עמוד 1 מתוך 35

הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמרי שוסטר
אהלן אנשים יקרים,
לאלו שלא מכירים אותי, שמי עמרי ואני חובב פלפלים חריפים מושבע. לא מאמינים? פתחתי אתר במיוחד לכבודם -> פפרז (http://peppers.co.il).

היום נרכז קטעי טקסט ותמונות (מאתרי הצנוע) להנאתכם הרבה. :)

נתחיל בשאלה הבסיסית - מהו חריף?

תחושת החריפות בפלפלים החריפים (צ'ילי) נגרמת על ידי חומר בשם קפסאיצין הנמצא בהם. רמת החריפות מתורגמת ישירות לריכוז הקפסאיצין בפלפל. פלפלים מסוימים נוטים לריכוז גבוה יותר ולכן הם חריפים יותר. שלא להתבלבל עם חלק מהחומרים האחרים המעוררים תחושה דומה, אין קפסאיצין בשום, פלפל שחור או חזרת. זה מתחיל בגמבה הפשוטה (ודומיה) שעקב פרט טכני (גנטי) לא מיצרת קפסאיצין בכלל, חסרת חריפות ועד לאותם פלפלים אקזוטים שיגרמו גם לגבר שגברים לבכות (ולא מעט). את החריפות כמו כל דבר אחר אפשר למדוד (אז שלא יעבדו עליכם ב"מבחני טעימה"). את החריפות מודדים ביחידות סקוביל (Scoville Heat Units – SHU), ובפשטות ככל שהפלפל מדורג ביותר סקוביל, הוא חריף יותר. לדוגמה רוטב הטבסקו של חברת מקילני (אותו בקבוק קטן שאפשר למצוא בכל פיצריה) מדורג לטענת החברה באיזור ה-2,500-5,000 סקוביל. להמחשה, קפסאיצין בצורתו הטהורה מדורג מעל ל-15,000,000 סקוביל. כמובן שיש דרגות ביניים ולא מדובר בפער עצום כל כך. פלפלי הבנרו (Habanero) מסוימים למשל דורגו ב-450,000 סקוביל. למי שלא הבין, מדובר בפלפלים *ממש* חריפים. רק כדי לסדר את הדברים בצורה ויזואלית, הנה טבלה עם פלפלים יחסית מוכרים מול דירוג הסקוביל שלהם:

תמונה

עובדה משעשעת על קפסאיצין. מכוון ובמקור הפלפלים התפתחו כך שיאכלו על ידי ציפורים בלבד (זנים לא מבויתים לרוב נראים כמו כדור קטן הנכנס בקלות לתוך המקור), הקפסאיצין אינו משפיע עליהם. במקום זאת, הוא משפיע על יונקים (וזאת במטרה להרחיק טורפים לא רצויים).

עובדה נוספת היא שקפסאיצין הוא חומר שומני מטבעו. זה שלילי במובן שמים רק מפזרים את הקפסאיצין בפה ולא באמת מרגיעים את תחושת החריפות, אבל חיובי במובן שאפשר לטפל בקפסאיצין כמו בכל חומר שומני אחר. בסיסים (גם אם עדינים) כמו חלב יהיו יותר יעילים בהסרת הקפסאיצין.

מהם כל הפלפלים השונים?

פלפלים הם כל הכלול בסוג (לועזית: גנוס) Capsicum. בתוך הסוג ישנם מינים רבים ומגוונים, כאשר חלקם מבוית וחלקם לא. מקורו של הסוג נאמר מיבשות אמריקה מהדרום ועד למרכז. הפלפלים אשר אנו מכירים ואוכלים כיום הם מינים אשר עברו ביות לאורך ההיסטוריה. מינים מבויתים כוללים את המין Capsicum annuum var. annuum המכיל בתוכו את החלפיניו, פלפלת ("גמבה"), מיני הפפריקה הנפוצים ולמעשה אלפי על גבי אלפי זני פלפלים שונים נוספים, Capsicum frutescens המכיל בתוכו את פלפלי הציפור למינם (African Birdseye – "סודניה"), Capsicum chinense המכיל את הפלפלים החריפים בעולם כמו ה-Trinidad Scorpion Butch T (מחזיק שיא גינס הנוכחי) ה-Bhut Jolokia (מחזיק שיא גינס 2006-2010), הבנרו (Habanero) ה-Red Savina™ (מחזיק שיא גינס 1994-2006) וכו'. מינים לא מבויתים לרוב מתאפיינים בפירות דמויי גרגרים קטנים אשר מטרתם להאכל על ידי ציפורים וכך למעשה להפיץ את הזרעים למרחקים. למרות שכל המינים המבויתים וחלק מאותם מינים אשר נחשבים כאלו שלא עברו ביות מכילים סט של 24 כרומוזומים, נאמר שהמינים הראשונים הכילו 26 כרומוזומים. אכן ישנה תת-קבוצת מינים לא מבויתים אשר מכילים סט של 26 כרומוזומים. נאמר שאלו אשר גם הם מפיקים פירות דמויי גרגרים, לא נועדו להאכל על ידי ציפורים, אלא על ידי עטלפים באיזורי הצמחיה אשר בהם גדלים. לכן חלקם מפיקים קפסאיצין בכמויות מזעריות אם בכלל. חלק מהמינים מופרדים בהבדלים הדקים ביותר, וישנם כאלו הנראים כצמח שונה לחלוטין.

מכוון וקיים מספר רב במיוחד של זנים נפרדים וכמעט כל יום זן חדש מפותח, יש קושי ממשי לתעד את כולם.

לרשימת המינים המלאה -> http://peppers.co.il/pepper-guide/

למאגר הזנים הגדול בעולם -> http://www.thechileman.org/search.php

מה צריך לדעת לפני שמתחילים לגדל?

בין אם למאכל, נוי או סתם בשביל הכיף, פלפלים הם צמחים שפשוט כדאי לגדל.

צמחי הפלפלים מגיעים במגוון צורות, גדלים וצבעים. ביחד עם העובדה שמדובר בצמחים יחסית קלים לגידול והפירות אכילים (לרוב אפילו טעימים), לא מפתיע שהפכו לגידול מועדף על ידי קהל רחב במיוחד. עיקרון הגידול פשוט מאד וזהה תמיד לא משנה מהי הצורה ותנאי הגידול.

הנבטה

מתחילים עם זרע אשר מגיע מפרי הפלפל, כאשר אותו זרע נובט לשתיל קטן, ומשם לצמח בוגר, פורח ונושא פרי. כדי שאותו זרע יגדל לשתיל ומשם לצמח בוגר, ראשית הוא זקוק לתנאים המתאימים כדי שיוכל לנבוט. בפשטות הזרע זקוק לטמפרטורה של 25 עד 28 מעלות צלזיוס (הזרעים אכן ינבטו בטמפרטורות נמוכות וגבוהות יותר, אך זה הטווח המומלץ ביותר) ולחות (לא רטיבות). הנבטה יכולה להתבצע במגוון דרכים כמו ישירות במצע (לדוגמה אדמה), שיטת השקית (הזרעים על מטלית חד-פעמית רטובה בתוך שקית אטומה – לאחר ההנבטה מועברים הנבטים למצע הנבחר) ודרכים יצירתיות אחרות.

תנאי גידול

מיד לאחר הנביטה הצמח מפתח צורך לאור. נבט אשר לא יקבל את כמות האור הנחוצה יציג גדילה מאורכת, שברירית ומואטת (מה שלא כדאי), לכן יש לדאוג לספק לנבטים חשיפה לאור מיד לאחר הנביטה. הזרעים מכילים בהם כמות ראשונית של מזון לצמח. אותם מזינים מספיקים רק לשלב ההתפתחות הראשונית, במהרה יפתח הצמח את הצורך במזינים ממקור חיצוני. לשם כך יש להשתמש בדשנים. במידה והזרע לא נבט בתוך עציץ בגודל מלא או בגינה (וזה לא מומלץ), יש צורך להעביר את הצמח במשך הזמן כך שיהיה מקום לצמח להמשיך בהשרשה שכן קצב הגדילה קשור ישירות לקצב ההשרשה.

דרכי גידול

דרכי הגידול הן רבות ומגוונות. אפשרי לשתול את צמח הפלפל בגינה או בעציץ עם אדמה. בנוסף מכוון ולאדמה יש תכונות טעונות שיפור, ישנן תערובות גידול נטולות אדמה. היתרונות של אותן תערובות הן יכולת ספיחה, ניקוז, אחיזה, אחוזי חמצן ומחסור במזינים, משמע למגדל יש שליטה מלאה על אילו מזינים הצמח מקבל.

חשוב לדעת

צמחי הפלפלים הם רב-שנתיים, לכן גם במצב ומזג האויר גורם להפסקת הפריחה ולעיתים לנשירת העלים, הצמח ישתקם מחדש ברגע שהתנאים יאפשרו לו. מכוון וצמחי הפלפלים הם רב-שנתיים, ניתן ואפילו מומלץ לגדל את הצמחים גם אחרי סוף העונה. הצמחים ימשיכו לגדול, להשריש ויהפכו פוריים יותר.

תמונות של פלפלים נבחרים (טוב נו, האמת שאלו פשוט תמונות שכבר צילמתי בעבר. נצלם עוד בקרוב! :wink: ):

Capsicum chinense (זן 'Caribbean Red Habanero')

תמונה
תמונה
תמונה

Capsicum chinense (זן 'Peruvian White Habanero')

תמונה
תמונה
תמונה
תמונה

Capsicum chinense (זן 'Pimenta De Neyde')

תמונה
תמונה
תמונה
תמונה

Capsicum chinense (זן 'Raja Mirch')

תמונה
תמונה
תמונה
תמונה

תמונה

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סופיה
וואי, וואי, איזה יופי! סחתיין על ההשקעה ותודה על חומר מרתק לקריאה :)

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי טל אשרוב
רק להסתכל על זה עושה שורף בעיניים:)

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמרי שוסטר
תודה רבה, סופיה וטל. מחמם את הלב לקבל תגובות שכאלו. :oops:

משום מה קבעו את השרשור כהכרזה. מחמיא לי המון, אך נראה לי שמדובר בטעות. שרשור דביק יהיה מעולה, במידה ואפשר, אך הכרזה טיפה מוגזם. :)

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סופיה
אוף.. הייתי צריכה לרשום שאני מעריצה 'שרופה' או משהו מקורי כמו טל.. :lol: בכל מקרה, עמרי, שלחתי שאלה בנוגע לפלפלים בשירשור השני, כי היה נראה לי שהתגובות כאן יוקדשו רק ל"וואו"ים..

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
עמרי שוסטר כתב:משום מה קבעו את השרשור כהכרזה. מחמיא לי המון, אך נראה לי שמדובר בטעות. שרשור דביק יהיה מעולה, במידה ואפשר, אך הכרזה טיפה מוגזם. :)


מי זה 'קבעו' ?
אני עוד לא סכיזופרן.. :lol:
אני קבעתי וזו לא טעות
כי.. אני המנהל פה ! :rofl:

אתה מתחיל שוב ?! :D

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמרי שוסטר
סופיה, מדובר בשרשור שעוסק בפלפלים. אם זה לא המקום לשאול שאלות הקשורות לגידול פלפלים, אני לא יודע מה כן. :)

ראובן, תודה רבה. מחמיא לי המון. :oops:

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סופיה
עמרי שוסטר כתב:סופיה, מדובר בשרשור שעוסק בפלפלים. אם זה לא המקום לשאול שאלות הקשורות לגידול פלפלים, אני לא יודע מה כן. :)
:oops:


אוקיי, תודה.

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
עמרי שוסטר כתב:ראובן, תודה רבה. מחמיא לי המון. :oops:


עכשיו.. אסור לך לישון יותר :!:
אתה צריך להיות זמין למענה על שאלות.. 25 שעות ביממה :emo:

הנושא הוכנס לשירשור הקישורים והקיצורים 8)

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי נועם נתן
היי עמרי,באיזה שלב יש להעביר את הצמח מהמנבטה אל האדמה(עציץ במקרה שלי)?

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמרי שוסטר
ראובן אורן כתב:
עמרי שוסטר כתב:ראובן, תודה רבה. מחמיא לי המון. :oops:


עכשיו.. אסור לך לישון יותר :!:
אתה צריך להיות זמין למענה על שאלות.. 25 שעות ביממה :emo:

הנושא הוכנס לשירשור הקישורים והקיצורים 8)

כן, המפקד!

נועם, ניתן להתחיל לדשן (בעדינות) עם בסיס סט העלים הראשון, לכן הגיוני להעביר מצע כאשר ישנם שני סטים של עלים.
האמת שזה גם מאוד תלוי במצע שהונבטו בו ובמרווח ההשרשה הזמין. מבנה שורשים בריא חיוני להעברה תקינה. כמו כן הייתי ממליץ לבצע העברה נקייה וזריזה ככל האפשר כדי לא להלחיץ את השתילים.

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי נועם נתן
IMG_1427 (480x359).jpg
תמונה עדכנית
IMG_1427 (480x359).jpg (134.67 KiB) נצפה 14606 פעמים
עמרי,כשאתה אומר שני סטים של עלים,אתה מתכוון לדבר כזה?

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סתיו צ.
איזה יופי !!! :rock:

פלפל חריף זה אחת האהבות הגדולות שלי... גם לגדל ובעיקר לאכול :party: :party:

את האתר שלך ראיתי כבר לפני שבועיים שלושה והוא נראה מ ע ו ל ה ומרתק

:clap: :clap: כל הכבוד :clap: :clap:

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמרי שוסטר
אכן כן, נועם. בתאים מרווחים שכאלה אפשר להמתין עוד. גם לפי האצות שעברו לגור שם, אפשר לראות שהשתיל מקבל מזינים. :)
אגב, אני מניח שאתה כבר מודע לכך, אבל השתיל מאחור אינו פלפל.

תודה לך, סתיו. תמיד נחמד לפגוש אנשים עם אותה התשוקה. :)

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי נועם נתן
ברור עמרי,אני משאיר אותם שם כי זה מרגיש לי נכון..
עד איזה שלב אם כן,יש להשירם במנבטה והאם בשלב זה יש להשאירה ללא הכיסוי השקוף?
כרגע,יש ניילון נצמד עם כמה חורים והמיקום הוא במקום מוצל ומואר.

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמרי שוסטר
אין צורך בכיסוי. מקום מוצל או עם שמש חלקית. ניתן כבר בגודל הזה להעביר מצע, אך המתנה של כשבוע לא תזיק.

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ארז
עמרי ברוך השב שמחתי לראות שפפרז עלה לאוויר שוב לאחר שהשתחררת
אני מאחל לך המון הצלחה באזרחות ומקווה שתצליח להרים את תחום הפלפלים החריפים בארץ ושיתנו להם את הכבוד הראוי

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 04 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אנונימית
עמרי ברוך השב גם אני שמחתי לראות את פפרז עלה לאוויר שוב,אבל אנחנו צריכים אותך פה,

אני מאחלת לך בהצלחה,השאלות יבוא בהמשך.

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 05 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמרי שוסטר
תודה רבה, חבר'ה.

אנונימית, אני כאן ועם מטרה להפיץ את הבשורה שבגידול ואכילת פלפלים חריפים. :wink:

Re: הכל על פלפלים חריפים, ועוד קצת...

הודעהפורסם: 05 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
עומרי
מבקש שתייחד פוסט אחד לנושא שעולה כאן מדי פעם ואתה תתיחס אליו מהכיוון 'החריף'.
ואולי עוד כמה נושאים

* מתי קוטפים פלפלים?
כשהם 'ירוקים' או במלוא הצבע האופייני להם? או 'חצי חצי' - ואז מתווסף טעם מעט מריר, מעודפי הכלורופיל שנותרו בפרי)
ועוד..

* האם השקייה מרובה, מורידה מהחריפות? מחלישה את הצמח ?

* האם יש פלפלים חריפים שמעדיפים צל או חצי צל? או שכולם אוהבים שמש קיץ חזקה?

* הנחיות לגבי קיטום הענפים, לצורך יצירת 'נוף' רחב יותר = יותר פרי

* הנחיות לגבי כניסת הצמחים לחורף - קיטום ענפים? איזה עובי? וכו'

* מה הם מעדיפים מבחינת 'אדמה' - חומציות / בסיסיות ?!

ו..בלי הידרופוניקה / אירופוניקה או הנבטות על 'צמר סלעים' ו/או 'מטליות לחות' :P
הגעתי למצב האופטימאלי האורגני ביותר, ע"י ביצוע ניסויים רבי שנים והגשתי כאן את השיטה של ההנבטה ב'מנבטות' - ארגז קלקר מכוסה בכיסוי שקוף, עם השקייה חד פעמים ויחידה. התוצאות - נביטה תוך כ 48 שעות ! בחלק מהסולנים, הנביטה פחות מהירה, 4 ימים עד שבוע (חציל, עגבנייה, וכמה סוגים של פלפלים)

תודה