יותם כתב:ראובן
מלבד הצמחים ש"לא מומלץ" להשתמש בהם כחיפוי ישיר (דשא, רוזמרין ושאר תבלינים...), למה יש צורך בקומפוסט ולא חיפוי/הטמנה בלבד?
כלומר לכסות את האדמה בחיפוי מכל סוג אורגני ולתת למפרקים להגיע לשם, "להעיר" את האדמה ולתת לאורגניזמים לעבוד ב"מקום היעד" בלי שינויים דרסטיים בכמות החומר האורגני ומקום הפירוק.
אם מדובר בשאריות מהמטבח...אז פשוט להטמין.
אולי התהליך יהיה ארוך יותר כי החומר לא מרוכז- אבל אין בזה יתרון?
להטמין.. לא ! כי הפרוק לא יהיה אירובי
אבל אם יש לך מספיק חומר לבצע חיפוי בעובי כ 10 ס"מ, על פני כל הגינה.. מה טוב! אין מצב יותר טוב מאדמה עם חיפוי מלא - בחורף או בקיץ.
ייצור הקומפוסט ב'ערימה' תקנית, נותן לנו אפשרות לבצצע פרוק מהיר ויעיל וללא תופעות לואי של ריח וזבובים, לגל החומר הנשאר מהמטבח ולא מדובר רק בשאריות ירקות, אלא בעל סוגי החומר האורגני - הכל.
העובדה שאנו בונים ערימה בשכבות סרוגין של חומר לח / חומר יבש / חומר לח... נותנת לנו אפשרות להכניס לערימה שארייות בשר, גללי כלבים וחתולים, שמן מהצ'יפסר, אורז שנשאר, מרק ירקות, סלט ירקות שהחמיץ.. הכל! בלי לחשוב מריחות לואי וממכת זבובים שישגעו אותנו. בערימה פעילה, הכל מתפרק מיידית.
היית קובר / מטמין את כל ה'מוצרים' הללו באדמה?! שופך על האדמה שמן שרוף?
הערימה נותנת לנו תנאים =קלאסיים לפרוק.
אגב, אני מסביר שלא להוסיף לערימת הקומפוסט חול או אדמה כשכבת ביניים, כדי שלא להאט את התהליכים האירוביים. למיטב זכרוני, כתבתי פעם אחת על אפשרות של ערבוב עם אדמה ! במידהנ ויש שוח מסויים שעדיין לא עובד ונראה 'מת' מבחינה אורגנית ואורגניזמית. אפשר לייסד שם ערימת קומפוסט נוספת ועם התקדמות ההתפרקות של החומרים האורגניים, להתחיל לתחח את האדמה ולערבב אותה עם החומר המתפרק, עד שכל החומם האורגני 'נעלם' והופך לאדמה שחורה.
שוב, כל הרעיון הוא 'פרוק אירובי' ולא פרוק אנאירובי, מחוסר חמצן ומסריח כמו מיץ זבל. וכמובן שבהטמנה של חומר אורגני אנו פושעים כלפי האקולוגיה וכלפי האדמה - מרעילים אותה בחומרים לא מפורקים.