיון הוא שעם סיום שלב ה'ערום בשכבות' או יותר נכון כשאנו רוצים לסיים את התהליך ולקבל קומפוסט, עלינו להרים את הקומפוסטר למעלה ולהעבירו הצידה ואז, לערבב את הערימה היטב כדי שתהיה הומגנית ולתת לה לסיים את התהליך - שלב 'תרמופילי'.
גם 2 או 4 הפתחים שבתחתית הקומפוסטר, לא נועדו (כמו בתמונות.. :wink: ) ל..."מזיגת קומפוסט מוכן", אלא לצורך הוצאת חומר עתיק מלמטה והכנסתו שוב, לפתח העליון של הקומפוסטר - זה אופן הערבוב היחידי המתאפשר בתוך קומפוסטר.
ישנם כמה פטנטים בנושא, כמו מערבל ידני בצורת בורג חלזוני המוכנס לערימת הקומפוסט וע"י סיבובו, אמרה להתבצע פעולה של ערבול ערבוב.. לא כל כך ישים ובר ביצוע..!

אז יש בידך 2 אפשרויות:
האחת, להרים את הקומפוסטר ואז יש לך ערימה קלאסית שאולי תסריח חצי יום עד יום, עד שתערבב אותה יפה ותערים אותה לצורה של הר - ואז הכל יתחיל לרוץ - אני מתחייב על חודש ימים ! :geek:
השנייה, להפסיק להוסיף חומר חדש. ולתת לחומר בקומפוסטר לסיים את התהליך. זה יכול להימשך כמה חודשים.. תלוי כמה תצליח לערבב :sweat:

יש ברחשים / זבובים - סימן שהשכבה של ה'חומר היבש' לא מספיק עבה. רפד את החלק העליון בחומר יבש או בשכבה עבה של צמחי בר ועשבונים שאתה תולש מהגינה ואז, הברחשים לא יגיעו יותר.
אם יש מעט ריח של 'זבל', משמעו שהערימה שלך לחה מדי. הפסק להרטיב אותה ! החומר הלח - שארייות הירקות שאתה מביא מהמטבח, מפרישים המוןן נוזלים בעת התהליך המזופילי - פירוק חלבונים והפרמטר שלך, אם הוספת יותר מדי מים, הוא הריח. כי 'ריח' הוא סימן לפעילות אנאירובית.
כשהערימה תפסיק להסריח לחלוטין, אז כדאי להניח למשך לילה שלם, צינור מים שיטפטף בדיוק במרכז הערימה, בטיפטוף איטי ביותר - יותר לאט מטפטפת
עוד טיפ - הרם בזהירות את הקומפוסטר ותחוב ב 4 פינותיו 4 אבני מרצםת כדי שיהיה רווח בעובי של כמה ס"מ, דרכו יוכל להיכנס אויר וגם יצורי אדמה שונים, יוכלו להיכנס פנימה לעבוד ולגרוס.

כן, בקומפוסטר השני אתה יכול להשתמש כ'חוות תולעים אדומות'. קומפוסטר זה יהיה צמוד לאדמה, ללא כל רווח ולתוכו תכניס שאריטיות ירקות + זבל סוסים וכל שאר 'מטעמים' הערבים לחיכן של התולעים האדומות. הן ישמחו מאוד לקבל גם 'קומפוסט חצי מוכן' מהקומפוסטר הראשון.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי נדב.ק » 27 מרץ 2011,14:04

תודה..
עוד כמה שאלות:
1. לא ציינתי מקודם ( וראיתי שזה עולה) הרבה מפסולת המטבח אלו הן קליפות של פרי הדר אחרי סחיטה למיץ, שאני עושה כמעט כל יום לאישה ולילדים...האם זה יזיק לערימה ( שהרי התחילה לפני כחודשיים ) ואם קיים חשש אז מה ניתן לעשות כיום, אני רוצה לציין שבתוך הקומפוסטר יש משהו כמו 2 פחים גדולים שחורים דחוסים ,ועוד 2 שקיות זבל גדולת של עלים ( כשכבות בין הפסולת ) יבשים.
2. אני מבין שצריך לנסות לערבב את הערימה שבתוך הקומפוסטר,מה התדירות?
3. אם אני ארים את הקומפוסטר זה לא יגרום לסקרנות של חיות שאנחנו לא רוצים שיסתובבו ליד הערימה ( עכברים וכד' )?


שמע , לקחתי את העסק כמה שאפשר ברצינות, אז אני מלא בשאלות, תודה על הסבלנות. בכל אופן אין סיכוי שאישתי תסכים שאני ארים את הקומפוסטר ואוציא את הערימה, גם ככה היא נגד הקומפוסטרים, כי לדעתה זה רק מביא מזיקים, ולא ממש אסתטי...אז אני אשאר עם הקומפוסטרים מהפלסטיק.
לגבי התולעים, נראה לי שהקומפוסטר הגדול יהיה ענק עליהם, אולי אני אתחיל עם אדנית גדולה ואגדיל את הכמות הראשונה, ואז אכניס לקומפוסטרים אחרי שהם סיימו את התהליך החם..מה דעתך?
נדב.ק
גנן באימונים
 
הודעות: 123
הצטרף: 26 מרץ 2011,14:04

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 28 מרץ 2011,14:04

הכנסה של כמות גדולה של קליפות הדרים, במכה אחת, תיצור סביבה מאוד חומצית שתחסל חלק גדול מאוכלוסית המיקרוארגניזמים שהתפתחה בערימה. ואז, לא יהיה מי שיפרק את החומר האורגני.
אם יש אפשרות להכניס את הקליפות במנות קטנות, כל יום, מה טוב. אם לא, אז עדיף להשליך חלק לפח הזבל.


עירבוב, כמה שיותר. בחלק התחתון של הערימה, אמורה להיות כבר שכבה של חומר שחור - קומפוסט מוכן. אם תצליח לערבב גם אותו, זה יהיה מצויין. העירבוב מאפשר לך לבצע אינדיקציה לגבי מצב הערימה - וכך תוכל להוסיף 'חומר יבש' במידה והערימה לחה מדי. הערבוב יאפשר לחומר להיות יותר הומוגני לאחר העירום בשכבות.

בחלק התחתון של הערימה שבקומפוסטר, יש כבר חומר בלתי אכיל לעכברים. אבל אכיל ל'יצורי האדמה' השונים - חשופיות, שבלולים, חלזונות, טחביות, צבטנים, שלשולים ועוד..

לגבי התולעים האדומות, מציע שתקרא על צורות הגידול השונות וההמלצות של החברים מתול ניסיון.
הכלל המוביל בעניין הוא לאפשר להם תנועה חופשית של אויר ועם זאת, לא לתת אפשרות לכניסה וקינון של ברחשים, זבובים או נמלים. הרבה משתמשים בנוזלים הניגרים מטה, כ'הומוס נוזלי', כך שאתה חייב לפחות 2 כלים, האחד מעל השני, כדי לאפשר לנוזלים לנטוף ובמקביל לאגור אותם.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי אבי אלימלך » 28 מרץ 2011,14:04

אני לא חושב שאפשר לערבב חומר בתוך קומפוסטר פלסטיק.
דרך היחידה היא,לשלוף,לשים לצד הערימה ולהחזיר אותה שוב לבפנים.
ככה פעם בשבועיים.
בלי זה אומנם יהיה קומפוסט אבל יקח פי 3זמן והקומפוסט לא "אחיד".

הפתרון זה לבוא אלי עם האישה לביקור,לראות את הקומפוסטר
עומד גלמוד ועצוב בצד ולידו ערימות קומפוסט שמחות ועליזות.
נשים מבינות מהר מאוד.
אבי אלימלך
גנן אורגני
 
הודעות: 5414
הצטרף: 26 יולי 2008,14:04
מיקום: מושב גינתון

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי נדב.ק » 29 מרץ 2011,14:04

חברים תודה רבה...
היום באמת עירבבתי את הערימה, ואכן יוצאים אדים והערימה היתה ממש חמה....היה מדהים ואפילו מרגש כי העסק באמת עובד...
הוספתי עוד הרבה עלים יבשים, והתקנתי מחוץ לקומפוסטרים מדבקות ללכידת מעופפים...נראה שסה"כ ירדה הכמות באופן משמעותי.
כמו כן התחתלתי קומפוסטר נוסף, מאוד גדול, אבל כדי שלא תיפגם האסטטיקה אני מכין ערמות חמודות בתוכו, ומכסה היטב למנוע ברחשים.
הקומפוסטר הזה גם יותר מאוורר, אז נראה שהעסק שם ייתקדם יותר מהר ( הגבהתי אותו קצת מעל האדמה ).
אני אנסה לזכור להעלות תמונות בהמשך..
תודה
נדב.ק
גנן באימונים
 
הודעות: 123
הצטרף: 26 מרץ 2011,14:04

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי אלעד5 » 30 מרץ 2011,14:04

נדב.ק כתב:כמו כן התחתלתי קומפוסטר נוסף, מאוד גדול, אבל כדי שלא תיפגם האסטטיקה אני מכין ערמות חמודות בתוכו, ומכסה היטב למנוע ברחשים.
הקומפוסטר הזה גם יותר מאוורר, אז נראה שהעסק שם ייתקדם יותר מהר ( הגבהתי אותו קצת מעל האדמה ).

אין לקומפוסטר מגע עם האדמה? :? נשמע בעייתי... או שלא הבנתי נכון איך זה אצלך... :?:
כל העניין זה שהערימה יושבת (מחוברת) לאדמה על מנת שהתהליך יעבוד
"מי שזורע רוח קוצר סערה..."
אלעד5
גנן עם עתיד
 
הודעות: 625
הצטרף: 13 פברואר 2011,14:04
מיקום: ראשון לציון

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי סקיבה » 30 מרץ 2011,14:04

הוא רק הגביה את ה"קומפוסטר", כעצת ראובן, כדי לשפר איוורור..., אין סיבה לדאגה... :-) (החומר האורגני עדיין מונח ע"ג האדמה...)
בטבע אין תופעות על-טבעיות.
אבל באופן טבעי, יש כמה תופעות נשגבות מבינתנו...

:shake: :nod: ^_^
סמל אישי של המשתמש
סקיבה
גנן מתקדם
 
הודעות: 1303
הצטרף: 29 מרץ 2009,14:04
מיקום: קיבוץ געש

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי אריה להב » 30 מרץ 2011,14:04

אני מערבב את הקומפוסטר שלי עם קילשון, כמה שאפשר, ובנוסף תוקע מקל בכמה מקומות ויוצר תעלות אויר.
אריה להב
גנן מתקדם
 
הודעות: 1070
הצטרף: 27 פברואר 2009,14:04
מיקום: עדי

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 30 מרץ 2011,14:04

אין ספק שהערבוב עושה טוב לערימה.
בייחוד בקומפוסטר
למדנו להערים בשכבות סרוגין, זאת כדי למקסם את המצב האירובי של הערימה. החומר היבש ואמור ליצור שכבת אוויר בין שכבות של זבל אורגני לח המגיע מהמטבח.
מה עובי השכבה של החומר היבש?! יחליט כל אחד לעצמו, מתוך ניסיון מצטבר..

החומר האורגני הלח, מהמטבח, מתחיל את השלב הראשון שלו בהתפרקות - 'שריפת סוכרים'. בשלב זה נוצר חום ברמה של כ 40 מעלות ומופרשים הרבה נוזלים. נוזלים אלו מלחלחים ומרטיבים את שכבות החומר היבש וגורמים לו להתחיל להתפרק, גם כן.
התפרקות זו של החומר היבש, גורמת להתהדקות השכבות ויצירת אווירה אנאירובית, כי אין יותר מירווחים בין השכבות - הכל מתהדק.
זה השלב החשוב הטיפול בערימה - לפני ששואלים - "למה זה לא עובד אצלי? למה אצלי זה לא 'רותח' ולא מעלה "עשן".. פשוט מערבבים, ככל שניתן, והופכים את הערימה וגורמים לכל השכבות להתערבב ולהפוך לחומר הומוגני - אחיד, פחות או יותר. האיוורור הזה עובד ומייד מרגישים בהבדל.
יצירת כמה 'תעלות איוורור' כפי שמציין אריה, מזרזות עוד יותר את התהליך. אצלי זו כבר רוטינה אינסטקטיבית - מסיים עירבוב (בד"כ עם ה'תלת שן'), מערים לערימה גבוהה ככל שניתן ואז, הופך את הכלי, תוקע בראש הערימה + 2 סיבובים בכיוון השעון ( :P ) וזהו.
ה'לוע' שעושים בהר, יוצר סביבה קלאסית לחיידקים ולפטריות מעכלי התאית - לחות גבוהה, הרבה מזון ו.. הרבה חמצן.. ואכן, הם מתרבים בקצב מהיר, בסביבה של החור העמוק.
וזה כמובן לא קשור ל'סיום תהליך, אלא.. כרוטינה קבועה.

לפני למעלה משנה, הופיע כאן אחד מהחברים והציג את המכשיר שבנה - מעין 'חולץ פקקים' ספיראלי עם ידית T שאותו הוא תוקע בראש הערימה ומסובב. הסיבוב כמובן מעלה שכבות נמוכות למעלה ומאוורר את הערימה. צריך הרבה כוח בשביל זה..!
לבעלי ה'ידיים הימנייות' ובעלי חוש טכני - הייתי מחבר מכשיר כזה ל'פטישון' עם עוצמה טובה + מהירות נמוכה

בתערוכת 'אגרו משוב' הוצג מכשיר "מיוחד" לערבוב הקומפוסט. לא טרחתי כלל להציג אותו.. כי... טוב, תחליטו אתם לגביו
כך הוא נראה באתר של חב' 'אגרולן'

http://www.agrolan.co.il/product.asp?pr ... CatCode=91

יש גם סרטון וידאו.. עם גברת נחמדה שמחזיקה אותו ביד, חבל שלא רואים איך היא עובדת איתו.. :wink:
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי דניאלצ » 31 מרץ 2011,14:04

ראובן - שאלה על חומר יבש.
אמנם ערמת הקומפוסט שלי פעילה מאוד - מלא מלא טחביות, ועוד כל מיני יצורים נחמדים, אבל היא אף פעם לא ממש התחממה לי. החומר האורגני הופך לשחור ומתפרק בהחלט, ועל אף שאנחנו מוספים מדי שבוע דלי של פסולת מהמטבח, הערימה נשארת פחות או יותר בגדול (שזה דבר טוב).
אבל באמת, היא אף פעם לא ממש חמה - היא בטמפרטורה חמימה רוב הזמן (30 מעלות, להערכתי), אבל פעם לא ראיתי אדים, למשל, עולים ממנה.
החשד שלי הוא שאין לי מספיק חומר יבש - בין השאר כי אין לי מאיפה להשיג - בגינה יש רק שיח אחד שמשיר עלים והוא לא ממש מספק את הצריכה של ערמת הקומפוסט.
יש רעיונות למה אפשר לעשות? אין לי בעיה לערבב, למשל, מדי יום יומיים (ואני אכן עושה זאת).
תודה,
דניאל
דניאלצ
גנן באימונים
 
הודעות: 189
הצטרף: 22 אוקטובר 2010,14:04
מיקום: תל אביב (ולפעמים ירושלים וחיפה)

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 31 מרץ 2011,14:04

כתבתי בעבר שגם לי, לפעמים, אין 'חומר יבש' ועל כן, אני משתמש בחומר הישן והותיק יותר, לכיסוי החומר החדש מהמטבח.
כלומר, הערימה די פחוסה ובד"כ, תופסת כ 1/4 עד 1/3 מהשטח הממוסגר לטובת הקומפוסט. השטח הוא בערך במימדים של 1.5 על 1.5 מטר..
אז הערימה אצלי, כל פעם, זזה מפינה לפינה ברוטינה קבועה. ממתין להפוגה קלה מהתזרים מהמטבח, ו..הופך את הערימה על ראשה לכיוון הפינה השנייה. כעת, מפזר שכבה בעובי של כ 10 ס"מ על האדמה בפינה הנגדית. כשמגיע משלוח חדש מהמטבח, אני מפזר אותו על שכבת החומר הותיק ומייד מכסה עם עוד שכבה של חומר ותיק.

השלב הראשוני, המזופילךי של 'שריפת סוכרים', מתבצע כל הזמן בטמפרטורות היכולות להגיע ל 30-40 מעלות - כל עוד אנו מוסיפים חומר חדש. בתחתית הערימה, מתבצע תהליך תרמופילי, במקביל.

בערימה המתחדשת כל הזמן, לא מתרחש, בד"כ, תהליך תרמופילי מלא, עם טמפרטורות גבוהות, כי אנו מוסיפים כל הזמן חומר חדש מהמטבח.

אם היינו בונים ערימה גדולה עם הרבה חומר שהגיע בבת אחת ו..לא מוסיפים לה יותר חומר - אז מגיעים למצב הקלאסי של ערימה שמסיימת את השלב המזופילי ו..עוברת לשלב התרמופילי - 'הר חרוטי' - חור - טיפטף מים.. ו'בעירה' בטמפרטורות גבוהות.

עם כל זאת, בעת שאתה מחליט על סיום מחזור ומפסיק להוסיף חומר חדש, בכל זאת הערימה יכולה לחוות תהליך תרמופילי . נותנים לה להתייבש לפחות שבוע, תוך ערבוב כל יום יומציים ולאחר הערבוב, יצירת הר חרוטי. לאחר שבוע, או שבועיים, מערקימים להר חרוטי, יוצרים באמצע חור עד לקרקעית, מניחים צינור שיטפטף באיטיות ואז, הערימה מתעוררת ל'בעירה', תוך יומיים שלושה ו'בוערת' במשך כ 4 ימים.
בסיום, הופכים שוב את הערימה, מערבבים וחוזרים על התהליך שוב, כי החלקים החיצוניים של החרוט, לא עברו את מלא התהליך. וכל המרבה, הרי זה משובח.
עוד שבוע ו..הרי לך קומפוסט משובח תוך חודש ימים.

יש לי כעת, 2 מיכלים עם קמפוסט גמור ומסונן שעובר תהליך של 'הבשלה' - מתייבש לאיטו בשכבות העליונות (חשוף לשמש) ובפנים, הוא ממשיך ל'רתוח' ולהבשיל

כל החומר הגס מהסינון, הוחזר לאזור הקומפוסטציה ועליו פיזרתי שכבה נדיבה של צמחי חורף קצוצים להנאת היצורים הרוחשים שם
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי דניאלצ » 31 מרץ 2011,14:04

מעולה, זה בדיוק מה שאני עושה, אני מפרק קצת את הערימה, מכניס את החומר החדש מהמטבח, מכסה במה שהוצאתי מהערימה וממתין בסבלנות, אחרי כמה ימים, אין זכר למה היה בפסולת (להוציא גלעינים, קליפות עבות ודברים גדולים יחסית).
אם כך, אני רגוע! כשארצה לסגור את הערימה אתן לה להתייבש, נראה לי שזה מה שלא עשיתי בפעם האחרונה...
בכל מקרה, תודה! :)
דניאלצ
גנן באימונים
 
הודעות: 189
הצטרף: 22 אוקטובר 2010,14:04
מיקום: תל אביב (ולפעמים ירושלים וחיפה)

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי סער » 06 אפריל 2011,14:04

קצת תמונות מהקומפוסטר
קבצים מצורפים
IMG_0674.jpg
IMG_0674.jpg (49.7 KiB) נצפה 14164 פעמים
IMG_0678.jpg
IMG_0678.jpg (59.43 KiB) נצפה 14164 פעמים
סמל אישי של המשתמש
סער
גנן אורגני
 
הודעות: 1674
הצטרף: 01 מאי 2008,14:04
מיקום: קרית חיים

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 06 אפריל 2011,14:04

חגיגה לעיניים :y:


טוב.. איתגרת אותי ! :x

מחר אביא כמה וכמה תמונות של הקומפוסט ש'התבשל' אצלי לאורך כל החורף

יש לי כעת, קומפוסט ב3 מצבים וכולם מהבילים.. יופי

לאחר שסיננתי פח גדול, נותן לו לנוח ולהבשיל..
אני מקפיד על כך כדי להרשים 'גננים חדשים' בחומר היפה שמתקבל. אחרי שהם ממששים ו..מועכים ובודקים שאכן, אין בפנים אדמה או 'חול'.., אני מזכיר להם שמדובר בכל הזבל והקליפות מהמטבח.. וזה מאוד מרשים.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הקודםהבא

חזור אל ארכיב גינון

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־3 אורחים

cron