עמוד 3 מתוך 12

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סתיו צ.
רפי_ק כתב:כמה שאלות:
1. מתוך סקרנות, מה בערך תפוקת שמן זית לקילו זיתים?
2. מה כולל תהליך הפקת השמן? מכבש? נדרשים תהליכים נוספים?


1. מעצי זית שקיבלו טיפול טוב עד מעולה תקבל 15-30% תפוקת שמן

2. נלקח מ- "וויקיפדיה"
הפקת שמן זית נקראת בעברית "עצירה" ונעשית בבית בד. שמן זית איכותי עוצרים בסחיטה במכבש וללא חימום. תהליך זה נקרא "כבישה קרה". בתהליך עצירת השמן שלושה שלבים עיקריים: שבירה וריסוק של הזיתים, סחיטת הזיתים המרוסקים והפרדת השמן מן המוהל. בעבר נעשו שבירה הזיתים וריסוקם במפרכת, מתקן שבו מונחים הזיתים על משטח תחתון עגול, וגלגל אבן גדול וכבד סובב ודורס את הזיתים. את הזיתים המרוסקים מלאו ב'עקלים', סלים שטוחים מיוחדים לעניין זה. העקלים המלאים הוכנסו למכבש לסחיטת השמן מן הזיתים. קורת בית הבד שהועמסה באבנים שמשה כמנוף לסחיטת הזיתים. מאוחר יותר נכנס לשימוש מכבש בורגי ולאחרונה משמש מכבש הידרולי. הנוזל המופק הוא תערובת של שמן ומוהל שהוא בעיקרו מים. לאחר שהנוזל המעורב שוהה זמן מסוים במכלים, נפרד השמן וצף על פני המוהל.

בבתי בד חדישים התהליך מהיר יותר ונעשה במכונות סגורות. הזיתים עוברים במתקן שטיפה והפרדת העלים, משם למכונה המרסקת את הזיתים. דַיסת הזיתים המרוסקים מוזרמת במנות למכבש הסוחט את הזיתים בפעולה מהירה בלחץ גבוה. הנוזל שנסחט מוזרם לצנטריפוגות הפרדה המפרידות את השמן מן המוהל.

אפשר להפיק שמן גם בדרך של חימום הזיתים לטמפרטורה של למעלה מ-35 מעלות ולאחר מכן סחיטתם. תהליך זה נקרא "כבישה חמה" והשמן המופק באמצעותו הוא פחות איכותי. קיימת שיטה אחרת לעצירת השמן ללא כבישה, בה הזיתים מרוסקים עד למצב של עיסה, מוכנסים לכלי ומכוסים במים. לאחר המתנה מספקת, השמן צף על פני המים. ניתן גם להפריד את השמן מן המים בצנטריפוגה, כמו בשיטות אחרות, וכך לחסוך זמן.

האמת היא שאם תשים את הביטוי "עצירת שמן זית"
תקבל אינסוף מידע/סרטונים/תמונות בנושא המרתק הזה

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי רפי_ק
תודה רבה,
תהליך מרשים

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סער
אחלה נושא אהבתי :party:

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אריה להב
כ - 12% שמן בזיתים.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 25 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
רפי_ק כתב:כמה שאלות:
1. מתוך סקרנות, מה בערך תפוקת שמן זית לקילו זיתים?
2. מה כולל תהליך הפקת השמן? מכבש? נדרשים תהליכים נוספים?



בגדול, מ5 קילו זיתים, מפקיים כ 1 קילו שמן

לגבי ההפקה, כדאי לעיין בויקיפדיה. יש שם הסברים מפורטים

מסיק, ניקוי, גריסה / מעיכה, סחיטה ('עצירת שמן') ו.. הפרדת השמן מהמים

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אבי אלימלך
ראבון

אני ממתין לתוכניות האדריכיליות של בית הבד הביתי.
אתה יכול לשלוח גם כקובץ.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
כשיהיו לי זיתים שחורים מהעץ, אתחיל בתהליך ואצלם הכל

התוכניות - אצלי בראש ואני לא יודע איפה ה'שקע USB' ! השיער הגולש שלי, מכסה אותו..

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אורנה
אריה להב כתב:כ - 12% שמן בזיתים.


מאד תלוי איזה זן.
מכון וולקני פתחו זנים חדשים ,
טעימים ועתירי שמן עד 22%
לי יש 4 עצי זית צורי :2צעירים ושניים עברו גיזום עומק.
כמו כן יש לי 4 עצים צעירים 2 מזן אכסל ועוד 2 שטעמם מר -שם בהמשך
כדי לתת לדניאל את הטעם העז שאוהב.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סתיו צ.
אורנהאב770 כתב:
אריה להב כתב:כ - 12% שמן בזיתים.


מאד תלוי איזה זן.
מכון וולקני פתחו זנים חדשים ,
טעימים ועתירי שמן עד 22%
לי יש 4 עצי זית צורי :2צעירים ושניים עברו גיזום עומק.
כמו כן יש לי 4 עצים צעירים 2 מזן אכסלועוד 2 שטעמם מר -שם בהמשך
כדי לתת לדניאל את הטעם העז שאוהב.


אריה ואורנה
ישנם זנים שעם טיפול מעולה יכולים להגיע גם ליבול שמן של 30% אולם זה די נדיר.

הזן שהתכוונת בהמשך אורנה נקרא אסקל
זהו זן חדש בפיתוח ישראלי עם איכות ויבול גבוהים ביותר וטעם חריף
אני עדיין לא נתקלתי בו, אבל מתחילים השנה ללפגוש שמן מהזן המסקרן הזה,
לי יצא לטעום כבר את כל הזנים שגדלים בארץ, מסחרית וגם פחות(יש גם כמה "זני בוטיק"(אלק) נדירים,
בגדול ההעדפה שלי היא לכיוון הטעם הפירותי והמעודן יותר.

אולם מניסיון שלי וגם מדברי כל המגדלים בהם נתקלתי הארומה החזקה והחריפה ברוב הזנים לא נשארת יותר מ 3-4 חודשים
ולאחר מכן הבדלי הטעם של כל הזנים מיטשטשים.
זן אחד שטעמתי בשנה שעברה-פישולין מסויים-מצליח לשמור על הארומה החריפה מאד שלו כמעט שנה!

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי תמיר אילן
ולכן לא מומלץ לרכוש כמות גדולה יותר מהתצרוכת השנתית

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
'ברנע' הוא גם פיתוח ישראלי

כזכור, הזיכרונאים הותיקים וגם חדשים (כמונו) שהתטרפנו אליהם, מעדיפים את ה צורי עם החריפות / מרירות / ארומה המיוחדת שלו - אין עליה !

מסיקת הזיתים כשהם שחורים לגמרי, נותנת אחוז גבוה מאוד של שמן - כמעט ואין מים !

אלמנטרי

רק ש..מעט מאוד עושים זאת ! מסיבות כלכליות ונוחות וכו'


אז.. את הזיתים השחורים - להעביר אלי !!

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אבי אלימלך
ראובן
נתתי לעובדת זרה מנאפאל בקבוק מהברנע שאני קונה והיא אמרה שזה לא שמן זית.
מכיוון שזה לקוח שלי והוא כמובן לא מרמה,אז הרמתי לו טל.
הוא טען שהנאפאלית איבחנה נכון ואומנם זה שמן נטול ארומה חריפות וריח,אבל שמן זית מעולה.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אורנה
סתיו צ. כתב:
אורנהאב770 כתב:
אריה להב כתב:כ - 12% שמן בזיתים.


מאד תלוי איזה זן.
מכון וולקני פתחו זנים חדשים ,
טעימים ועתירי שמן עד 22%
לי יש 4 עצי זית צורי :2צעירים ושניים עברו גיזום עומק.
כמו כן יש לי 4 עצים צעירים 2 מזן אכסלועוד 2 שטעמם מר -שם בהמשך
כדי לתת לדניאל את הטעם העז שאוהב.


אריה ואורנה
ישנם זנים שעם טיפול מעולה יכולים להגיע גם ליבול שמן של 30% אולם זה די נדיר.

הזן שהתכוונת בהמשך אורנה נקרא אסקל
זהו זן חדש בפיתוח ישראלי עם איכות ויבול גבוהים ביותר וטעם חריף
אני עדיין לא נתקלתי בו, אבל מתחילים השנה ללפגוש שמן מהזן המסקרן הזה,
לי יצא לטעום כבר את כל הזנים שגדלים בארץ, מסחרית וגם פחות(יש גם כמה "זני בוטיק"(אלק) נדירים,
בגדול ההעדפה שלי היא לכיוון הטעם הפירותי והמעודן יותר.
אולם מניסיון שלי וגם מדברי כל המגדלים בהם נתקלתי הארומה החזקה והחריפה ברוב הזנים לא נשארת יותר מ 3-4 חודשים
ולאחר מכן הבדלי הטעם של כל הזנים מיטשטשים.
זן אחד שטעמתי בשנה שעברה-פישולין מסויים-מצליח לשמור על הארומה החריפה מאד שלו כמעט שנה!




גם אני אוהבת צורי מכורה. :inlove:
האסקל ממש מהתנור חדש ביותר .עדין שקט ופרותי ותפוקת שמן מעולה לדברי מומחים
על כן קניתי אותו והוספנו גם את הזן השני=מר אך רק בעוד 3 שנים יניבו כרגע ממש שתילים רכים
האמת ...רציתי לתת אותם לתמיר :lol:
אבל הוא אמר שאינו צריך זיתים כי יש לו כרם .... :)
אז זהו מצאנו להם מקום במרחב הקדמי

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי דניאלצ
אני אשמח ל-10-12 ליטר, תלוי במחיר, כמובן.
תודה!

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סתיו צ.
רשימת המזמינים נכון להיום(כמובן תלוי במחיר...)

אורנה - 1 פך
אבי אלימלך - 1 פך
רובי.כ - ?
ראובן - 1 פך
תמיר1 - 6-8 ליטר
חווה ויוסי - 1 פך
שחר - 1 פך
דניאלצ – 10-12 ליטר
סתיו צ. - 1 פך
אסף א - 5 ליטר
שלומי קאפח - 5 ליטר

אם שכחתי מישהו, זה הזמן והמקום להודיע
להזכירכם, מדובר בשמן חדש כתית מעולה עם % חמיצות מירביים בד"כ עד 0.5%
שיהיה מוכן כבר בסוף חודש נובמבר.

קדימה ! חברות וחברים
רשמו את הזמנותיכם !
כל הזמנה נוספת, תגדיל את 'הכח הצרכני' שלנו ותוזיל את המחיר

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אבי אלימלך
סתיו
אתה יכול לרשום אותי גם פך.
היה אתמול מאמר בY-NET שבגלל הסרוגיות,יש שפע של זיתים
והמחיר אמור להיות ממש נמוך לעומת אשתקד.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
אבי אלימלך כתב:ראובן
נתתי לעובדת זרה מנאפאל בקבוק מהברנע שאני קונה והיא אמרה שזה לא שמן זית.
מכיוון שזה לקוח שלי והוא כמובן לא מרמה,אז הרמתי לו טל.
הוא טען שהנאפאלית איבחנה נכון ואומנם זה שמן נטול ארומה חריפות וריח,אבל שמן זית מעולה.



שנאמר.. 'על טעם וריח, אין על מה להתווכח'

מוזר לנו שבזמן שהיינו עירונים, 'שמן זית' היה .. 'משהו אכזוטי' כזה שעומד חצי שנה או שנה על המדף במטבח.. ליופי או לתיבון של סלטים, כמו 'תבלין'.

כשעברנו לכאן, התחולל מהפך מעניין והתחלנו לצרוך שמן זית בכמויות, כולל טיגון חביתות, חצילים ו...הכל !

בפעם הראשונה שראינו שסיימנו תוך שנה פך 18 ליטר, היינו המומים. וזה נמשך כבר הרבה שנים, כל פעם קונה ממישהו אחר שאפשר לסמוך עליו. כל פעם שמן איכותי מאוד וכל פעם, הטעם קצת שונה, כי מדובר בכל מיני זנים
למדתי גם לאהוב במיוחד את השמן של הצורי.. משהו מיוחד ביותר. כיף לטבול פרוסת לחם שחור בשמן זית צעיר וטרי.. יש לו טעם של זיתים, על אף שהוא עוד לא צלול לגמרי..

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אסף א
גם אני רוצה שמן.בערך 4-5 ליטר.
אבל מה עם זיתים???
שלמים לכבישה.

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי סתיו צ.
אסף א כתב:גם אני רוצה שמן.בערך 4-5 ליטר.
אבל מה עם זיתים???
שלמים לכבישה.


אני אבדוק גם לגבי זיתים

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהפורסם: 26 אוקטובר 2011,14:04
על ידי אבי אלימלך
כשעושים שמן מזיתים ירוקים או שחורים.
אין הבדל בצבע השמן?