ערימת קומפוסט - הכנת קומפוסט - תמונות והסברים

הגעגועים ל"ירוק" על כל היבטיו, כבר הפכו לעובדה. האנשים רוצים ירוק ליד הבית במקום מפלצות הבטון, האנשים רוצים להתחבר לטבע. לבריאות. לריח הירק של פעם, כן, כן, תתפלאו פעם (עד לפני עשרות בודדות של שנים) היה ריח לצנון לעגבנייה לגזר, לשסק, לשזיף ולרימון, שלא לדבר על הטעם הנפלא של פעם. עכשיו, אנו מביאים לכם במה/פורום לגינון האורגני, ובה כל מה שרציתם לדעת על גינה אורגנית המשלבת עצי פרי, פרחים, צמחי תבלין וירקות. והכי חשוןב, איך להעיר את האדמה מהבחינה האורגנית, איך לחיות בהרמוניה עם האדמה, ללא מזיקים וללא מחלות.

כיצד מגדלים באופן אורגני? כאן תקבלו מידע מקיף מטובי המומחים. תוכלו גם להיעזר בכתבות בפורטל כאן נעים – בקטגוריה החדשה; גינון אורגני.
http://www.kan-naim.co.il/naim.asp?cid=531


כתובת ' ירוק נעים - גינון אורגני, אקולוגי, סביבה' בפייסבוק;
http://www.facebook.com/pages/%D7%99%D7 ... 56?sk=wall

כתובתנו: kan-naim@bezeqint.net
gardennaim@gmail.com

גלישה נעימה.

ערימת קומפוסט - הכנת קומפוסט - תמונות והסברים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 30 ינואר 2006,14:04

במאמר - "קומפוסט... קומפוסט.. קומפוסט " ראיתם מן הסתם, את הגזם המושלך לקומפוסטר ששימש אותי, במשך מספר שנים.
לאחר שנוכחתי, כי תהליך ה'קומפוסטיזציה' בתוך קומפוסטר, הוא איטי (מאחר ולא ניתן לערבב בתוכו את השכבות, התהליך יכול להמשך לאורך חודשים ארוכים), עברתי לשיטת 'ערימת הקומפוסט'.
מצאתי שטח מתאים בגינה. בניתי סביבו "חומה" מעצים שנצבעו והוספגו בחומר מגן ('ורנית' מדוללת) נגד ריקבון מרטיבות וכן נגד אורגניזמים חובבי עץ.
גובה החומה כ 1 מטר
התחתית, אדמה ישרה
מידות כ 1.5 מטר על 1.5 מטר
חלק של אחת מהדפנות, משמש כ'דלת' לצורך גישה יותר נוחה בעת הוצאת קומפוסט מוכן.
כל הפסולת האורגנית מהגינה ומהבית, נכנסת לערימת הקומפוסט הזו.

במשך הקיץ, יצאו מהערימה הזו 2 מנות נכבדות של קומפוסט מעולה - כ 6 שקי 30 ליטר,
בכל פעם.
במשך החורף, מצטברת כמות נכבדת שתתאים מאוד לפיזור לקראת בוא האביב.
בתמונות שבהמשך, תוכלו לראות איך למעשה, אני מכין בשטח הזה,כמה ערימות נפרדות, המזינות האחת את הצעירה ממנה. קומפוסט 'חצי מוכן' משמש לכיסוי 'זבל אורגני לח' המגיע מהמטבח, וכך נשמרת המשכייות של חיידקים ומיקרוארגניזמים שונים, העוברים מערימה לערימה ופועלים עליה.

תמונה כללית של הקומפוסטר הפתוח - 'ערימת קומפוסט'
תמונה


וקצת יותר קרוב - רואים את ה'דלת' בצד ימין
תמונה


בפינה הימנית הרחוקה, ערימת קומפוסט כמעט מוכנה
תמונה


ומבט קרוב יותר..
תמונה


במטבח, ליד הכיור, עומד הדלי הקטן הזה. כשהוא מתמלא בקליפות
ושאר תוצרת אורגנית, הוא נשלח לכיוון הקומפוסטר
תמונה


שופכים את הזבל בצד המרוחק מהערימה..
תמונה


גורפים מעט קומפוסט מראש הערימה הכמעט מוכנה,
ומכסים את החומר הלח שהגיע
תמונה


עוד קצת.. כך לא יבוא זבובים ושאר מעופפים, להטיל ביצים..
אותם איננו צריכים ב'ערימה'
תמונה


עוד...
תמונה


וזהו, עד לפעם הבאה.
תמונה


כך למעשה, מעבירים במשך חודש או יותר, את הערימה מצד לצד,
כל פעם מחדש. לאחר שהערימה גבוהה, לוקחים את צינור ההשקייה,
ונותנים לו לטפטף באיטיות על ראש הערימה. טיפטוף איטי ביותר למשך
מספר שעות, אפילו למשך כל הלילה
תמונה


בחורף, כדי שהערימה לא תהיה מוצפת בעודף מים, מהגשם. מניחים עליה
כיסוי ניילון, גגון, או כל 'פטנט' אחר, להגנה בפני הגשם.
תמונה


התוצאה - קוממפוסט פריך, יבש ומדיף ניחוח של "אדמת יער", ללא שום
תוספת של חול או אדמה, והכל מהמטבח שלנו, ומהגינה שלנו
תמונה
נערך לאחרונה על ידי ראובן אורן בתאריך 29 יוני 2006,14:04, נערך 2 פעמים בסך הכל.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

למה אצלי זה לא עובד ?

הודעהעל ידי חנן » 10 פברואר 2006,14:04

שלום,
ערימת שאריות הגינה שוכבת אצלי כמה חודשים ואפילו לא מתחילה להזכיר את החומר המפורר שנראה אצלך בצילומים.
רטיבות יש, בחורף אולי אפילו יותר מדי, ואויר יש.
מה יכול להיות חסר ?

תודה,
חנן.
חנן
 

שלום חנן

הודעהעל ידי ראובן אורן » 10 פברואר 2006,14:04

כן, חורף ! בדיוק כמו שכתבת.

בחורף קר ורוב התהליכים הקשורים ב"ביולוגיה" וביצורים חיים, מואטים.

אני מאוד מקפיד על כיסוי ה'ערימה' לפני כל גשם

בכמה ימים של 'שמש קייצית', שהיו לנו השבוע, הספקתי להפוך את הערימה פעמיים, כדי ליבש אותה, כי לא רק הגשם הישיר מרטיב את החומר, אלא גם הלחות שבאויר.

בעת הפיכת הערימה, הצלחתי לראותץ בעומק של כ 20 ס"מ ובעיקר בשולי הערימה, צמוד לדפנות, את ה"חברים הטובים" מכונסים יחד בתרדמה.

כך גם החיידקים והפטרייות ושאר האורגניזמים.

המשך להעמיס את הערימה וכסה את החומר הלח והטרי, בחומר היותר ישן.

כסה את הערימה בניילון / ברזנט או כל אמצעי אחר.

נראה כי החורף נגמר, אז עם בוא האביב, שבוע אחד של שמש אביבית, יעיר את כולם, ו"התבשלות הערימה" תואץ ותזורז.

כל שנה, לאורך החורף החל מאוקטובר, אני מרכז את כל גזם הגינה והפסולת האורגנית מהמטבח, בערימת הקומפוסט.., באמצע חודש מרץ אני עושה הפסקה קלה עם הוספת חומר לערימה, ואת הפסולת מרכז בדלי גדול עם מכסה.
הפוגה זו _ ערבוב הערימה פעמיים בשבוע לפחות, גורמת לקומפוסט להבשיל ולהיות 'פריך' וגמור, תוך שבועיים לכל היותר.

בהצלחה,
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

בקטריות לטפול בשפכים

הודעהעל ידי אליהל1 » 19 פברואר 2006,14:04

מר ראובן שלום רב
במידה ותרצה להיעזר בבקטריות לטפול בקומפוסט שלך ולזרז התהליך
ביכולתי לספק לך בקטריות טבעיות אלו.

אשמח לספק כל מידע בנושא. :D
אליהל1
 

שלום אליהל

הודעהעל ידי ראובן אורן » 19 פברואר 2006,14:04

אני משתדל, לא להכניס לגינתי, אפילו עלי שלכת מבחוץ.
שומר על הגינה הקטנה, כ"אקוסיסטמה" בזעיר אנפין, ואפילו לא מערב בין הגינה הקדמית לאחורית.

הנך מוזמן לכתוב כאן מאמר הסבר על הבקטריות שברשותך, ולהוסיף ככל העולה בדעתך, נשמח כולם לשמוע ולהשכיל.

פתח 'נושא חדש' ויאירו דבריך.. :wave:
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

אבקת נסורת לקומפוסט???

הודעהעל ידי ערן » 22 פברואר 2006,14:04

שלום לראובן ולכל אורחי הפורום
קודם כל מזל טוב על הפורום החדש,אומנם הפעילות עדיין לא רבה אך כשמו כן הוא:נעים
עכשיו לעניני יש לי ערימת קומפוסט די גדולה עם אספקה גדולה של שאריות מהמטבח (אנחנו מיצרים אוכל אז יש הרבה שאריות).
יש בערימה פעילות של תולעים וכו...הבעיה היא אספקת חומר יבש.
קיבלתי מנגריה שקים של אבקת נסורת מעצים כמו סנדוויץ .
האם שימוש בנסורת הזו תהיה יעילה או מזיקה ?
בעקבות עודף הרטיבות הגיעו הרבה זבובונים האם הם מזיקים ?, או שברגע שאני אכסה את הערימה בחומר יבש הם יעלמו??
תודה רבה
ערן
 

ברוך הבא, ערן

הודעהעל ידי ראובן אורן » 22 פברואר 2006,14:04

ריהוט זול ו"מודרני" מיצרים היום מלוחות דמויי עץ טבעי - קרי, סיבית, MDF, ושאר אותם לוחות המרכיבים את הרהיטים שאנו רואים היום. מעצם העובדה כי שולחן או כל ריהוט, מעץ טבעי, הפכו מאוד יקרים.
חומר הגלם הוא נסורת מנגריות, אותה גורסים וטוחנים עד דק, מערבבים עם סוגי דבק ושאר חומרים פולמריים, כובשים את העיסה.. מחליקים, מיפים ו..הרי לנו "לוח עץ".

תערובת הדבק יכולה להכיל חומרים ש'אינם בריאים' לכלל היצורים הפועלים ב'ערימת הקומפוסט' - משלשולים, טחבייות, צבתנים.. ועד לחיידקים, בקטריות ופטרייות עובש שונות.

נושא זה מקבל דגש מיוחד באם מדובר בנגרייה החותכת ומעבדת עצים מחוטאים כלומר. עץ שעבר טיפול מיוחד נגז מזיקים - טרמיטים או תולעי עץ..

שאלת על נסורת ושארייות מ'סנדוויץ'. אם זה היה אכן, רק מסנדוויץ', הרי שעוד ניתן להאמר כי כמויות הרעל שם, "בטלות בשישים", מאחר ומדובר בלבידים המודבקים אחד לשני, שתי וערב. אך כדאי לברר, מעט יותר אילו עצים נחתכים שם. ואם מדובר ב'סיבית' או בעצים מטופלים נגד מזיקים, הרי שממש לא ממליץ. החומר יכול רק להשמיד את המערך החי והסימביוטי שבערימת הקומפוסט.
גם למי ששואל לגבי 'חיפוי' מנסוקת, אני נותן את אותה התשובה. שבבים ונסורת של 'עץ מטופל' רק ישמידו את האורגניזמים שבאדמה, והאדמה תהפוך ל'אדמה מתה' מהבחינה האורגנית, והפועל היוצא מכך, צמחים חלשים המותקפים ע"י מזיקים.

לגבי ה'ערימה הרטובה' - באים עלינו ימים יותר יבשים והלחות באויר פוחתת וגם הטמפרטורות עולות. עובדות אלו, גורמות לשלשולים הטחבייות ושאר היצורים, לצאת ממחבואיהם.. ו..להתחיל לעבוד.
מן הסתם ראית, באחת התמונות האחרונות בשירשור זה, כי מעל הערימה, מונח צינור המטפטף באיטיות. המים חודרים למרכז הערימה, מבלי להתפשט הרבה לצדדים, וכך, במהרה, הערימה "נדלקת" והטמפרטורה מתחילה לעלות בפנים.
מציע, אם האפשרות נוחה בחצרך, לשטח את הערימה ביום של שמש, לצורך ייבושה, ואחרי יום מלא, או יומיים, להערימה שוב, עם צינור המטפטף באיטיות על מרכז הערימה.

זבובונים ושאר אורחים, יבואו לערימה, אם היא לא מכוסה בחומר יבש כלשהו. חבל "לקרוא" לזבובים אלו (מן הסתם 'זבובי פירות' או 'זבוב הים התיכון', ו'ברחשים'), הם יגיעו מכל השכונה אליך ויפגעו גם בצמחים הנמצאים בגינתך.
ערימת קומפוסט המכוסה בחומר יבש, אין מסביבה "זבובים".

ואפרופו.. במקרים בהם אני חסר חומר יבש, את הערימה החדשה, אני מכסה בחומר מערימה יותר ותיקה וכך גם מעביר למעשה, 'מושבה' של אורגניזמים לכיוון הערימה החדשה.
(אם אין לך אילוצים מיוחדים של מקום, רצוי מאוד ליצור מספר ערימות קטנות, ולא ערימה אחת גדולה. כך התהליך יהיה יותר מהיר ותהיה 'זרימה' שוטפת של קומפוסט מוכן)

כמו כן, בקיץ, אני תולה מסביב לערימה, כמה בקבוקים המשמשים כ'מלכודות למעופפים'.
מכיר את הפטנט ?!
אם לא, אשמח להסביר בליווי תמונות

ועוד משהו.. "מייצרים אוכל".. כדאי לזכור שלא להפריז במינון של 'הדרים' או שארייות מה'חי'. מנה מרוכזת של הדרים, יכולה להחמיץ את הערימה ולעכב את התבשלותה.

יום נעים לך

ראובן
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

קש

הודעהעל ידי ציפי אדן » 23 יוני 2006,14:04

ראובן, קש זה טוב, לכיסוי? ומה באשר להוספת זבל אורגאני לכל הערימה הזו?
ציפי אדן
גנן חדש
 
הודעות: 18
הצטרף: 09 יוני 2006,14:04

שבוע טוב

הודעהעל ידי ראובן אורן » 24 יוני 2006,14:04

"קש" זה מעולה !
ואם יש לך אפשרות 'לאגור' לך ליד ערימת הקומפוסט, מיכל או מריצה או שק גדול, עם 'קש' זה מצויין.
כל "מנה" של 'זבל אורגני' המגיעה מהמטבח, שופכים אותה על ראש הערימה, ומכסים אותה בשכבה של 'קש' למניעת הגעת זבובים ומעופפים שונים - חובבי זבל. כך הערימה תתפרק במהירות.

ואני מדגיש שוב, לא מדובר כאן ב"אגדה" או ב"בלוף" של 'ירוקים' המוכנים לסבול ריח של זבל בגינה, כדי לספר ש..הם מיצרים קומפוסט - זו "דעה" ששמעתי הרבה פעמים, והיא רחוקה מאוד מן המציאות !

בתחילת שבוע שעבר, סיימתי "סיבוב" נוסף של קומפוסט. נתתי לערימה להבשיל, ללא הוספת כל חומר חדש, אם מהמטבח ואם מהגינה. כל החומר החדש הוכנס במשך שבועיים לתוך פח גדול עם מכסה. שכבה של חומר יבש וגס בתחתית, ועליו 'זבל אורגני לח' מהמטבח, וכך שכבות לסרוגין. בתוך הפח התחולל תהליך אנאירובי מואץ ומסריח, אך המכסה היה סגור, וזה לא היווה מיטרד !
בינתיים נסתיימה הבשלתה של העירמה המקורית. סיננתי אותה במשך יומיים - את החומר הגס שעוד לא התפרק, הותרתי במקום ואת החומר המסונן, העברתי לשקים - חומר יבש ונפלא.

ואני מדבר על כמות של כ150 ליטר ( 5 שקים !) של קומפוסט שחור, פריך וריחני, ללא שום טיפה של חול או אדמה
את כל החומר הגס, ערמתי לערימה רחבה על האדמה, כבסיס לערימה החדשה, ועל ה"עוגה" הזו, הפכתי את הפח הגדול עם כל החומר שהתאסף בו. הותרתי את הפח, הפוך, למשך יומיים, וכשהסרתי אותו, כיסיתי מייד את הערימה האנאירובית הזו, ב'חומר יבש' שהכנתי בצד, למטרה זו.

לאחר שלושה ימים, ניגשתי להפוך את הערימה ודי התפלאתי לראות את שהתחולל שם תוך 3 ימים !
לא היה שום חומר שניתן לזהותו כ'זבל אורגני מהמטבח'.. ממש לא !
הערימה הייתה חמה מאוד ואדים חמים מאוד עלו ממנה.
החומר שהיה בפנים היה כהה ומלא בפטרייות עובש לבנות - אות וסימן לתהליך נכון של פירוק נכון של הערימה.
כן, תוך 3 ימים, אין ריח ואין "זבל" אלא קומפוסט מבשיל.. מלא בהמון יצורים הרוחשים בפנים ובורחים מהאזורים החמים לאזורים הקרירים יותר.

כן, זה פשוט עובד ומצויין.
נערך לאחרונה על ידי ראובן אורן בתאריך 25 יוני 2006,14:04, נערך פעם אחת בסך הכל.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

רק התחלתי את ערימת הקומפוסט שלי,

הודעהעל ידי ציפי אדן » 25 יוני 2006,14:04

עד עכשיו זרקתי הכל ישירות מסביב לעצים. וראיתי, כמו שאתה מתאר, התהליך קורה מהר מאד, הרבה יותר מהר ממה שציפיתי. כשזרקתי פעם ראשונה, חששתי, כי המראה לי הכי יפה, אבל ממש מהר, הכל התפרק שם, באמת עלו פטריות לבנות, נבטים שונים, שחלקם התפתח לשיחי עגבניות, דלעת, שעועית ירוקה. ממש שמח. מה שקרה עוד ולא שמחתי, הגיעו עורבים למזון הזה, והתמקמו בחצרי. בהתחלה שניים, ועכשיו הצטרפו אליהם עוד שניים. אמנם השניים הראשונים מחו בכל תוקף לךפלישת השניים האחרונים, אבל עכשיו נראה לי שהם חבורה מלוכדת... החלטתי על ערימת קומפוסט אחת בעיקר בגללם, כי אפשר לכסות ולא יהווה מוקד משיכה לעוד עורבים. וגם יש לי חשש מחולדות, שבעבר היו בחצר שלנו. . יש לי גם זבל מדיר עיזים אורגאני, וקש. בינתיים הכל בערימה חפשית, אבל מקווה מאד שבקרוב יבנה מבנה. אני זוכרת משנות ילדותי (במושב), לא היה איסוף זבל בימים ההם, ןלכל אחד היתה ערימת זבל בחצר שם זרקו את כל החומר האורגאני מהחצר ומהבית. ואחר כך כמובן השתמשו לזיבול השדות. אני זוכרת את האד התמידי שעלה מהערימה הזאת.
ציפי אדן
גנן חדש
 
הודעות: 18
הצטרף: 09 יוני 2006,14:04

הודעהעל ידי משה ואביב » 05 יולי 2006,14:04

ראובן שלום
האם יש בעיה בהכנסת חומר אורגני למשל את הדשא המכוסח אם יש בו זרעים של כל מיני עשבי בר? האם אין סכנה שהם פשוט ינבטו בתוך הקומפוסט? או לחילופין, שכשאכניס את הקומפוסט לתוך האדמה המיועדת לשתילה אכניס גם זרעים של עשבי בר שאני לא מעוניין שינבט שם?
בקיצור, השאלה שלנו היא האם אפשר להכניס כל קציר מהגינה לתוך הקומפוסט?
משה ואביב
 

ערב טוב וברוך הבא והנמצא

הודעהעל ידי ראובן אורן » 05 יולי 2006,14:04

בערימת קומפוסט שעובדת נכון, אין שום סיכו לשום זרע , אפילו לא לזרעי / גלעיני אבוקדו.. לשרוד ולהישאר חיוני

בשלב ה"הבשלה" מתבצעת בתוך הערימה 'בעירה איטית' המביאה את מרכז הערימה לטמפרטורה של 60-70 מעלות. היצורים המפרקים - חשופייות, שלשולים, טחבייות, צבתנים ושאר יצורים בלתי נראים, בורחים בשלב זה לשולי הערימה, מפני החום הרב. אם חושפים את מרכז הערימה בשלב הזה, רואים את האדים ומרגישים בפירוש את החום הרב.

שום זרע לא יכול לשרוד את השלב הזה או את השלב שלפניו, בו כל החומר האורגני מתמלא בקורים לבנים של פטרייות עובש לבנות הנעלמות בשלב של "הבעירה".

החומר הסופי, המתקבל.. הוא חומר שחור / חום כהה, יבש ופריך

נא העף מבט ב2 הכתבות הדבוקות לראש הפורום - בנושא הקומפוסט

http://forum.kan-naim.co.il/viewtopic.php?t=399

כן, אפשר להכניס הכל לערימה

ושוב, אני מתנגד ל'קומפוסטר' - אותו מיכל פלסטיק גדול. במיכל שכזה, התהליך ארוך מאוד ולא מושלם ! הוא יכול לשמש רק כשלב א' של הכנת או עיבוד הקומפוסט - השלב האנאירובי (המסריח !) בהמשך, יש להעביר את כל התכולה (ע"י הפיכת הקומפוסטר) לאדמה לצורך השלב האירובי, בו יצטרפו לחגיגה כל שלל היצורים שהזכרתי מעלה, כולל חיידקים אירוביים שאינם מושמדים בטמפרטורה של 70 מעלות. החיידקים האנאירוביים, מושמדים בטמפרטורות אלו.

ועוד משהו... כשהיה לי קומפוסטר (בנתי אותו מלוחות עץ מחוסנים לרטיבות) התהליך היה מאוד ארוך, מאחר ולא ניתן לערבב את החומר שבפנים שיהיה הומוגני. בסיום התהליך, מצאתי שם, בפנים המון "אבנים עגולות" שהסתבר שאלו הם גלעיני אבוקדו שלא ניזוקו כלל ב'קומפוסטר'. בערימה, הם נעכלים לחלוטין.. לא נותר דבר.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

קומפוזר

הודעהעל ידי נחש » 15 יולי 2006,14:04

עירית נס ציונה בשיתוף אגוד ערים דרום יהודה מציעים לתושביה ארגז קומפוזר במחיר של 100 שקלים בגודל של כ 300 ליטר, שאלתי היא, טוב רכשתי ומה אני עושה עם הגזם? סתם מניח בתוכו? או שמוסיף עוד זרז כלשהו? ומה עם הריח, אם ישנו? כי בתמונה הנני רואה בקבוק תלוי, זבובים וכל מיני מרעין בישין מעופפים?
אודה מראש לתשובות
נחש
גנן חדש
 
הודעות: 67
הצטרף: 02 יולי 2006,14:04
מיקום: Ness-Ziona Israel

שבוע טוב

הודעהעל ידי ראובן אורן » 15 יולי 2006,14:04

בכל מקום אפשרי, כתבתי כבר כי קוצפוסטר פלסטי זה 'בלוף' אחד גדול !

אם ייוצר שם קומפוסוט.. אולי לאחר שנה..
מה שבטוח שיהיה הרבה ריח מסריח

במיכל שכזה מתבצע רק תהליך אנאירובי - אין אפשרות לערבב את החומר בפנים - אין אפשרות ליצורים מפרקים להיכנס ולצאת חופשי - אין אפשרות לכל הנוזלים העודפים, להיספג באדמה.

מיכל כזה יכול לשמש רק בתור מיכל שלב א' - השלב האנאירובי

קומפוסט לא יצא ממנו
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הוספת זבל לולים לקומפוסט

הודעהעל ידי משה ואביב » 09 אוגוסט 2006,14:04

שלום ראובן. קודם כל תודה רבה על התשובה הקודמת. כיף שיש אנשים כמוך! :D
אנחנו גרים במושב עם הרבה לולים באיזור ויש לנו אפשרות להוסיף לקומפוסט את הלשלשת של העופות.
האם זה טוב? כדאי?
תודה מראש.
משה ואביב
 

שלום משה ואביב

הודעהעל ידי ראובן אורן » 09 אוגוסט 2006,14:04

זבל עופות זה הכי הכי הכי טוב בעולם.. חחחחחחחח !

אני רציני !

צריך להבין כי לשלשת של עופות - "זבל עופות" זה משהו שונה לחלוטין מ'זבל בקר'.

אולי כמה מילים קודם, על 'זבל בקר' שהוא המרכיב העיקרי, אם לא הבלבדי של קומפוסט מסחרי הנמכר בחוץ.
'זבל בקר' הוא ממש לא זבל של "חיה צמחונית" על אף שמדובר בפרה האוכלת חציר, או עשב או 'תחמיצים'. תהליך העיכול של הפרה מורכב ביותר - 4 קיבות ! - ובסוף התהליך, בקיבה האחרונה, הפרה למעשה מעכלת חידקים שעסקו בפירוק התאית לכל אורך השלבים השונים. כך ש..'זבל בקר' די דומה לזבל של אוכלי בשר או אוכלי מזון מעורב. מה עוד שה'מודרניזציה' וה'מדע המתקדם' והניסיון להרויח יותר ולחסוך בעלויות, מכוונים את מגדלי הבקר, להאביס את הפרות בכל מיני 'מוצרים מעניינים' כמו 'זבל עופות' המוכנס לאחר תהליך עיקור/פיסטור לתוך ה'תחמיץ' ואמור להוסיף לפרות חלבונים למזון. :cry:

וחזרה ל'זבל עופות'..
מדובר בחומר המלא באורגניזמים ובקטריות המתרבים במהירות בסביבה חמימה ולחה.
'זבל העופות' משמש כ'סטארטר' נפלא לכל ערימת קומפוסט וכ"מנוע בעירה פנימית" לכל ערימה.

כדי ש'ערימת קומפוסט' "תעבוד" מהר, רצוי שיהיה בה גרעין של אותן בקטריות ופטרייות ושאר אורגניזמים המגיעים לערימה, לאט לאט, ומפעילים אותה. 'זבל העופות' מזרז את ההליכים הללו פי כמה וכמה מונים.
סיפרתי כאן, באחת התגובות, בעבר, על שבזמנו, גרתי במשך שנה, בבית עם 'חצר חקלאית' של ממש ובמקביל לגידולים האורגנים, היו לנו גם 2 תרנגולות ערבייות לביצים. הלול שלהן היה מוגבה וה'זבל' שלהן, היה נופל דרך ריצפת הרשת, על האדמה וגם על העשבים שהיו מפזרים על הרשת, לנוחותן. פעם בשבוע הייתי גורף את הזבל, מתחת ללול וכן מוציא את ריפוד העשב מהלול ומחליפו בחדש. את הזבל הייתי פשוט גורף ומערבב, תוך כדי גריפתו, עם עלי שלכת של מנדרינה ענקית שהייתה שם בחצר. גורף ועושה ערימות ערימות בצורת חרוטים בגובה של כ 1 מטר.
בראש כל ערימה, הייתי משאיר למשך לילה, צינור מטפטף באיטיות - כך העירמה נספגת במרכזה במים ו הענינים מתחילים לעבוד מהר מאוד.. תוך 3 או 4 ימים, הייתי רואה כבר אדי חום עולים ממרכז הערימה.. מהיר מאוד ! תוך שבועיים היה לי קומפוסט פריך, חום ועם ניחוח של 'אדמת יער' - קומפוסט משובח !

אז.. 'זבל עופות' זה מצויין, אך במינון נכון. לא יותר מ 30% זבל עופות מכלל נפח הערימה.
להקפיד על עירבוב הערימה פעם ביומיים או שלושה, ע"י גריפתה הצידה, ואז ראש הערימה יהיה הבסיס, והבסיס יהיה לראש הערימה. כך עד שמחליטים שזהו... יותר לא מוסיפים 'אשפה אורגנית' מהמטבח, או פסולת גזם מהגינה, ונותנים לערימה לעבוד ולסיים את התהליך
(מייסדים בינתיים 'ערימה' אחרת ואליה מעמיסים את האשפה האורגנים והגזם מהגינה).
מוסיפים לה שוב 'זבל עופות' מערבבים להומוגניות של הערימה ומניחים צינור מטפטף למעלה,
בראש הערימה, למשך כמה שעות טובות, אפילו למשך לילה שלם, ואני מדבר על טיפטוף מאוד איטי, פחות מטפטפת של 2 ל/ש.
. הערימה תתחיל 'לבעור', ותוך מספר ימים עד שבוע, יש קומפוסט מעולה.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

שאלות נוספות

הודעהעל ידי mazovera » 24 יוני 2007,14:04

ראובן שלום,
בערימת הקומפוסט שלי (ששוכבת כבר כחודשיים) לא הצלחתי עדיין לזהות תהליך של "בעירה". יחד עם זאת שאריות המזון והקליפות נעלמות במהירות יחסית וכאשר אני הופך את הערימה מדי מס' ימים אני כבר לא מזהה אותן ורואה עשרות חיפושיות אפורות מתרוצצות ומתחבאות בחזרה - אני מניח שיש להתייחס אליהן כאל ידידים ולא אויבים ושהערימה עובדת?

יש בערימה המון עלים (מגיזום של פיקוסים שעשיתי לפני כחודשיים) והם כמעט ולא נעכלים - האם פשוט יש יותר מדי ועם הזמן ותוספת החומר ה"רטוב" גם הם יעלמו?

כתבת על זבל עופות (תרנגולות), האם בטוח (מבחינה בריאותית) להשתמש גם בזבל מיונים ובכך להפוך את המטרד ליתרון?
mazovera
 

Re: שאלות נוספות

הודעהעל ידי ראובן אורן » 24 יוני 2007,14:04

mazovera כתב:ראובן שלום,
בערימת הקומפוסט שלי (ששוכבת כבר כחודשיים) לא הצלחתי עדיין לזהות תהליך של "בעירה". יחד עם זאת שאריות המזון והקליפות נעלמות במהירות יחסית וכאשר אני הופך את הערימה מדי מס' ימים אני כבר לא מזהה אותן ורואה עשרות חיפושיות אפורות מתרוצצות ומתחבאות בחזרה - אני מניח שיש להתייחס אליהן כאל ידידים ולא אויבים ושהערימה עובדת?

יש בערימה המון עלים (מגיזום של פיקוסים שעשיתי לפני כחודשיים) והם כמעט ולא נעכלים - האם פשוט יש יותר מדי ועם הזמן ותוספת החומר ה"רטוב" גם הם יעלמו?

כתבת על זבל עופות (תרנגולות), האם בטוח (מבחינה בריאותית) להשתמש גם בזבל מיונים ובכך להפוך את המטרד ליתרון?


יופי של שאלות... אתה בדרך הנכונה !

א. צור מהערימה "פירמידה" גבוהה ככל שתוכל. "סרק" אותה עם מגרפת עלים כלפי מעלה..(אחלה ניקוי ראש..). כך תתקבל 'ערימה' עם שטח פנים גדול ומגע טוב לאויר ולחמצן.
ב. שטח קלות את ראש הערימה שיראה כמו לוע של הר געש
ג. מעל ה'לוע' הצב צינור מים המטפטף באיטיות רבה, יותר לאט מכל טפטפת - אפשר לסובב את הבורג האחורי של 'אקדח ההתזה' ולקבל טיפטוף איטי. תן לו לטפטף למשך כמה שעות או למשך לילה שלם
ד. אני 'חותם לך' שתוך יומיים, הערימה תתחיל לבעור !
ה. אותם יצורים אפורים, הם 'טחבייות' מין עתיק של "סרטנים" החיים על היבשה וגורסים את החומר האורגני שבערימת הקומפוסט - הם שייכים ל"ידידנו הטובים" וכשהערימה מתחילה לבעור מבפנים, הם יודעים לברוח מלשולי הערימה הפחות חמים.
ו. זבל עופות או לשלשת יונים הם 'סטארטר' מעולה לערימה חדשה וגם כמובן לערימה ותיקה. הלשלשת מכילה בתוכה חיידקים מפרקי תאית ועם הכנסת הלשלשת לערימת הקומפוסט הלחה, החיידקים ושאר המיקרואורגניזמים, מתרבים ומזרזים את התהליך כולו.

פעם בכמה חודשים, אני מקבל 'משלוח מנות' של זבל עופות מחבר שמגדל כמה תרנגולות בגינה וכן שק או שניים של לשלשת יונים מחבר הגר בבית משותף והיונים שם 'מלשלשות' להם את כל הגג. הוא עולה ומנקה ולא זורק לזבל, אלא מביא אלי.. ואני, שמח עד השמיים
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

מה כן לשים ומה לא לשים?

הודעהעל ידי דרור » 04 יוני 2008,14:04

כל מיני דברים שאני לא יודע אם טוב לשים בערימה לקומפוסט , או שעדיף שלא.
מהם אורגניים, ומצד שני אולי כמו שסוכר בריבה /אלכוהול פועל כחומר משמר/מחטא רק יזיקו?

ביצים וקליפות ביצים?
שאריות קפה ושוקו?
אורז? (האם עדיף לתת לחתולים או לקומפוסט)?
שמן מהטיגון?
ריבה ?
גרעינים של זיתים/מישמיש/אפרסק/שזיפים?
יין בין שזה שאריות ובין שהתקלקל?
דרור
גנן עם עתיד
 
הודעות: 509
הצטרף: 11 אפריל 2008,14:04
מיקום: רחובות

Re: מה כן לשים ומה לא לשים?

הודעהעל ידי ראובן אורן » 04 יוני 2008,14:04

דרור כתב:כל מיני דברים שאני לא יודע אם טוב לשים בערימה לקומפוסט , או שעדיף שלא.
מהם אורגניים, ומצד שני אולי כמו שסוכר בריבה /אלכוהול פועל כחומר משמר/מחטא רק יזיקו?

ביצים וקליפות ביצים?
שאריות קפה ושוקו?
אורז? (האם עדיף לתת לחתולים או לקומפוסט)?
שמן מהטיגון?
ריבה ?
גרעינים של זיתים/מישמיש/אפרסק/שזיפים?
יין בין שזה שאריות ובין שהתקלקל?


שאלה טובה ! גם אני, בתחילת דרכי שאלתי שאלות דומות, אך בהמשך ניסיתי הכל והסקתי את המסקנות שלי

אז ככה:
אורז, כדאי לתת לחתולים! פשוט חבל שלא יאכלו אותו. מאוד בריא להם. בערימת הקומפוסט הוא 'יספג' תוך יום אחד, בקלות
לכל השאר, גם... כן בלי שום בעיות

גם שמן טיגון.. אפילו סיר מלא מהטיגון של הצ'יפסים - לעשות חור בערימה החרוטית וליצוק את השמן פנימה.. הערימה תתחיל לרתוח !
כך גם לגבי שאר הנוזלים - חלב, שוקו, יין.. ליצוק למרכז הערימה

ועוד משהו מניסיון שלי. כמה שהגיוון גדול יותר, הערימה 'עובדת' יותר טוב

ועוד משהו, למי שהתעצל קצת לקרוא את כל הפורום...

יש לכם שמרים ישנים, שאתם לא צריכים או חושדים שהם מקולקלים?! המיסו אותם בכד מים, ערבבו ושיפכו את הנוזל הזה לחור במרכז הערימה. שמרים הם חלק מה'חגיגה' המתחוללת שם, בתוך הערימה. הם גם סוג של פטריות והם יתרבו ויחממו היטב את הערימה
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30100
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הבא

חזור אל גינון אורגני ואקולוגי - של פורטל 'כאן נעים'

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־5 אורחים

cron