בוקר טוב
קודם כל, צילמתי בעבורך,הבוקר, כמה תמונות של הערוגות החדשות שלי - ראה בשרשור -
'גינה בהקמה 2'. גם בשלבים ראשוניים, אבל מתקדמים והתמונות כבר יסייעו לך ברקע לתשובות
(ה'ריצוף' בפתח סוכת הענבים, גם חדש..
וזה בגלל הכותרת של השרשור שלך..
)
1.חבל על השטח (אצלי זה ממש 'אקוטי'!). אפשר לצמצם את הרווח ביניהם בלי להתקרב ל'כלאיים'. 'שביל דריכה' של 20 ס"מ בין ה'טרפזיות' יספיק! עם השיפוע של הטרפז, ב2 הצדיים, תקבל מרחק של יותר מ 40 ס"מ בין צמח לצמח. אצלי יש רווח של 10 ס"מ - בינתיים מונחים לאורכו, קרשים ארוכים ברוחב 10 ס"מ, לדריכה יציבה יותר.
* נקודה ששווה לחשוב עליה - המפלסים השונים של הצמחים, אם הערוגות מתמשכות ממזרח למערב.., הערוגה הדרומית ביותר, תהיה עם הצמחים הנמוכים יותר, כדי שכולם יקבלו שמש בלי 'כאסח' ביניהם. דוגמא: ערוגת החצילים תהיה ראשונה ואחריה העגבניות שכמובן עולות ומטפסות על עמודי ההדליה. אם הערוגות שלך מתמשכות מדרום לצפון, (כמו אצלי) זה פחות רלוונטי.
2. לצורך הפרייה מיטבית, עדיף שהעגבניות יהיו מרוכזות בצפיפות מירבית ומיטבית וכך גם הרוח תסייע בהאבקה ולא רק ה'מעופפים המאביקים'.
* האדמה אצלך, בתחילת דרכה (לא מספיק 'שחורה', אבל העתיד בפתח..
) ועל כן, המירווחים שעשית בין צמח לצמח, הם טובים. אצלי צופפתי אותם הרבה יותר, מתוך ידיעה כמה קומפוסט הכנסתי לתוך האדמה (המון! ראה את צבעה..) וכמובן מתוך ניסיון מצטבר. הכל שתול בצפיפות די גבוהה והם לא יריבו ביניהם כי יש מספיק אוכל לכולם. במרומי הערוגה הטרפזית, הם שתולים בצורה כזו
-- _ -- _ --3. עניין ה'שיתופיות' וה'הדדיות' הוא מורכב ומסובך ויכול רק להפריע לך בהתקדמות של הגינה הראשונה. אתה יכול, בהמשך, לזרוע / לשתול בזיליקום בין שתילי העגבניה - הם אוהבים האחד את השני, לא רק בסלטים וברוטב פסטה, גם באדמה. אבל עד כאן בנושא זה, כי הוא מתאים לשטחים הרבה יותר גדולים - גינה של 'חצי דונם' ומעלה..
4. תלוי איך אתה מתכוון לגדל אותם, לאורך בצפיפות - צמחים הצמודים האחד לשני ו'רצים' לאורך (עדיף לדעתי לגינה במימדים שלך!) או לגדל במעגל ספיראלי - מתאים למי שיש 'עודפי שטח'. אתה יכול לוותר על הערוגות הטרפזיות, במקרה של הדלועים.
* בתמונה האחרונה שהכנסתי - התמונה ה'עומדת'. גם ערוגה טרפזית (לא גמורה..) שבצידה המרוחק שתולים 2 שתילי 'מלון' והם 'ירוצו' לכל אורך הערוגה ואם לא יהיה צפופים מספיק, אולי אשתול עוד כמה שתילים. אם יהיו הרבה מלונים, אחליט בהמשך, אם לתת להם ליפול ל'שבילים' שבין הערוגות, או לתת להם לטפס ל'קומה שנייה' שאכין - "שולחנות" ארוכים מ'קנים' בגובה של כ ס" מעל לערוגה. (זו הסיבה שמצד שמאל של הערוגה הארוכה, יש ערוגה של 'סלרי' - ערוגה נמוכה יותר, כדי שהמלונים יסתירו מהסלרי את שמש הקיץ.
5. ארטישוק - תמצא לו מקום בחיים. גם עודף מים וגם מיעוט שמש. הוא צמח 'פרוע' וקשוח שאמור לגדול בשמש מלאה, כמעט ללא השקייה מלאכותית. תכין לו בור, מלא אותו בכל טוב, שתול, תשקה פעם אחת להידוק האדמה סביב שורשים וזהו! אל תשקה יותר לפחות שבוע.
6. מנגולד - להעביר לאדמה. תחשוב איפה אתה שותל אותו. זו אמורה להיות פינה די 'חורפית' ו..פינה קבועה לצמחי המנגולד. לאחר שתשתול באדמה, הוא יוציא עמודי פריחה עם המון זרעים ואז תחליט אם אתה נותן לו להשלים את תכליתו - להבשיל זרעים ולפזר אותם מסביבו, או שתקטום את עמודי הפריחה ואת הצמח בגובה של כ 10 ס"מ מעל האדמה והוא ימשיך להוציא לך עלים מההתפצלויות של ה'גזע'. כמובן שהוא 'ירק חורף', אבל.. אם תזרע / תשתול ערוגה שלמה של מנגולד, כעת, באדמה 'שחורה', הצמחים יגדלו ויהיו לך הרבה עלים למטבח - לא גדולים כמו בחורף (העלים הם 'קולטני שמש'..!), הרבה יותר קטנים, אבל מתאימים לשימושי המטבח. (יש לי כעת 2 ערוגות מלאות במנגולד צעיר ו'קייצי'). ייקח זמן עד שהם יתבססו חזק באדמה ויחשבו על הוצאת תפרחות ובינתיים יגדלו וגטטיבית בגלל התנאים הטובים של ההשקייה והדישון ויתנו לך הרבה עלים. אפשר לעשות ככה גם עם חסה ועוד 'ירקות חורף'
זהו, פחות או יותר