אבי אלימלך כתב:ראובן,ערב טוב.
לגבי גידולי החורף.
איזה גידולים אינם "דורשים" שמש?
מה אפשר בשמש "חלקית"(שעתיים -שלש)
ואיזה גידולים חייבים שמש חורפית מלאה?
איזה גידולים כדאי להכין במנבטה ואיזה גידולים כדאי לזרוע ישר בערוגה?
איזה גידולים דורשים דישון עשיר(קומפוסט)ואיזה דישון מועט?
מצטער על אורך השאלה.ואם יש כבר תשובה ,אשמח לקבל את הקישור.
תודה,אבי
חחחחחח.., בטוח שיש כבר תשובות מ 2 החורפים הקודמים.. אבל.. יותר קל לי לכתוב מאשר להתחיל לחפש..
העיקרון הוא די פשוט. צריך לזכור שהעלים הם קולטני שמש. כך שכמה שהעלים יותר גדולים ויותר ירוקים, הרי שהם יכולים להסתפק בפחות שמש - זה כלל האצבע.
עלים קטנים יותר - דורשים יותר שמש
צמחים ארומטיים - ארגולה(רוקט), גרגיר(רשאד), כוסברה, פטרוזיליה, סלרי - רצוי שיקבלו שמש חורפית
כרוב, כרובית, ברוקולי - "חושך" ! נהוג גם לעשות 'קוקו' עם העלים מעל לפרחי הברוקולי והכרובית. בהם אנו אוכלים למעשה את התפרחות שלא נפתחו עדיין. אז כמה שהתפרחות נמצאות יותר בחושך, הן יהיו יותר גדולות ולא ימהרו לפרוח. אז ממש לאסוף את העלים שלהם כלפי מעלה ולקשור בגומייה כדי שלתפרחות יהיה חושך ואז הן יהיו יותר גדולות
חסה, הייתי מגדל במנבטה, מ 2 סיבות - 1. הזרעים פיצפונים וקשה לשלוט על זריעה מרווחת
2. לא כדאי לזרוע "דונם" של חסה, כי המטבח יתפוצץ. עדיף לשתול כל שבוע כ 10 חסות. או לזרוע מעט חסות במנבטה, כל שבוע ואת השתילים הבוגרים, להעביר לאדמה.
הזרעים במנבטה נובטים תוך כ 4 ימים - יותר מהר מאשר באדמה, אך בהמשך, עקב הצפיפות הרבה והאדמה הלא עמוקה במנבטה, הם ממשיכים לצמוח לאט ואפשר כל שבוע להעביר לאדמה עוד 10 או 20 שתילים, לפי קצב הסלטים במטבח
מנגולד - סלרי עלים, גם כדאי להנביט ולהעביר לאדמה שתילים בוגרים
ירקות עליים, דורשים פחות דישון באדמה. איל להם שורש מעובה שממנו צומח ה'פרי' ואל כן הם לא נזקקים להרבה אנרגייה מעבר למה שהם מקבלים מהשמש
ירקות השורש - ה'אשרושים', צריכים הרבה אנרגייה ומינרלים מהאדמה ועל כן, חשוב שתהיה להם אדמה מתוחחת היטב ו..עמוקה ומדושנת - צנון, צנונית, קולורבי, סלק, לפת..
תפוחי אדמה, דורשים אדמה שתוחחה היטב לעומק של לפחות 60 ס"מ וכמובן שזובלה ודושנה היטב, גם בקומפוסט חצי מוכן. תפוחי אדמה לא יגדלו טוב באדמה 'צפופה'. אותו כנ"ל לגבי בטטות ו'בטטה קסבייה' - ארטישוק ירושלים.
מקווה שההנחיות הכלליות סייעו. אם יש ירקות ספציפיים שאתם רוצים לגדל, אני עוד פה...
לא לשכוח לזרוע חומוס ! כמה שיותר ! לא לוותר על החוויה של אכילת חומוס ירקו ורך שזורקים אותו טרי לתוך הסלט או לתוך צלחת המרק שהוגשה לשולחן - טעם גן עדן
והכי הכי טוב... לעקור שיח חומס, לעטף בכמה עיתונים, להדליק אותם ולטרוף את החומוסים הקלויים, לצחוק כמו ילדים ולהנות כמו ילדים, גם מהטעם וגם מהפרצופים המפוייחים