עמוד 1 מתוך 1

אילנתה בלוטית - קללה או עץ גן-עדן?

הודעהפורסם: 18 יולי 2010,14:04
על ידי יעקב ישראל
זאת מצאתי:

אילנתה בלוטית - קללה או עץ גן-עדן?


לאחרונה החל העץ הפולש אילנתה בלוטית מתפשט כשדה קוצים ברחבי הארץ. התפשטותו משנה את הנוף הצמחי שאליו הורגלנו. מצד אחד, העץ הוא מין פולש שמקורו בסין, המפיץ רעלים הפוגעים בעצים שסביבתו, ואולי אף גורמים לאלרגיה.
מצד שני, הוא צומח במהירות לעץ נאה גם בתנאים קשים, ומגיע תוך זמן קצר לגבהים שלעצים הארץ-ישראליים לוקח כ-40 שנה. באופן אישי ראיתי לאחרונה את התפשטות העץ בדרך מס' 1 לכיוון ירושלים, בחורשות בעיר חיפה וברחבי עמק חפר.
מידע נוסף על העץ מתוך ויקיפדיה:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ailanthus_altissima
אילנתה בלוטית (שם מדעי: Ailanthus altissima) היא עץ ממשפחת הסימרוביים, הגדל בצפון-מזרח סין ובמרכזה. היא ניטעת לאורך רחובות בישראל בתור עץ נוי, ומהווה בה כיום מין פולש חמור. היא מוגדרת כפולש גם במקומות רבים בעולם, באמריקה, אירופה, אפריקה ואוסטרליה.
האילנתה הבלוטית היא עץ נשיר, המגיע עד לגובה של כשלושים מטר. העלים ענקיים, מנוצים. העץ פורח מהאביב המאוחר ועד אמצע הקיץ (בישראל - בחודשים מאי-יולי), והוא בדרך-כלל דו-ביתי. עץ נקבי יכול לייצר עד מאות אלפי זרעים בשנה, המופצים ברוח בעזרת צורת הכנפה שלהם.
המין הינו אופורטוניסט - הוא משגשג תחת שמש מלאה ובאזורים מופרעים. הוא מתפשט באופן אגרסיבי גם באמצעות זרעים, וגם באמצעות קנה שורש זוחל. הוא מתחדש במהירות לאחר כריתה. זהו אחד הצמחים העמידים ביותר לזיהום אורי ולחומציות הקרקע. כמו כן הוא עמיד גם ליובש. ניתן למצוא אותו לעתים קרובות לאורך צידי דרכים, בשטחים עירוניים נטושים, במכרות נטושים, ובאזורים אחרים בהם מעט מאוד עצים מסוגלים לשרוד.
האילנתה הבלוטית מסנתזת חומרים אללופתיים, המעכבים את צמיחתם של מינים אחרים בקרבתה. נראה שמינים הנחשפים אל החומרים הנ"ל מפתחים כלפיהם עמידות עם הזמן; אוכלוסיות שלא נחשפו אליהם הינן הפגיעות ביותר.
האילנתה הבלוטית מהווה מקור ל אלרגיה. במועד הפריחה זה האבקה מתפזרת ברוח. תדירות האלרגניות לאבקת אילנתה לא נחקרה בארץ, אך באיסטנבול שבטורקיה ידוע עץ זה כאלרגן משמעותי.

Re: אילנתה בלוטית - קללה או עץ גן-עדן?

הודעהפורסם: 18 יולי 2010,14:04
על ידי יעקב ישראל
משרד החקלאות ממליץ על גידול צמחים חוסכי מים המסוכנים לצמחייה מקומית

מאת צפריר רינת

הצמחים שייהנו מהבצורת

במסגרת ההיערכות להתמודדות עם משבר המים פירסם לאחרונה משרד החקלאות רשימת צמחים שהשקייתם במים חסכונית יותר. אבל הרשימה כוללת כמה צמחים לא מקומיים המהווים איום חמור על הטבע בישראל, עקב התפשטותם על חשבון הצמחייה המקומית. המשרד להגנת הסביבה דורש ממשרד החקלאות להוציא את המינים הפולשים מהרשימה. הוא אף סירב לפרסם אותה באתר האינטרנט מטעמו.

לאחרונה הכין האקולוג ז'אן מארק דופור-דרור רשימת מיני צומח פולש למשרד להגנת הסביבה. מדובר ב-60 מינים שהגיעו לישראל מארצות שונות, החלו להתפשט בטבע ויש קשיים רבים בסילוקם. בשבוע שעבר הופיע דופור-דרור בכנס על שמירת טבע באוניברסיטת תל אביב וציין, שבעוד המשרד להגנת הסביבה פועל לעצירת תופעת המינים הפולשים, חלק מהם מופיעים ברשימת צמחים "חסכני מים" של משרד החקלאות, הכוללת המלצות השקיה.

ברשימת חסכני המים מופיע, בין השאר, הצמח שיטה כחלחלה, שהוא בין המזיקים ביותר ברשימת המינים הפולשים. זהו צמח ממוצא אוסטרלי המכסה היום שטחים נרחבים, בעיקר באזור חולות החוף. בגללו נדחקו מינים של צומח מקומי והשתנו לחלוטין תנאי המחיה של בעלי החיים באזור.

דוגמה נוספת הוא העץ אילנתה בלוטית, שמקורו בסין. על פי דופור-דרור, זהו עץ שהתפשט בין השאר באזור ירושלים. עץ זה יוצר צל המונע התפתחות צמחי בר מקומיים. הוא גם מכיל חומרים כימיים המדכאים נביטה של צמחים אחרים. מין פולש נוסף המופיע ברשימת משרד החקלאות הוא הצמח צלקנית נאכלת מדרום אפריקה, שהתפשט באזור השרון, ולדברי דופור-דרור "יצא לגמרי מכלל שליטה".

"רשימת הצמחים החסכניים במים גובשה ונוסחה על ידי משרד החקלאות, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה", נמסר בתגובה ממשרד החקלאות. "הרשימה נועדה לעודד השקיה מדודה ומאורגנת, ומטרתה לאפשר התאמת רמת ההשקיה בגינות לצמחייה ובכך לחסוך מים. אין בה המלצה או הנחיה מה לשתול ומה לגדל. לגבי מסמך המינים הפולשים, הנושא נמצא בדיון בין שני המשרדים".

לעומת זאת טוען ראש אגף שטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה, מנחם זלוצקי, שהכללת מינים פולשים ברשימת צמחים חסכניים במים מהווה המלצה בפועל להשתמש בהם.

Re: אילנתה בלוטית - קללה או עץ גן-עדן?

הודעהפורסם: 18 יולי 2010,14:04
על ידי אבי אלימלך
באותו נושא.

סימה קגן היא חברה טובה שלי ומומחית מס 1 (ל)דעתי בנושא.

קישור ולחיצה על הכותרת גם תביא אתכם לאתר המלא:


http://old.agri.gov.il/Publications/Ope ... aving.html