אדמה טובה היא "האדמה החיה"

הגעגועים ל"ירוק" על כל היבטיו, כבר הפכו לעובדה. האנשים רוצים ירוק ליד הבית במקום מפלצות הבטון, האנשים רוצים להתחבר לטבע. לבריאות. לריח הירק של פעם, כן, כן, תתפלאו פעם (עד לפני עשרות בודדות של שנים) היה ריח לצנון לעגבנייה לגזר, לשסק, לשזיף ולרימון, שלא לדבר על הטעם הנפלא של פעם. עכשיו, אנו מביאים לכם במה/פורום לגינון האורגני, ובה כל מה שרציתם לדעת על גינה אורגנית המשלבת עצי פרי, פרחים, צמחי תבלין וירקות. והכי חשוןב, איך להעיר את האדמה מהבחינה האורגנית, איך לחיות בהרמוניה עם האדמה, ללא מזיקים וללא מחלות.

כיצד מגדלים באופן אורגני? כאן תקבלו מידע מקיף מטובי המומחים. תוכלו גם להיעזר בכתבות בפורטל כאן נעים – בקטגוריה החדשה; גינון אורגני.
http://www.kan-naim.co.il/naim.asp?cid=531


כתובת ' ירוק נעים - גינון אורגני, אקולוגי, סביבה' בפייסבוק;
http://www.facebook.com/pages/%D7%99%D7 ... 56?sk=wall

כתובתנו: kan-naim@bezeqint.net
gardennaim@gmail.com

גלישה נעימה.

אדמה טובה היא "האדמה החיה"

הודעהעל ידי moshe » 18 נובמבר 2005,14:04

אדמה טובה - "האדמה החיה"

מאת: ראובן אורן*

"... אני משתמש בחומרים וכימיקלים בגינה ..."
- "מדוע"?
- "... להדברת מזיקים!"
- "... ומדוע יש לך מזיקים?"
על זה, לא לכולם יש מענה.



תמונה

הרבה שנים של מגורים בעיר, עם המון "מחשבות ירוקות"... ו-10 שנים ב"כפר", עם הגשמת המחשבות ויישומן. לא קל "להחיות" אדמת חמרה חולית, מאלו שמספק הקבלן, ולהופכה לאדמה שחורה, מאווררת, נושמת וחיה.

אדמת החמרה החולית, מתאימה בקושי לגידולים בסיסים כמו דלועים, חסות וכרובים ומלאה בזרעים עתיקים, המתחילים לנבוט עם ההשקיה. האדמה כשהיא מתייבשת, הופכת להיות קשה כבטון וכשהיא מושקית, רכה כאדמת חרסית, זאת עקב ההומוגניות של האדמה. כולה עשויה מאותם גרגירים בעלי אותו גודל קטן ושהם מתייבשים, הופכים לשכבה קשה כאבן.

באדמה כזו, עלינו להכניס הרבה חומר אורגני, שיגרום במשך הזמן, לאוורורה ע"י תפיסת נפח וספיחת מים טובה יותר תוך שמירה על המים בתוך האדמה ולא שיחלחלו מטה.

גידול של חסות, דלועים וקטניות, במחזורי הגידול הראשונים, יעשיר את הקרקע בתרכובות חנקניות עשירות וזמינות לשאר הצמחים.

האדמה, באמת חיה ונושמת...! די מפליא למצוא בזמן הפיכת הקרקע, בין גידול לגידול, אבנים וסלעים, שלא היו קודם!

עם סיום של גידול מסוים, יש לתת לאדמה לנוח במשך תקופה של כשבועיים שלושה. בתקופה זו יש להשקות אותה כרגיל ולהפוך את האדמה בקילשון, פעם בשבוע.


אין ל"חשוש" מצמחי הבר הגדלים באדמה, לכל אחד מהם תפקיד משלו. לרובם קנה גבעול אדמדם בבסיסו ושורשיהם ארוכים מהרגיל. תפקידם הוא להגיע לשכבות האדמה העמוקות יותר, המקוריות, שם נמצאים יסודות הקורט הדרושים לצמחים שגדלים באדמה העילית.

צמחי הבר, משמשים כ"מעלית" לאותם יסודות ומינרלים, שואבים אותם אל שורשיהם, מעלים אותם מעלה ושהם נרקבים על פני השטח, משאירים את החומרים על פני הקרקע העליונה ומעשירים אותה.

העשרת האדמה תיעשה גם על ידינו ע"י החזרת והכנסת כל החומרים האורגאניים ושאריות הגזם והצמחים בהם אנו לא משתמשים, לאדמה. אם כקומפוסט שהכנו ב"ערימת קומפוסט" או ב'קומפוסטר' המצוי בגינתנו (עיין ערך).

ניתן כמובן לרכוש קומפוסט ולפזר על האדמה ואז, להפוך את האדמה בקילשון, לשם החדרה וערבוב של הקומפוסט באדמה.

אין להכניס לאדמה שום דשנים מלאכותיים כמו 20 20 20 או תוספות של; אשלגן, זרחן, ברזל ושאר מוצרים "מומלצים ביותר".

לאדמה, הסודות שלה, כיצד "ליישר קו" מבחינת יסודות הקורט הדרושים לה, רק אם נשמור על כלל פשוט – החזרת כל חומר אורגאני שאיננו זקוקים לו, לאדמה.

צמחי הבר הגדלים, חביבים על כל המזיקים למיניהם, יותר מאשר הירקות או הפירות הצומחים בגינתנו. כל החרקים, הזחלים, סוגי העש והפרפרים, יעדיפו את צמחי הבר על פני שתילי הירקות שלנו, מאחר והם יודעים להתגונן.

כל זאת במידה ולא הפרענו להם, או לאדמה והפרנו את האיזון, ע"י החדרת כימיקלים בפיזור ידני, בטפטוף, השקיה או בריסוס.

באדמה בריאה, גדלים צמחים בריאים!
צמחים בריאים, לא חוששים ממזיקים!
מזיקים, לא מתקרבים לצמחים בריאים וחזקים!

תמונה

מלפפון, אחד מרבים, שגדלו אצלי בגינה - משקל 1 ק"ג אורך 30 ס"מ ומדובר כמובן בזן רגיל


רובם יעדיפו את ערימת הקומפוסט ושם, הם כבר לא יקראו "מזיקים" אלא "ידידים" המפרקים את החומר האורגני שבערמת הקומפוסט ומסייעים לעיבודו.

אם אתם מתכוונים להעביר את אדמתכם תהליך של ריפוי מכימיקלים – אם חומרי ריסוס ואם דשנים מלאכותיים, התהליך יכול להתארך עד שנה, בה תצטרכו לעבור מחומרי ריסוס כימיים לחומרי ריסוס "אורגניים", כמו; מי סבון נגד סוגי כנימות, תמצית מרסק שום ומים, או תמצית ניקוטין לטיפול המחלות כמו; "עש המנהרות, כנימות" וכו’.

בסיום תהליך ההבראה כשהצמחים העצים, יפטרו מעודפי הכימיקלים שנאגרו אצלם והחומרים שנאגרו באדמה, יישטפו וייעלמו, הצמחים והעצים, יתחזקו ויתחילו ללבלב, כשעליהם אין שום מזיק, לא כנימה ולא עש.

אף אני התרגלתי כמו כולם, לראות בכל שיח ורדים את הכנימות המכסות את הלבלובים הצעירים ויונקות בחדקיהן את לשדם המתוק ואף את הכתמים הצהובים חומים, אדומים המקשטים כל עלה של ורד. אין יותר! זה נגמר! הורדים, נקיים לחלוטין! עצי ההדר, לא עוד עם עלים כמושים, מקופלים ומגולגלים. חסות, סלק עלים, עגבניות, ושאר ירקות, כולם נקיים לחלוטין, מכל מזיק...

השנה, ראיתי את עקבותיו של ה"מנהרן" על עליו של צמח בר אחד בלבד! שום צמח אחר לא נפגע. חלזונות, לא מופיעים כלל בגינה, חשופיות מופיעות ועסוקות בערימת הקומפוסט יחד עם שאר החיים הרוחשים בפנים ימים ולילות.

גם אם אין לכם, אפשרות או אינכם רוצים לייצר קומפוסט, הקפידו לאסוף את השאריות האורגניות מהמטבח ומהגינה (גזם דשא, ענפים דקים, עלי שלכת וכו’...) בפח גדול או בשק מתאים וברגע שסיימתם מחזור גידול אחר ונותנים לאדמה לנוח, פזרו את החומר האורגני שאספתם, על האדמה, הפכו אותה ותנו לה לנוח.

הכנת קומפוסט מתבצעת בכמה שלבים ברורים (מתוך "החיים המופלאים של הצמחים")

בשלב הראשון, מפרקים חיידקים, פטריות ואורגניזמים אחרים את העמילניים, הסוכרים ושאר המרכיבים המקוריים.

בשלב השני, נעכלים החומרים החדשים על ידי מיקרו-אורגניזמים הבונים את גופיהם הם. במהלך הזה נודעת חשיבות ממדרגה ראשונה לנוכחותם של המיקרו-אורגניזמים - צמחים כחיות - הנכונים. ולעיתוי המדויק של השלב השני. אלמלא כן, יתרחש אובדן גדול יתר על המידה של חומר אורגני.

אם אין מעבדים את הקומפוסט כהלכה או אז מתפרקים החלבונים וחומצות-האמינו לתרכובות כימיות פשוטות. במילים אחרות, חומר אורגני הולך לאיבוד, אם בצורת פחמן דו-חמצני ואם בצורת אמוניה או ניטרטים.

הרבה גננים חושבים, כי הקומפוסטרים שלהם הם אורגניים ב- 100% משום שכל החומרים המקוריים שלהם, הם אורגניים. אבל הטבע אינו פשוט עד כדי כך. תאים חיים מכילים מים, כדי 70 עד 90% וחלבונים, חומצות אמינו, פחמימות ותרכובות פחמן רק כדי 15 עד 20 אחוזים.

התכולה המינראלית מגיעה רק ל-2 עד 10%; אשלג, סידן, מגנזיום ויסודות קורט - כל אלה כמובן חומרים אנאורגאניים. התרכובות האורגניות יכולות להישמר בגופיהם של המיקרואורגניזמים. הן נמלטות כאשר הן משתחררות בשלב זה או אחר, של הפירוק. המושג של ה N, P ו- Kמתגשם רק כאשר הקומפוסט הופך לצבר של מינרלים אלא שאז כבר אבד לו כל ערכו הביולוגי.

הכנת קומפוסט מחייבת שיטה לאבחון מהיר של תרכובות חנקניות (פירוק המתבטא בריח אמוניה). כאשר ערימות של קומפוסט מתחממות יותר מדי מהר, יש להפוך אותן כדי להפסיק את ייצור האמוניה ולתת לחיידקים שהות לבנות מחדש תרכובות חנקניות יותר יציבות בתוך חלבונים בקטריאליים.

___________

* ראובן אורן, הינו מתמחה ויועץ בנושאי גינון ביתי - במיוחד בגינון האורגני. תושב זכרון יעקב. ובימים אלה מנהל את פורום גינון אורגני ואקולוגי של כאן נעים, שעלה לרשת. אתם מוזמנים לכתוב ולשאול כל שאלה בנושא.
סמל אישי של המשתמש
moshe
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 37
הצטרף: 24 מאי 2006,14:04

חזור אל גינון אורגני ואקולוגי - של פורטל 'כאן נעים'

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־92 אורחים

cron