א. צמחים היודעים להדלות את עצמם
ב. צמחים שלא יודעים - אין להם את האמצעים, להדלות את עצמם
וקצת הרחבה
א. צמחים היודעים להדלות את עצמם
מיני קטניות - שעועית ואפונה...
דלועיים - מלפפונים, קישואים, דלעות, ליפה
'מטפסים' כמו גפן, 'כובע הנזיר' - וזה כמובן לא "ירקות"
(ואיני נכנס לנושא של 'שורשי אויר' ו'שורשי הידבקות' המאפשרים לצמחים שונים לבצע מעללים שונים של 'טיפוס על קירות' וכדומה)
כל אלה שהוזכרו כאן, יודעים לגדל 'שריגים', 'קנוקנות', אותן שלוחות דקות היוצאות מהענפים כמו "יד" או אצבע ארוכה ומגששת, 'רואות' ענף, עמוד, גדר או קיר מחוספס.. מגיעות אליו, נכרכות עליו וממשיכות לגדול בצורה סלילית כמו 'פתיל טלפון ולאחר שנתפסו בו היטב, הצמח נותן את הפקודה המתאימה, ע"י הורמונים מתאימים, הסליל מבצע "היפוך" - כמו ה'היפוך המעצבן' בסליל של הטלפון, ואז מפסיק להזרים לשם מים ומיבש את השריג. עובדה זו גורמת למשיכת הצמח כולו אל האובייקט שעליו נכרך השריג, מתוך ההתכווצות של ה"קפיץ" הזה והצמח זוכה לתמיכה וייצוב וממשיך הלאה, לאובייקט הבא.
כל מה שיש לנו לעשות במקרים שכאלו, זה.. או לכוון אותו לרצוננו ע"י גיזום 'ענפים סוררים, או להכין לצמח מראש 'מתקני הדלייה' כמו 'סוכה' לגפן או עמודים, רשת וכיוצא בזה, כדי שיגדל כפי שאנו רוצים ולא יסתיר את אור השמש לצמחים אחרים
דוגמא לצורה אחרת של הדלייה, אפשר לראות בצמח 'כובע הנזיר' - אין לו 'שריגים ' או 'קנוקנות' אך הוא מחוכם מאוד. כשהוא רואה לדוגמא, שיח ענף הגדל בסביבה, הוא שולח גבעול ארוך עם עלים בעלי קוטר קטן מאוד, החודרים מבעד לענפי השיח, עוברים אותו לצד השני ואז.. ניתנת הפקודה לעלים להתפתח והם גדלים, כמו 'פטרייה' מצידו השני של השיח וכך נתפסים בשיח ואחרי כן, מתבצע גם אותו הליך מתוחכם של 'יצירת'סליל' בגבעול עם סיבוב אחד או שניים + ייבוש של הגבעול וכך הצמח מקבל יציבות על חשבון השיח וממשיך לטפס הלאה לכיוון האור והשמש.
ב. צמחים שלא יודעים להדלות את עצמם - כמו 'עגבנייה', פלפל או חציל. צמח העגבנייה אוהב ודורש הרבה שמש לצורך גידולו וגידול הפרי. עלים שלא יקבלו מספיק שמש, לא יזכו לחיים ארוכים, כי הם לא מביאים תועלת - לא יודעים לקלוט אור שמש ולקיים פוטוסינתזה, ועל כן הצמח ישלח להם פקודת התנוונות והם יצהיבו וימותו. כדי להשיג צמח חזק שייתן לנו הרבה עגבניות, אנו צריכים לתת לו מגע וחשיפה רבה, ככל האפשר, לשמש. על כן, נשתמש בכל מיני 'פטנטים' כדי לסייע לו לעלות גבוה ולקלוט שמש.
ליד כל שתיל, ניתן לתקוע 'מוט תמיכה'- אפשר 'קנה', או שאריות מנגריה. כאמור, העגבנייה לא יודעת לפתח 'שריגים/קנוקנות' מלבד הזווית הישרה של הענפים היוצאים מהצמח. על כן, נעזור לה להדלות את עצמה ע"י קשירת הגבעול הראשי לעמוד התמיכה, עם 'חוט הדלייה' שיהיה קשור ב 2 כריכות ולא 'יחנוק' את הצמח בעת גידולו. אפשר עם 'מנקי מקטרות', אפשר עם סרטי בד או עם טבעות פלסטיק קפיציות ומיוחדות הנמכרות בחנויות לצרכי גננות.
* אני משתמש ב'חוט בנאים' לבן הנמכר בסליל ארוך ועולה כמה שקלים. לאחר עונה של שמש, הוא מתפרק מהקרינה ומתכלה לבד.
שירשור שלבים של הדלייה ע"י 'חוט בנאים' ל'קנה' התקוע באדמה

אפשרות אחרת להדליה - אם מדובר בערוגה ארוכה - למתוח לאורכה, מצד לצד חבל חזק בגובה של 2-2.5 מטר וממנו להוריד מעל כל צמח, 'חוט הדלייה' שייקשר ב 2 כריכות לכל צמח.
ערוגה עם עגבניות 'תמר' מודלות על חוטים

אפשרות נוספת - 'רשת הדלייה' - רשת עם חורים גדולים שתימתח לאורך הערוגה ובה ייתפס הצמח, גם אם מדובר במטפס וגם אם מדובר בצמח שצריך לעזור לו, כמו עגבנייה. רשתות כאלו ניתן לקנות כרשת מחוטי ברזל המשמשת לגידור, או רשת משאריות של מפעלי פלסטיק - רואים אותן בשימוש כ"גידור זמני' במקומות בהם משפצים דרכים וכבישים וכמובן שניתן לקנות רשתות פלסטיק מיוחדות, בחנויות לצרכי גינון.
רשת הדלייה מחוט ברזל מגולבן - שהוצמדה לקיר

שוב, הרעיון של ההדליה, לגבי 2 סוגי הצמחים, הוא לתת לצמחים כיוון כדי שלא יאבקו האחד עם השני, על השמש ויפריעו האחד לגידולו של השני. כל זאת, ע"י כיוונם בעזרת 'הדלייה מתוכננת'.
כך אפשר להגיע למצב של גידול צמחי עגבנייה לאורך של 5 - 8 וגם 12 מטר אורך של צמח - כן ! כך זה מתנהל בחממות של מגדלי עגבניות עם צמח העולה למעלה ו'רץ' לאורך החממה. צריך להיות עם עין פקוחה, לגזום כל ענף שלא מביא תועלת וכן כל ענף שכבר הוציא עגבניות וכך מושכים את גידולו של הצמח, עמוק לתוך החורף גם בגינה ולא רק בחממות.