ערימת קומפוסט - הכנת קומפוסט - תמונות והסברים
פורסם: 30 ינואר 2006,14:04
במאמר - "קומפוסט... קומפוסט.. קומפוסט " ראיתם מן הסתם, את הגזם המושלך לקומפוסטר ששימש אותי, במשך מספר שנים.
לאחר שנוכחתי, כי תהליך ה'קומפוסטיזציה' בתוך קומפוסטר, הוא איטי (מאחר ולא ניתן לערבב בתוכו את השכבות, התהליך יכול להמשך לאורך חודשים ארוכים), עברתי לשיטת 'ערימת הקומפוסט'.
מצאתי שטח מתאים בגינה. בניתי סביבו "חומה" מעצים שנצבעו והוספגו בחומר מגן ('ורנית' מדוללת) נגד ריקבון מרטיבות וכן נגד אורגניזמים חובבי עץ.
גובה החומה כ 1 מטר
התחתית, אדמה ישרה
מידות כ 1.5 מטר על 1.5 מטר
חלק של אחת מהדפנות, משמש כ'דלת' לצורך גישה יותר נוחה בעת הוצאת קומפוסט מוכן.
כל הפסולת האורגנית מהגינה ומהבית, נכנסת לערימת הקומפוסט הזו.
במשך הקיץ, יצאו מהערימה הזו 2 מנות נכבדות של קומפוסט מעולה - כ 6 שקי 30 ליטר,
בכל פעם.
במשך החורף, מצטברת כמות נכבדת שתתאים מאוד לפיזור לקראת בוא האביב.
בתמונות שבהמשך, תוכלו לראות איך למעשה, אני מכין בשטח הזה,כמה ערימות נפרדות, המזינות האחת את הצעירה ממנה. קומפוסט 'חצי מוכן' משמש לכיסוי 'זבל אורגני לח' המגיע מהמטבח, וכך נשמרת המשכייות של חיידקים ומיקרוארגניזמים שונים, העוברים מערימה לערימה ופועלים עליה.
תמונה כללית של הקומפוסטר הפתוח - 'ערימת קומפוסט'
וקצת יותר קרוב - רואים את ה'דלת' בצד ימין
בפינה הימנית הרחוקה, ערימת קומפוסט כמעט מוכנה
ומבט קרוב יותר..
במטבח, ליד הכיור, עומד הדלי הקטן הזה. כשהוא מתמלא בקליפות
ושאר תוצרת אורגנית, הוא נשלח לכיוון הקומפוסטר
שופכים את הזבל בצד המרוחק מהערימה..
גורפים מעט קומפוסט מראש הערימה הכמעט מוכנה,
ומכסים את החומר הלח שהגיע
עוד קצת.. כך לא יבוא זבובים ושאר מעופפים, להטיל ביצים..
אותם איננו צריכים ב'ערימה'
עוד...
וזהו, עד לפעם הבאה.
כך למעשה, מעבירים במשך חודש או יותר, את הערימה מצד לצד,
כל פעם מחדש. לאחר שהערימה גבוהה, לוקחים את צינור ההשקייה,
ונותנים לו לטפטף באיטיות על ראש הערימה. טיפטוף איטי ביותר למשך
מספר שעות, אפילו למשך כל הלילה
בחורף, כדי שהערימה לא תהיה מוצפת בעודף מים, מהגשם. מניחים עליה
כיסוי ניילון, גגון, או כל 'פטנט' אחר, להגנה בפני הגשם.
התוצאה - קוממפוסט פריך, יבש ומדיף ניחוח של "אדמת יער", ללא שום
תוספת של חול או אדמה, והכל מהמטבח שלנו, ומהגינה שלנו
לאחר שנוכחתי, כי תהליך ה'קומפוסטיזציה' בתוך קומפוסטר, הוא איטי (מאחר ולא ניתן לערבב בתוכו את השכבות, התהליך יכול להמשך לאורך חודשים ארוכים), עברתי לשיטת 'ערימת הקומפוסט'.
מצאתי שטח מתאים בגינה. בניתי סביבו "חומה" מעצים שנצבעו והוספגו בחומר מגן ('ורנית' מדוללת) נגד ריקבון מרטיבות וכן נגד אורגניזמים חובבי עץ.
גובה החומה כ 1 מטר
התחתית, אדמה ישרה
מידות כ 1.5 מטר על 1.5 מטר
חלק של אחת מהדפנות, משמש כ'דלת' לצורך גישה יותר נוחה בעת הוצאת קומפוסט מוכן.
כל הפסולת האורגנית מהגינה ומהבית, נכנסת לערימת הקומפוסט הזו.
במשך הקיץ, יצאו מהערימה הזו 2 מנות נכבדות של קומפוסט מעולה - כ 6 שקי 30 ליטר,
בכל פעם.
במשך החורף, מצטברת כמות נכבדת שתתאים מאוד לפיזור לקראת בוא האביב.
בתמונות שבהמשך, תוכלו לראות איך למעשה, אני מכין בשטח הזה,כמה ערימות נפרדות, המזינות האחת את הצעירה ממנה. קומפוסט 'חצי מוכן' משמש לכיסוי 'זבל אורגני לח' המגיע מהמטבח, וכך נשמרת המשכייות של חיידקים ומיקרוארגניזמים שונים, העוברים מערימה לערימה ופועלים עליה.
תמונה כללית של הקומפוסטר הפתוח - 'ערימת קומפוסט'
וקצת יותר קרוב - רואים את ה'דלת' בצד ימין
בפינה הימנית הרחוקה, ערימת קומפוסט כמעט מוכנה
ומבט קרוב יותר..
במטבח, ליד הכיור, עומד הדלי הקטן הזה. כשהוא מתמלא בקליפות
ושאר תוצרת אורגנית, הוא נשלח לכיוון הקומפוסטר
שופכים את הזבל בצד המרוחק מהערימה..
גורפים מעט קומפוסט מראש הערימה הכמעט מוכנה,
ומכסים את החומר הלח שהגיע
עוד קצת.. כך לא יבוא זבובים ושאר מעופפים, להטיל ביצים..
אותם איננו צריכים ב'ערימה'
עוד...
וזהו, עד לפעם הבאה.
כך למעשה, מעבירים במשך חודש או יותר, את הערימה מצד לצד,
כל פעם מחדש. לאחר שהערימה גבוהה, לוקחים את צינור ההשקייה,
ונותנים לו לטפטף באיטיות על ראש הערימה. טיפטוף איטי ביותר למשך
מספר שעות, אפילו למשך כל הלילה
בחורף, כדי שהערימה לא תהיה מוצפת בעודף מים, מהגשם. מניחים עליה
כיסוי ניילון, גגון, או כל 'פטנט' אחר, להגנה בפני הגשם.
התוצאה - קוממפוסט פריך, יבש ומדיף ניחוח של "אדמת יער", ללא שום
תוספת של חול או אדמה, והכל מהמטבח שלנו, ומהגינה שלנו