עמוד 2 מתוך 12

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 24 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
א. שמן זית מעצים מזן 'צורי', הם עם השמן האיכותי ביותר ! בזכרון, יש כמה חקלאים שאוספים זייתים רק מהזן הזה, כי זה מה שהמבינים דורשים - עולם אחר !

ב. אחד מהמומחים בנושא ב'כרמל מזרחי' - ידיד טוב - שיצא כמה פעמים לספרד להביא שמן זית משם, עקב חוסר בארץ !! אמר לי בפסקנות ש..השמן הכי טוב בעולם, הוא הישראלי ! במיוחד אם מדובר ב'צורי'. את השמן הספרדי שהוא הביא במשך כמה שנים, היו מערבבים עם שמן מקומי, כדי להעלות את איכותו של השמן הספרדי.
אין ספק ש'ברנע' הוא טוב, אבל לא ברמה של הצורי

ג. כן, צדקתי ! זה אתה ! יאללה תרים את הפרוייקט הזה ! 'רכישה מרוכזת' של שמן זית טוב.

מזמין פך/פח אחד של 18 ליטר

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 24 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
רפי_ק כתב:ההודעה שלי קצת נבלעה קודם,
אשמח לשמוע את דעתכם בנוגע למסיק זיתים מעץ עירייה שצמוד לביתינו,
מצד אחד העץ לא שייך לי,
מצד שני, העירייה לא מוסקת אותם, ומתישהו הערבים באים וחוגגים עליו.

האם למסוק בעצמי ולקבל מעט תמורה על הארנונה?


אצלנו במושבה, יש הרבה הצי זית השתולים לנוי
הם מלאים בזייתים וגם הריצפה כבר שחורה מזייתים שנפלו.

כל אחד בא ל'רשוןת הרבים' ומוסק כרצונו

גם כאלה שבאים עם כל המשפחה וגם 'חולרות' ששוברים ענפים

זה 'רשות הרבים' ו'רשות הרבים' היא 'רשות שלך' לתמיד ! מה שלא 'רשות היחיד' - ראה 'מדרש רבה' :wink:

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 24 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אורנה
רפי_ק כתב:ההודעה שלי קצת נבלעה קודם,
אשמח לדשמוע את דעתכם בנוגע למסיק זיתים מעץ ערייה שצמוד לביתינו,
מצד אחד העץ לא שייך לי,
מצד שני, הערייה לא מוסקת אותם, ומתישהו הערבים באים וחוגגים עליו.

האם למסוק בעצמי ולקבל מעט תמורה על הארנונה?





ודאי :nod:

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 24 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
לגבי המחיר
הוא אף פעם לא נשאר קבוע
תלוי אם זו 'שנה של זייתים' 8)

כשמכרו פך של 18 ליטר ב 450 ש"ח - שמן מזיתים מזנים שונים, מכרו ב 600 ש"ח, שמן מזית צורי בלבד

בהזדמנות, אברר אצל חבר מפורודיס (חבר טוב שאני סומך עליו), מה ה'תעריף' היום

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 24 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמיחי_
במקרה אני נמצא ליד בית הבד של "שמן אחיה" בשומרון. אבדוק גם איתם עלויות.. יש להם שמן מעולה.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 24 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
עמיחי_ כתב:במקרה אני נמצא ליד בית הבד של "שמן אחיה" בשומרון. אבדוק גם איתם עלויות.. יש להם שמן מעולה.


באותה הזדמנות, תברר גם את סוג הזית, נדמה לי שאצלם הכל 'ברנע'

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 24 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אבי אלימלך
סתיו צ. כתב:
אבי אלימלך כתב:סתיו,אני בפנים.
הכל כשר,נכון?


שאלתי, יש כשרות של הרב של המועצה האזורית זבולון
וחוץ מזה הכל כשר...

אבי רק תגיד איזה כמות אתה רוצה


לא יודע כמה אנחנו צורכים,כי כל פעם שחסר אני קונה מלקוח שלי.
יש לו זן ברנע ולמרות שהוא נחשב,הארומה שלו פרווה.
אין טעם וריח כמו זנים אחרים ולכן הייתי רוצה השנה לשלב עם זן אחר.
אלך על משהוא כמו 10-20 ליטר,בהתאם למיכלים שיש.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 24 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אסף א
אפשר קנות גם זיתים להחמצה מהספקים שלכם?
נראה לי שגם אני עוניין בכמה ליטרים....אשמח למחיר.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 24 אוקטובר 2011,14:04
על ידי חווה ויוסי
יופי של שרשור חשוב ומועיל
אנו נשמח להצטרף גם לקנייה המרוכזת
פח של 18 ליטר יתאים לנו.
בחצר שלנו גדלים 2 עצי זיית אחד ברנע ואחד סורי העצים קטנים בני 3-4 כרגע בלי זיתים
נשמח לקבל טיפים אם יש בגידול עצי הזית
חווה ויוסי

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי שחר וינשטיין
רוצים גם,
כנראה 18 ליטר.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
חווה ויוסי כתב:יופי של שרשור חשוב ומועיל
אנו נשמח להצטרף גם לקנייה המרוכזת
פח של 18 ליטר יתאים לנו.
בחצר שלנו גדלים 2 עצי זיית אחד ברנע ואחד סורי העצים קטנים בני 3-4 כרגע בלי זיתים
נשמח לקבל טיפים אם יש בגידול עצי הזית
חווה ויוסי


הכי חשוב - להקפיד על 'חינוך' העצים לעצמאות !!
השקייה נכונה במכות מים לסרוגין, לא להשקות כל יום, אלא כל 3 ימים וכל שנה להגדיל את הרווח בעוד יום
צלחת ההולכת וגדלה משנה לשנה, לפי היקף העץ ותפארתו
כל שארייות העלים, הענפים והזייתים, יכסו את הצלחת שמסביב - היא לא חייבת להיות עמוקה, אבל נקייה מצמחים אחרים
הטפטפות יהיה עם ספיקה גבוהה ולא צמוד לגזע, אלא בהיקף של צמרת העץ, כי כך נראים 'למטה' השורשים
כמויות - בשנה הראשונה (שתיל צעיר וקטן) - 10 ליטר לשבוע
ההמשך - על כל שנה בגילו, תוסיף עוד 10 ליטרים למינון השבועי

כך תלמד אותו להוריד שורשים עמוק עמוק והוא יתחיל להוציא זיתים כבר בשנה הרביעית ואולי גם בשלישית :o
כל שנה, הכמות תלך ותגבר
יש לגדל אותו, מההתחלה - לא גבוה, כי לא תוכלו להגיע לזיתים ! יש לגזום ענפים בגובה 2 מטר כדי שיוציאו ענפים לצדדים
לענפים הללו יש לתת לגדול לאורך של כ 1 מטר ולגזום כל 'ענף משנה' היוצא מהם, כדי שהעץ בפנים יהיה 'חלול' ו'שקוף' וכל הענפים הארוכים, ישתפלו לצדדים עם ענפי המשנה ועם הכובד של הזיתים שיבואו
בגיל 5 אפשר כבר לנתק את הטפטפות ולתת לו להיות עצמאי - אם רואים שהעץ 'סירוגי', אז בשנה סרוגית משקים אותו! ו..יש זיתים ואין 'סרוגיות' :rock:

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמיחי_
בבית הבד של שמן אחיה העלות מחירון כרגע היא 650 ל18 ליטר
ובהזמנה של כמות אפשר להגיע פחות מ-600 (תלוי בכמות כמובן...)

מבחינת הזן יש בלנד שזה מעורבב
ויש זנים ספציפיים ואפשר להזמין פח של זן מסויים (אם אני זוכר נכון סורי, אלבקינה,פיקואל ברנע ועוד כמה)

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
עמיחי_ כתב:בבית הבד של שמן אחיה העלות מחירון היא 650 ל18 ליטר
ובכמות אפשר להגיע פחות מ-600 (תלוי בכמות כמובן...)

מבחינת הזן הוא אמר לי שיש בלנד שזה מעורבב ויש זנים ספציפיים ואפשר להזמין פח של זן מסויים (אם אני זוכר נכון סורי, אלבקינה,פיקואל ועוד כמה)


תודה
כעת אנחנו יודעים, פחות או יותר מה קורה השנה עם ה'בורסה' של שמן הזית.

נמשיך עם המבצע שמארגן לנו 'סתיו' ועם הספק שלו שממנו הוא מרוצה כבר כמה שנים

קדימה ! חברות וחברים
רשמו את הזמנותיכם !
כל הזמנה נוספת, תגדיל את 'הכח הצרכני' שלנו ותוזיל את המחיר

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי עמיחי_
אני בכל זאת אזמין מהשכנים : )

בהצלחה

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
עוד כמה 'משהו' שנזכרתי בהם:

1. כדאי להזמין מיכל גדול - 18 ליטר

2. מי שנוהג להכין שמנים מיוחדים לצרכי מטבח או רפואה, מומלץ למלא בקבוק מהשמן הצעיר ולהשתמש בו לצרכי הכנת השמנים - אפרט קצת בפוסט הבא

3. למה 'מיכל גדול' ? כי במשך הזמן, מצטברים בתחתית הרבה משקעים והשמן האיכותי, נמצא למעלה - לכן חשוב לשאוב תמיד מהחלק העליון של המיגל, לבקבוק הנמצא בשימוש במטבח.

4. כשמגיעים לתחתית המיכל, רואים את ה'משקעים' - לא משליכים את השמן! שואבים עם המשקעים ו..מסננים
איך מסננים?
משפך גדול, על מיכל איסוף
נייר מגבת מקופל ל 4 - לאחר הקיפול פותחים את אחד ה'כיסים' ויש לנו מסנן מעולה!
יוצקים את השמן עם המשקעים למשפך הסינון
ו.. הולכים לענינינו האחרים (גינה, חממה, פורום וכדומה)
הטיפטוף איטי מאוד, אך כל המשקעים נותרים מאחור
יש להחליף מסנן כל 2-3 סיבובים של יציקת שמן, כי המשקעים סותמים את המסנן
(את נייר הסינון הספוג בשמן, אני שומר בקופסה לצורך הדלקת 'מנגל' או קמין חימום - תנור עצים)
לאחר הסינון מתקבל שמן זך, טהור ו..ש ק ו ף, עם הגוון הצהוב או הירוק

5. לא למלא הרבה בקבוקים! להשאיר במיכל הגדול שיעמוד במקום חשוך (מתחת למדרגות). למלא בקבוק תורני לצרכי המטבח

6. משאבה ידנית, ניתן לרכוש בכל חנות 'צרכי בית' או 'חומרי בניין' - עולה בין 10 ל 20 ש"ח - משהו כזה תמונה

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
שימושים נוספים לשמן זית

א.לצרכי מרפא
להשתמש בשמן הצעיר והטרי !
לחפש בקבוקים בנפח של 100 או 200cc עם פקק טוב - שעם או משהו דומה
להכניס פנימה את הצמח המתאים, למלא בשמן עד הסוף ולאחסן למשך חודש (30 יום) בארון חשוך וקריר
לאחר 30 יום, השמן מוכן לשימוש, לאחר שמיצה את השמנים הארומטיים מהצמח
יש להמשיך ולשמור ולאחסן, במקום ללא שמש - נראה יפה יפה, על מדף במטבח :!:
דוגמאות:
  • למלא ¼ בקבוק בעלי פיגם / רודה / רוטה - השמן המתקבל יעיל ואפקטיבי למיחושי פרקים !! מתנה מעולה לסבא או לסבתא ! זה פשוט עובד !
למלא ½ בקבוק בעלים של

  • רוזמרין - רק העלים הירוקים, ללא הענפים - פתרון מעולה לבעיית כינים אצל ילדים ! יהרוג אותן, ינתק את הביצים, יהרוג את הביצים, ידחה הגעה של כינים חדשות ו.. יגרום לשיער להיות חלק ו'שורק' ללא כל צורך ב'תסרוקל' או 'מרכך' - באחריות !

ב. לצרכי מטבח
להשתמש בשמן שעמד והוריד כבר משקעים למטה
להכניס האינסטרומנטים, לפקוק ולהעמיד לחודש בפינה אפלה בארון
לאחר מכן, על מדף יפה במטבח - כי אין דבר יותר יפה משורה של בקבוקים שקופים המכילים כל מיני 'צמחים' בפנים :rock:
דוגמאות:
1. ענף של רוזמרין - לתיבול סלטים, גבינות ו'בשר על האש'
2. 3-4 שיני שום שלמות, עם הקליפה, שנתנו להם 'זבנג' רציני ומעכנו אותם קלות - מעולה לתיבול - טעם נפלא
3. פלפל חריף - לחתוך לחצי לאורך כמעט עד לבסיס ולהכניס לבקבוק - שוב.. לתיבול מעולה של כל מאכל, כולל כמה טיפות על צלחת מרק חורפית
4. זעתר
5. אורגנו
6. זוטא
7. כל מה שאתם אוהבים מצמחי התבלין.. כנ"ל

זה קלאסי בתור מתנה לחברים טובים !
בקבוק עם שמן וצמח טעים בפנים, חתיכת בד לבן מהודקת מסביב לפקק.. אין מתנה יותר יפה !!

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי תמיר אילן
רפי_ק כתב:ההודעה שלי קצת נבלעה קודם,
אשמח לדשמוע את דעתכם בנוגע למסיק זיתים מעץ ערייה שצמוד לביתינו,
מצד אחד העץ לא שייך לי,
מצד שני, הערייה לא מוסקת אותם, ומתישהו הערבים באים וחוגגים עליו.

האם למסוק בעצמי ולקבל מעט תמורה על הארנונה?


כל הקודם זוכה! אנחנו מוסקים כך כל שנה וכנ"ל הרבה שכנים = נורמטיבי
רק תבדוק לפני שאתה משקיע מזמנך אם הזיתים לא עקוצים ע"י זבובים (נקודה שחורה קטנה).
אם עקוצים, לא כדאי לכבישה (לשמן אפשר, אבל מעץ אחד לא תלך לבית בד...)

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי תמיר אילן
ראובן אורן כתב:1. כדאי להזמין מיכל גדול - 18 ליטר


אם צורכים 18 ליטר בשנה אז כדאי להזמין פח 18 ליטר.
אם צורכים רק 8 ליטר לא כדאי כי שמן שעמד שנה איכותו יורדת.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סתיו צ.
האם ערבוב של שום ושמן זית יוצר רעלן מסוכן?

מאמר מעניין העוסק בשאלה הנ"ל שמצאתי ברשת,מבית מכון וייצמן למדע, כך שנראה לי שאפשר לסמוך עליו.

שמן זית עם שום (ואולי קצת בצל, מלח ופלפל) יכול להיות שילוב מאוד טעים ורובנו גם אכלנו תבשילים המכילים תרכובת כזאת לא פעם ולא פעמיים במהלך השנה האחרונה (לפחות). האם נחלצנו בעור שינינו מסכנה גדולה (ללא ידיעתנו) או האם מדובר באגדה אורבאנית?

לא, פשוט בחוסר הבנה.

לא מדובר דווקא בשום אלא כמעט בכל הירקות והפירות הקיימים. לא מדובר דווקא בשמן זית אלא בכל נוזל היוצר סביבה נטולת חמצן (סביבה אנ-ארובית). ולא מדובר ביצירת רעלן בגלל התערובת אלא ברעלן הנוצר ע"י חיידק הבוטוליזם (Clostridium botulinum, קלוסטרידיום בוטוליזם בשמו המלא).
לפני כמעט 10 שנים הייתי בסיור לימודי בנושא ההיגיינה של המזון באחד הסופר-מרקטים הגדולים במרכז הארץ. המדריך, עובד במשרד הבריאות, סיפר לנו שתמיד הוא מלא השתאות איך אנשים כל-כך אוהבים לקנות את המוצרים (בשר, גבינות, מוצרים מצוננים וכו') באריזות ואקום. כשלמעשה רוב החיידקים היותר מסוכנים דווקא צריכים סביבה בלי אוויר להתפתח...
חיידק הבוטוליזם צריך סביבה ללא אוויר כדי להתפתח. החיידק עצמו מצוי במקומות רבים מסביבנו כמו הקרקע (אדמה) וכמובן שגם על קליפות של פירות וירקות שרובם באים במגע עם אדמה. במידה והירקות או הפירות לא עוברים שטיפה ומוכנסים ישירות לתוך סביבה ללא אוויר (כמו למשל שמן זית) והמיכל לא מוחזק בקירור, החיידק מתחיל להתפתח ויוצר את הרעלן. צריכה של התערובת לאחר מספר ימים (לאחר שהחיידק התרבה בצורה משמעותית) יכולה להוביל להרעלה קשה.
מה הפתרון? פשוט מאוד לשטוף היטב את כל המזון לפני שהוא נאכל ואם הולכים לשמר את המזון מומלץ לבשל אותו קודם או לשים אותו בסביבה לא נוחה להתפתחות החיידק (למשל חומץ או ריכוז גבוה של מלח או סוכר). כמובן שההמלצה הנ"ל חשובה לא רק בגלל חיידק הבוטוליזם אלא גם בגלל חיידקים אלימים נוספים המצויים על מזון ויכולים לפגוע בנו (סלמונלה, קולי צואתי ועוד; למרות שהאחרונים הם חיידקים אווירניים דווקא).
אם כך מדוע איננו סובלים מהרעלות בוטוליזם השכם והערב? מכיוון שבמצב רגיל, גם אם אכלנו פרי או ירק לא שטוף כמות חיידקי הבוטוליזם להם נחשפנו קטנה יחסית וכמות הרעלן לא מספיקה בכדי לפגוע בנו. הסבר זה לא נכון בתינוקות וזאת הסיבה מדוע אסור לתת לתינוקות לפני גיל שנה לאכול דבש.
המחקרים מראים שבעשרות השנים האחרונות מתוך כל המקרים המאובחנים של בוטוליזם ממקור מזון 90% התרחשו בגלל שימורים בייתים ורק 10% בגלל שימורים מסחריים. למזלנו הרב, בגלל התקדמות הרפואה, גם כאשר נחשפים לרעלן הסיכויים להחלים לא רעים. בגלל שמקור ההרעלה הוא במזון לרוב ההרעלות מאופיינות במספר אנשים המורעלים יחד. הסטטיסטיקה מראה שהראשון שמראה סימנים של שיתוק יש לו 25% סיכוי למות ולאחרים פחות מ 4% (בהנחה שיטופלו עוד לפני הופעת התסמינים).
לפי סקירה של מקרי הבוטוליזם בארצות הברית בין השנים 1990-2000, במהלך 10 השנים הללו היו כ 160 התפרצויות של הרעלות ונפגעו בהם 263 איש; מהם 4% נפטרו (ב 11 איש או בממוצע אדם אחד בשנה). מעניין לציין ש 40% מהאנשים שנפגעו היו באלסקה כאשר רובם נפגעו בסביבת חודש יולי ממזונות מסורתיים שנרקחו בבית (לא מזונות מסחריים) כמו למשל שומן לוויתן, עור לוויתן, זנב בונה וסנפירים של אריות ים.
-לסיום, כרגיל, הבהרה. התשובה שניתנה כאן התייחסה לפן המדעי וסיפקה מיידע. הכותב אינו רופא הומאני ואין בכתוב כל המלצה רפואית או יעוץ רפואי. בכול שאלה רפואית או חשד יש לפנות לרופא.

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי רפי_ק
כמה שאלות:
1. מתוך סקרנות, מה בערך תפוקת שמן זית לקילו זיתים?
2. מה כולל תהליך הפקת השמן? מכבש? נדרשים תהליכים נוספים?