עמוד 94 מתוך 95

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 02 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
ראובן אורן כתב:
תמיר אילן כתב:
ראובן אורן כתב:אפרופו, העלים היבשים, לא חייבים 'גריסה / טחינה' הם מתפרקים די מהר לאחר שהתייבשו מ'סוכות'


די מהר במונחים היסטוריים? :D
בכל אופן, לחיפוי או לכיסוי קומפוסט הייתי צריך לקצוץ לחתיכות קטנות


אין מוקדם ומאוחר בתורה :rofl:
לחיפוי, אני משאיר אותם כמות שהם, שיתפרקו לאיטם. השתילים יודעים לעבור אותם..


אני מתכוון לכפות תמרים עגלגלות, בצורת כף יד - לא הארוכות כמו לולב
ה"עגולות" בלתי חדירות להרבה זמן

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 02 ינואר 2020,14:04
על ידי ראובן אורן
תמיר אילן כתב:
ראובן אורן כתב:
תמיר אילן כתב:
ראובן אורן כתב:אפרופו, העלים היבשים, לא חייבים 'גריסה / טחינה' הם מתפרקים די מהר לאחר שהתייבשו מ'סוכות'


די מהר במונחים היסטוריים? :D
בכל אופן, לחיפוי או לכיסוי קומפוסט הייתי צריך לקצוץ לחתיכות קטנות


אין מוקדם ומאוחר בתורה :rofl:
לחיפוי, אני משאיר אותם כמות שהם, שיתפרקו לאיטם. השתילים יודעים לעבור אותם..


אני מתכוון לכפות תמרים עגלגלות, בצורת כף יד - לא הארוכות כמו לולב
ה"עגולות" בלתי חדירות להרבה זמן



ושינגטוניה

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 05 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
ראובן אורן כתב:
אני מתכוון לכפות תמרים עגלגלות, בצורת כף יד - לא הארוכות כמו לולב
ה"עגולות" בלתי חדירות להרבה זמן


ושינגטוניה[/quot]

כן התכוונתי לוושינגטוניה. תודה.

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 05 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
גיליתי צרור של שומים שתליתי בשנה שעברה גבוה על קיר בבית ושכחתי ממנו.
חצי מהשומים נבטו אז פירקתי וטמנתי ביום שישי.

בינתיים, חוץ מהשומים, זרעים של ירקות חורף שזרעתי ישר בערוגות לפני שבוע ושבועיים לא ממהרים לנבוט.
לשמחתי יש לי כמה צמחי קייל וקולארד משנים קודמות שממשיכים להוציא עלים ויספקו את הסחורה.
לגבי זריעה, אולי אולי אני צריך לזרוע בצורה מבוקרת במנבטה בחממה ורק כשיגדלו להעביר לערוגות?

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 06 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
מתכון מצולם ללימון כבוש (בלאדי?). אני השתמשתי בליים מהסיבות הבאות:
א. כי יש לי כעת שפע שנושר מהעץ ואני לא מספיק לסחוט ולהקפיא,
ה. כי הוא עדין יותר מלימון
ג. כי הגודל הקטן של הליים ממלא יותר טוב צנצנת
ד. כי הצבעים צהוב-ירקרק מאד אסטתי בעיני

תוך ימים ספורים אפשר להתחיל להשתמש: מוציאים לימון/ליים וחותכים לקוביות קטנות.
מוסיפים לסלטים, לחומוס, פול, וכמעט לכל מאכל.
את השמן הלימוני אפשר לנצל לתבשילים כמו דגים וכו'

בתאבון

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 06 ינואר 2020,14:04
על ידי סתיו צ.
נראה מעולה הליים, אני קוטף אותם כשהם בצבע ירוק בהיר, לדעתי יותר טעים ואחרי הכבישה טוחן בבלנדר לממרח ליים כבוש, מעדן!

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 06 ינואר 2020,14:04
על ידי ראובן אורן
יפה יפה..
תוך כמה זמן הם מוכנים?

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 06 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
נאמר לי שזה עניין של כמה ימים.
ננסה בשישי ואעדכן.

סתיו: כמה זמן מנסיונך, והאם התהליך דומה?

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 07 ינואר 2020,14:04
על ידי סתיו צ.
תמיר אילן כתב:נאמר לי שזה עניין של כמה ימים.
ננסה בשישי ואעדכן.

סתיו: כמה זמן מנסיונך, והאם התהליך דומה?


תוך 2-3 ימים אפשר לאכול,
אבל הטעם משתבח ככל שחולף זמן,
בחורף הייתי משאיר מחוץ למקרר שתהליך התסיסה לא יעצר.

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 07 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
סתיו צ. כתב:
תמיר אילן כתב:נאמר לי שזה עניין של כמה ימים.
ננסה בשישי ואעדכן.

סתיו: כמה זמן מנסיונך, והאם התהליך דומה?


תוך 2-3 ימים אפשר לאכול,
אבל הטעם משתבח ככל שחולף זמן,
בחורף הייתי משאיר מחוץ למקרר שתהליך התסיסה לא יעצר.


תכננתי להשאיר מחוץ למקרר אבל האם בטמפ. חדר מחומם או שעדיף בחדר שלא מחומם?

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 08 ינואר 2020,14:04
על ידי סתיו צ.
תמיר אילן כתב:
סתיו צ. כתב:
תמיר אילן כתב:נאמר לי שזה עניין של כמה ימים.
ננסה בשישי ואעדכן.

סתיו: כמה זמן מנסיונך, והאם התהליך דומה?


תוך 2-3 ימים אפשר לאכול,
אבל הטעם משתבח ככל שחולף זמן,
בחורף הייתי משאיר מחוץ למקרר שתהליך התסיסה לא יעצר.


תכננתי להשאיר מחוץ למקרר אבל האם בטמפ. חדר מחומם או שעדיף בחדר שלא מחומם?


לא מחומם, אם הטמפ' עולה על 16-18 מעלות, לדעתי כדאי לאחר סיום תהליך התסיסה להכניס למקרר

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 09 ינואר 2020,14:04
על ידי ארסרט
אני מחזיק לימון כבוש בצנצנת מחוץ למקרר לכל אורך השנה.
היתה לי צנצנת שהחזיקה בחוץ כשנתיים עד שהתרוקנה.
בשונה מהמתכון שרשום אני פועל בנוהל הבא
לאחר חריצה והמלחה של הלימונים אני דוחס היטב בצנצנת, לאחר כארבעה ימים הלימונים הגירו כמות יפה של נוזלים, אני דוחס שוב בצנצנת עד שהצנצנת מלאה כמעט עד סופה, חשוב שהצנצנת תהיה מלאה כי אויר פוגע בתהליך התסיסה.
לאחר סיום הדחיסה, אני מוסיף מיץ לימון טרי(או ליים) עד לכיסוי מוחלט של הלימונים, מעל שכבה זו אני מניח מעין מכסה פלסטיק מחורר שיחזיר את הלימונים מתחת לנוזל, מכסה בשכבה מינימלית אבל מלאה של שמן זית ואוטם את הצנצנת.
פותח בשבוע הראשון פעם ביום לכמה דקות תוך "דפיקת" הצנצנת להוצאת שאריות אוויר, בדרך כלל מוכן לאכילה לאחר כחודשיים.
חשוב לציין שמבחינתי לימון כבוש/מותסס אמיתי הוא כזה שהקליפה שלו התרככה לחלוטין כתוצאה מהמתהליך והיא רכב ומתמוססת בפה.

מי שמגיע לאיזור, יש לי המון לימון כבוש למסירה.. באירועים שאני עורך בקיץ הרבה פעמים נשארים לי שמיניות לימונים מההגשה, אותם אני כובש מיד בסיום האירוע.

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 10 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
תודה, סתיו וארסרט (ארסרט זה שם משפחה או שם עט?) על התגובות והצעות.

על עץ הליים שלי בתקופה זאת של השנה מבשיל הרבה פרי שנושר כל יום ואני אוסף.
אז חוץ מלסחוט ולהקפיא (וכמובן לצרוך לסלטים ותה) יש מספיק לנסות גם את השיטה של ארסרט (הזמנת לבוא לטעום את שלך; איפה?)
אגב, אני מזמין את מי שנקלע לסביבה לטעום ממחזור כבישת זיתי הקלמטה שלי של השנה הנוכחית או שנה שעברה... ולצאת עם צנצנת הביתה.

אז עוזב את המקלדת ומתחיל לעבוד...

שבת שלום, ואחרי השבת אדווח על התוצאות של ה-batch הנוכחי. (איך אומרים בעברית batch? אצווה?)

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 10 ינואר 2020,14:04
על ידי ראובן אורן
רכשתי השנה 10 קג של זיתי קלמטה טריים מ'משק הלפרין'
5 קג הכנסתי ל 2 שקים מחלחלים עם מלח גס - בלי משקולות..
אחרי שבועיים כבר היו טעימים. חיכיתי חודש ופעם ב 3 ימים ניערתי וערבבתי השקים
כעת, לוקח מדי פעם חופן ושם בצנצנת עם שמן או בצנצנת עם יין. נפלא

ה 5 קג השניים הוכנסו ל 2 צנצנות עם מי מלח ולימונים בלבד
אחרי חודש, ה7 מוכנים ונפלאים

קלמטה !

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 12 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
ראובן אורן כתב:רכשתי השנה 10 קג של זיתי קלמטה טריים מ'משק הלפרין'
5 קג הכנסתי ל 2 שקים מחלחלים עם מלח גס - בלי משקולות..
אחרי שבועיים כבר היו טעימים. חיכיתי חודש ופעם ב 3 ימים ניערתי וערבבתי השקים
כעת, לוקח מדי פעם חופן ושם בצנצנת עם שמן או בצנצנת עם יין. נפלא

ה 5 קג השניים הוכנסו ל 2 צנצנות עם מי מלח ולימונים בלבד
אחרי חודש, ה7 מוכנים ונפלאים
קלמטה !


זה מאד דומה למה אני עשיתי. עץ הקלמטה שלי נתן השנה כ-12 ק"ג זיתים.
מסקתי כשהם כבר השחירו.
חצי כבשתי במלח גס וחצי במי מלח ומיץ לימון.
החצי הראשון- שנכבש במלח גס - יצא יותר טעים (העברתי לצנצנות והוספתי שמן זית)

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 12 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
בשישי לא הספקתי להכין אצווה חדשה (batch) של לימון כבוש.
לעומת זאת בשבת אכלנו בהנאה מספר לא קטן לימונים כבושים קצוצים (היו לנו אורחים לשבת)
נותרו עוד כמה לימונים ש"יחזיקו אותנו" השבוע, אז נכין הפעם שתי צנצנות - כנראה אחת בשיטה הקודמת ואחת בשיטה של ארסרט

הגשמים והקור הנביטו את המחזור השלישי של שומים שהטמנתי; כיף לראות.
שני המחזורים האחרונים הם משומים שגדלו אצלי בשנה שעברה ונשכחו תלויים גבוה במזדרון עד שהחלו לנבוט על הקיר.
המחזור הראשון שהטמנתי מזמן (ראו צילומים למעלה) כבר ממש גדולים. הם מכמות של שום ספרדי שקניתי.
יהיה מעניין להשוות את איכות השומים שיצאו באביב.

שבוע טוב

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 12 ינואר 2020,14:04
על ידי ארסרט
ארסרט = שם עט
אני ממוקם במושב בית זית, למרגלות הר הרצל

אני כבשתי המון המון זיתים שחורים במלח.
הם טעימים מאוד לטעמי אבל אלו היו זיתים שליקטתי ממספר עצים ורובם קטנטנים ממש.
זיתים ירוקים שנקטפו באחת מהוואדיות נכבשו במי מלח.

batch במובן של אצווה מתאים יותר לענייני מחשבים.
אני משתמש בזה המון כמילה מקצועית, אפשר לטעמי גם להשתמש במילה מצבור או כסלנג "נגלה"

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 15 ינואר 2020,14:04
על ידי אריה להב
ארסרט כתב:ארסרט = שם עט

batch במובן של אצווה מתאים יותר לענייני מחשבים.
אני משתמש בזה המון כמילה מקצועית, אפשר לטעמי גם להשתמש במילה מצבור או כסלנג "נגלה"


אצווה - גם בתעשיית המזון והתרופות משתמשים במונח זה, מאד מקובל.

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 19 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
אחרי שבוע ללא גשם (פרט למעט טפטופים) הגשם חזר בשישי אחה"צ והמשיך עד שבת בבוקר; סה"כ 19 מ"מ של גשם "אנגלי".
במוצ"ש חזר הגשם והבוקר רוקנתי 20 מ"מ. לא עקבתי כל הלילה כמובן אבל ממה שראיתי הגשם היה עדין.
נראה שהגשם הזה יישאר איתנו עוד כיומיים.

ולעניין אחר: בשישי לפני שהתחיל הגשם עשיתי טיפול לדוד ולקולטי השמש.
מזמן לא עשיתי זאת, ושמתי לב לירידה בתפוקת המים החמים בימי שמש.
גם החימום החשמלי הפך פחות יעיל (בעצם לא בדקתי יעילות אבל הזמן הדרוש לחימום התארך).

אזהרה! הפסקאות הבאות עלולות לשעמם או להרדים חלק מהקוראים... (ואני בטוח שכבר תיארתי את זה אי שם בשירשור זה אבל אני לא מוצא את זה (ה"חיפוש" לא העלה דבר)
עוד אזהרה! לא מומלץ למי שהגישה לדוד ולקולט לא בטיחותית (למשל על גג רעפים כדאי לקחת איש מקצוע. אם הדוד בעליית גג צריך לוודא שיש ניקוז טוב כדי שלא להציף את הבית)
אז עשיתי שני דברים: ראשית הוצאתי את גוף החימום מתחתית הדוד. היה קשה להוציא את גוף החימום בגלל האבנית שנבנתה עליו אבל לאט לאט שיחררתי אותו.
עם המים יצאה כמות גדולה של אבנית; אני מעריך שכשני קילו. ישנה אפשרות לפרק את ה"פלאנג" שזה מכסה עגול הסגור עם כמה ברגים בהיקף כדי לאפשר ניקוי טוב של התחתית אך לא היה לי זמן לזה וגם לא קניתי פלאנג' ואטם חלופיים (כשפותחים פלאנג' צריך לפחות להחליף אטם ולפעמים הפלאנג' מתעוות וצריך להחליף גם אותו).
הרכבתי גוף חימום חדש, מילאתי מים והפעלתי לטובת מקלחות של טרום שבת. (הערה: דוד רגיל מגיע עם "מאיץ". הוא מאפשר חימום חשמלי מהיר יותר של המים אך אם המים לא מטופלים המאיץ שהוא צינור צר שיושב סביב גוף החימום מתמלא אבנית די מהר ובסוף גורם לכך שמים לא מתחממים ואפילו שורף את גוף החימום וגורם לעיוות של הפלאנג'. לכן אני ממליץ להוציא את המאיץ או לא לקנות אותו מלכתחילה.)

בנוסף, רוקנתי את הקולטים ומילאתי אותם בחומץ 20% (תוצרת בית). זה היה אפשרי כי לפני כמה שנים הוספתי למערכת הדוד הסטנדרטי כמה ברזים (גם לצורך ניקוי וגם לצורך ריקון כאשר הטמפרטורות נופלות מתחת לאפס):
ברז בכניסה וביציאה של הקולט בצנרת שהולכת אל הדוד וחזרה לקולט מאפשרים לבודד את הקולט ולתת לדוד לתפקד כדוד חשמלי נטו.
עוד שני ברזים הוספתי בפתחים הפקוקים של הקולט (לקולט יש 2 פתחים למטה ושניים למעלה כשבמערכת רגילה פתח עליון אחד ופתח תחתון אחד משמשים לחיבור לדוד וזוג פתחים נוסף פקוק).
אז אחרי שבודדתי את הקולטים מהדוד פתחתי את הברזים ורוקנתי את הקולט. אח"כ סגרתי את פתח הריקון התחתון ומילאתי חומץ דרך הפתח העליון.
נתתי לחומץ לעבוד כל השבת ובמוצ"ש רוקנתי החומץ, שטפתי עם לחץ הרשת, והחזרתי את הברזים למצב רגיל.

מחכה לשמש שתחזור ביום רביעי כנראה כדי לחוות את התוצאות המקוות.

Re: זן, אבנים... וגינת קדומים המתפתחת

הודעהפורסם: 19 ינואר 2020,14:04
על ידי תמיר אילן
איור סכימטי של דוד וקולט שמש
על צינור 2 & 3 שמתי ברזים כדי לבודד את הדוד מהקולט.

צילום של דוד וקולט שמש:
אפשר לראות שלקולט 2 פתחים למעלה ושניים למטה.
פתח עליון ותחתון מחברים את הקולט לדוד
על הפתח העליון והתחתון האחרים, שבד"כ פקוקים, הרכבתי ברזים לצורך ריקון ומילוי של הקולט