עמוד 1 מתוך 4

ליקוט - פטריות וצמחי בר

הודעהפורסם: 16 דצמבר 2012,14:04
על ידי אורנה
ליקוט
פטריות

מאז ומעולם חקר האדם את הטבע
לתועלת ,לתזונה ולבריאות .
אף תורתנו זיכתה אותנו ב'לקט פאה ושיכחה '
אנשים רבים בעולם ובארץ מחוברים לאדמה
מביטים בטבע ומזהים את מתנתה .

שנים רבות הלכנו עם חברים
וליקטנו עמם עשבים ופרות בר אכילים
במרחבי הטבע ,בבוסתנים ,בשדות ואפילו במטעים
למשל חוץ מעשבי בר אכילים
ליקטנו פקנים ותפוחים מדהימים בטעמם בשיא החורף .
ובשדות בוטנים ,גרעיני חמניות ,שעועית ירוקה או צהובה ועוד

בימים אלו
מזג האויר הנו הסמן הימני הראשי שלנו
הגשמים ירדו לחות האדמה ומידת העשב ראויה
ובכל מקום רואים אנשים מלקטים
אנו כרגע מלקטים ואוכלים
פטריות מסוגים שונים .

נהדר לצאת לטבע ללקט פטריות אכילות וטעימות
(לדעתי הן טעימות הרבה יותר מן הקנויות)
רק אזהרה קטנה
אנשים רבים בארץ (לא יודעת בעולם )
ללא ידע מקדים ליקטו פטריות רק עם מגדיר פטריות
ומצאו עצמם בבית חולים אם לא יותר גרוע מכך .
וזאת כיון שלרוב הפטריות יש תאומה רעלית מאוד.
כלומר ליקוט פטריות ללא הכרות אמיתית הינה לקיחת סיכון .
מומחה לפט' בארץ ובעולם\לקטן \מדריך טבע
לא יעודד ליקוט שכזה המבוסס על הבנת כתוב או צילום,
וודאי לא אכילה על סמך הנ"ל בלבד.

כשאנחנו מוצאים פטריה בלתי מוכרת
אנו לוקחים אותה למומחה ושואלים אותו
לשמה ,איכותה והאם היא אכילה או רעילה.
שווה .

אורנה

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 16 דצמבר 2012,14:04
על ידי נחום
כשאתם מלקטים
אשמח אם תצלמו ותעלו את הצמחים שאתם מלקטים (כאלה שאין איתם חשש של זיהוי) לטובת אלו שפחות מכירים
בהזדמנות זו אשמח לקבל תמונה של גזר קפח לפני הופעת הפריחה היחודית - הבנתי שעדיף לאכול את השורש לפני הופעת הפריחה

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 16 דצמבר 2012,14:04
על ידי דן אבגי
נחום כתב:כשאתם מלקטים
אשמח אם תצלמו ותעלו את הצמחים שאתם מלקטים (כאלה שאין איתם חשש של זיהוי) לטובת אלו שפחות מכירים
בהזדמנות זו אשמח לקבל תמונה של גזר קפח לפני הופעת הפריחה היחודית - הבנתי שעדיף לאכול את השורש לפני הופעת הפריחה

מצטרף לבקשה, למישהו ידוע על איזה מאגר כלשהו, מסודר, עם תומונות הסברים ואיזורים על צמחי הבר האכילים?

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 16 דצמבר 2012,14:04
על ידי ראובן אורן
דן אבגי כתב:
נחום כתב:כשאתם מלקטים
אשמח אם תצלמו ותעלו את הצמחים שאתם מלקטים (כאלה שאין איתם חשש של זיהוי) לטובת אלו שפחות מכירים
בהזדמנות זו אשמח לקבל תמונה של גזר קפח לפני הופעת הפריחה היחודית - הבנתי שעדיף לאכול את השורש לפני הופעת הפריחה

מצטרף לבקשה, למישהו ידוע על איזה מאגר כלשהו, מסודר, עם תומונות הסברים ואיזורים על צמחי הבר האכילים?



זה הרעיון הכללי - לבנות כאן מסד נתונים יעיל.

אורנה התחילה ובקרוב ימשיך גם נוגן ועוד אחרים

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 16 דצמבר 2012,14:04
על ידי חזי
ראובן אורן כתב:
דן אבגי כתב:
נחום כתב:כשאתם מלקטים
אשמח אם תצלמו ותעלו את הצמחים שאתם מלקטים (כאלה שאין איתם חשש של זיהוי) לטובת אלו שפחות מכירים
בהזדמנות זו אשמח לקבל תמונה של גזר קפח לפני הופעת הפריחה היחודית - הבנתי שעדיף לאכול את השורש לפני הופעת הפריחה

מצטרף לבקשה, למישהו ידוע על איזה מאגר כלשהו, מסודר, עם תומונות הסברים ואיזורים על צמחי הבר האכילים?



זה הרעיון הכללי - לבנות כאן מסד נתונים יעיל.

אורנה התחילה ובקרוב ימשיך גם נוגן ועוד אחרים

העדה הכורדית יוצאים לליקוט של איזה צמח בר

אבל כל אחד מהם שומר בסוד את השטח הליקוט

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 16 דצמבר 2012,14:04
על ידי אורנה
כאן המקום
להוסיף כל ידע
הקשור בלקט
עדיף עם צילום מתאים
הצמח מראהו מקום גידולו ואפילו תוצרתו
וזאת עם או מתוך העשייה והכללית פרטית שלנו
או כפי שאמר חזי מהאוצר המשפחתי מסורתי
של כל אחד מאתנו .

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 16 דצמבר 2012,14:04
על ידי הלינקה
אני בינתיים משתמשת בחובייזה וסירפד לבישול ולחביתות
חובייזה וכובע נזיר לסלט
הייתי שמחה לדעת איזה עוד צמחי בר טובים למאכל

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 16 דצמבר 2012,14:04
על ידי רובי כ.
חזי כתב:
ראובן אורן כתב:
דן אבגי כתב:
נחום כתב:כשאתם מלקטים
אשמח אם תצלמו ותעלו את הצמחים שאתם מלקטים (כאלה שאין איתם חשש של זיהוי) לטובת אלו שפחות מכירים
בהזדמנות זו אשמח לקבל תמונה של גזר קפח לפני הופעת הפריחה היחודית - הבנתי שעדיף לאכול את השורש לפני הופעת הפריחה

מצטרף לבקשה, למישהו ידוע על איזה מאגר כלשהו, מסודר, עם תומונות הסברים ואיזורים על צמחי הבר האכילים?



זה הרעיון הכללי - לבנות כאן מסד נתונים יעיל.

אורנה התחילה ובקרוב ימשיך גם נוגן ועוד אחרים

העדה הכורדית יוצאים לליקוט של איזה צמח בר

אבל כל אחד מהם שומר בסוד את השטח הליקוט


לגבי ליקוטים של העדה הכורדית- לפני שנה בערך ראיתי להפתעתי שתי נשים מסתובבות בחלק האחורי של השטח שלנו ובידיהן צרורות גדולים של לוף שצומח אצלנו בשפע, אמרו שראו ונכנסו ללקט... ואז סיפרו לי שהצמח חייב לעבור בישול ארוך כדי להיות ראוי למאכל.
באופן אישי אף פעם לא נסיתי

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 16 דצמבר 2012,14:04
על ידי עפרהלהלה
יש את אורי מאיר ציזיק שעשה דוקטורט בנוגע להיסטוריה של הרפואה והתזונה ויש לו המון ידע בנושא. הוא גם עורך סיורי ליקוט/הרצאות/כתבות ועוד.
בכול אופן- זה האתר שלו http://www.mazon-izun.com/?page_id=2
לא מכירה באופן אישי אבל קוראת הרבה ממה שהוא מפרסם

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי אורנה
עפרהלהלה כתב:יש את אורי מאיר ציזיק שעשה דוקטורט בנוגע להיסטוריה של הרפואה והתזונה ויש לו המון ידע בנושא. הוא גם עורך סיורי ליקוט/הרצאות/כתבות ועוד.
בכול אופן- זה האתר שלו http://www.mazon-izun.com/?page_id=2
לא מכירה באופן אישי אבל קוראת הרבה ממה שהוא מפרסם

היי עופרה
ברוכה הבאה
שמחה מאוד לראותך
בפורום גינון אורגני אקולוגי :f: .

לדברייך .
כן ,מעולה ,גם אני מכותבת שלו .
אנו ניצור מרכז מידע וליקוט
משלנו חינמי.
אורנה

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי אורנה
הלינקה כתב:אני בינתיים משתמשת בחובייזה וסירפד לבישול ולחביתות
חובייזה וכובע נזיר לסלט
הייתי שמחה לדעת איזה עוד צמחי בר טובים למאכל

היי הלינקה
ברוכה הבאה לפורום :clap: :clap:
יודעת מחייקוש
שגינתך מושקעת,
עופותייך מטופחים ,
והקומפוסט שלך רוחש.
כיף לראותך גם כאן !!!
אורנה

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי ראובן אורן
רובי כ. כתב:
לגבי ליקוטים של העדה הכורדית- לפני שנה בערך ראיתי להפתעתי שתי נשים מסתובבות בחלק האחורי של השטח שלנו ובידיהן צרורות גדולים של לוף שצומח אצלנו בשפע, אמרו שראו ונכנסו ללקט... ואז סיפרו לי שהצמח חייב לעבור בישול ארוך כדי להיות ראוי למאכל.
באופן אישי אף פעם לא נסיתי


העדה הכורדית מלקטת את עלי הלוף וכן את ה'ריג'לה' - 'רגלת הגינה' ובשפה הכורדית - 'פרפחינה' המשמשים לעיבוי תבשילים והוספה לקציצות ושאר 'ממולאים'.

מורי ורבי, החקלאי הזקן מזיכרון (ז"ל) שלימד אותי רבות על גידול ירקות וליקוט צמחי בר, הכין לי מחמצים מעלי לוף. השרה וניקה אותם ואז החמיץ בצנצנת כשהם מגולגלים.
הוציא אחד ואכל ונהנה מכל ביס - "זה מזכיר לי את הילדות שלי ב'בת שלמה'.." (הוא היה אז בן 95 !) ונתן לי לטעום. היה טעים.. אבל צידי הלשון שלי, החלו 'להירדם' והלשון החלה לתפוח!
אמרתי לא את זה.. והוא התפוצץ מצחוק - "נכון, זה מעקצץ למי שלא רגיל ואוכל את זה בפעם הראשונה, אבל זה טעם גן עדן" :)

צמח נוסף שנתן לי לטעום, היה 'לשון הפר' (קרא לא בערבית 'לסאני' - שלט בערבית, עברית יידיש ורומנית באותה רמה). מילא אותה באורז כמו 'עלי גפן' וזה באמת היה טעים וללא 'תופעות לואי'.

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי דן אבגי
ראובן אורן כתב:
רובי כ. כתב:
לגבי ליקוטים של העדה הכורדית- לפני שנה בערך ראיתי להפתעתי שתי נשים מסתובבות בחלק האחורי של השטח שלנו ובידיהן צרורות גדולים של לוף שצומח אצלנו בשפע, אמרו שראו ונכנסו ללקט... ואז סיפרו לי שהצמח חייב לעבור בישול ארוך כדי להיות ראוי למאכל.
באופן אישי אף פעם לא נסיתי


העדה הכורדית מלקטת את עלי הלוף וכן את ה'ריג'לה' - 'רגלת הגינה' ובשפה הכורדית - 'פרפחינה' המשמשים לעיבוי תבשילים והוספה לקציצות ושאר 'ממולאים'.

מורי ורבי, החקלאי הזקן מזיכרון (ז"ל) שלימד אותי רבות על גידול ירקות וליקוט צמחי בר, הכין לי מחמצים מעלי לוף. השרה וניקה אותם ואז החמיץ בצנצנת כשהם מגולגלים.
הוציא אחד ואכל ונהנה מכל ביס - "זה מזכיר לי את הילדות שלי ב'בת שלמה'.." (הוא היה אז בן 95 !) ונתן לי לטעום. היה טעים.. אבל צידי הלשון שלי, החלו 'להירדם' והלשון החלה לתפוח!
אמרתי לא את זה.. והוא התפוצץ מצחוק - "נכון, זה מעקצץ למי שלא רגיל ואוכל את זה בפעם הראשונה, אבל זה טעם גן עדן" :)

צמח נוסף שנתן לי לטעום, היה 'לשון הפר' (קרא לא בערבית 'לסאני' - שלט בערבית, עברית יידיש ורומנית באותה רמה). מילא אותה באורז כמו 'עלי גפן' וזה באמת היה טעים וללא 'תופעות לואי'.

ואני עוד חשבתי על איזה סוד כמוס :)
מעניין שאצלנו באשדוד לא רואים שום צמח מענין למעט חסת המצפן...

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי ראובן אורן
אני חושב שבאזור החולי והדיונות, אפשר למצוא צמחים רבים אחרים ולא רק צמחי מעזבה כמו חסת המצפן או טבק השיח

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי הלינקה
תודה אורנה, ברוכה הנמצאת.
בשולי הארוגות שלי צומחים צמחי בר שונים, וחשבתי לי, אולי הן טובות למאכל, בינתיים אני מאכילה בהם את התרנגולות שלי.

תנסו להעזר בדף זה:

http://www.wildflowers.co.il/hebrew/plantsIndex.asp

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי חזי
ראובן אורן כתב:
רובי כ. כתב:
לגבי ליקוטים של העדה הכורדית- לפני שנה בערך ראיתי להפתעתי שתי נשים מסתובבות בחלק האחורי של השטח שלנו ובידיהן צרורות גדולים של לוף שצומח אצלנו בשפע, אמרו שראו ונכנסו ללקט... ואז סיפרו לי שהצמח חייב לעבור בישול ארוך כדי להיות ראוי למאכל.
באופן אישי אף פעם לא נסיתי


העדה הכורדית מלקטת את עלי הלוף וכן את ה'ריג'לה' - 'רגלת הגינה' ובשפה הכורדית - 'פרפחינה' המשמשים לעיבוי תבשילים והוספה לקציצות ושאר 'ממולאים'.

מורי ורבי, החקלאי הזקן מזיכרון (ז"ל) שלימד אותי רבות על גידול ירקות וליקוט צמחי בר, הכין לי מחמצים מעלי לוף. השרה וניקה אותם ואז החמיץ בצנצנת כשהם מגולגלים.
הוציא אחד ואכל ונהנה מכל ביס - "זה מזכיר לי את הילדות שלי ב'בת שלמה'.." (הוא היה אז בן 95 !) ונתן לי לטעום. היה טעים.. אבל צידי הלשון שלי, החלו 'להירדם' והלשון החלה לתפוח!
אמרתי לא את זה.. והוא התפוצץ מצחוק - "נכון, זה מעקצץ למי שלא רגיל ואוכל את זה בפעם הראשונה, אבל זה טעם גן עדן" :)

צמח נוסף שנתן לי לטעום, היה 'לשון הפר' (קרא לא בערבית 'לסאני' - שלט בערבית, עברית יידיש ורומנית באותה רמה). מילא אותה באורז כמו 'עלי גפן' וזה באמת היה טעים וללא 'תופעות לואי'.


ראובן יש צמח לשון הפרה גם בפרסית . כך נקראה ( גולה גבזבון )= פרח הפרה. פרח סגול
את פרח המיובש מרתיחים את עלי הפרח הסגול כמו תה שותים בלילה לפני שנה. יש בה המון סגולות לפי הסיפור של זקני פרס.
אני יודע שהוא מר מאוד צריך הרבה סוכר לתה הזה. וגם סבתא שלי הייתה שמה בתוך התה תפוח עץ מקולף לשנוי התאם במקצת
אחת התכונות שלו זה הרגעה.

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי רונית מ
נחום כתב:כשאתם מלקטים
אשמח אם תצלמו ותעלו את הצמחים שאתם מלקטים (כאלה שאין איתם חשש של זיהוי) לטובת אלו שפחות מכירים
בהזדמנות זו אשמח לקבל תמונה של גזר קפח לפני הופעת הפריחה היחודית - הבנתי שעדיף לאכול את השורש לפני הופעת הפריחה


זה צילום של גזר קיפח מהגינה שלי

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי רונית מ
זה עשב נפוץ, ממש מתבישת שאני לא יודעת לזהות אותו מיידית.
גדל בגינה שלי.
האם הוא אכיל?
האם יש בו תועלת אחרת?

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי רונית מ
לוף 1.jpg
לוף 1.jpg (233.86 KiB) נצפה 10225 פעמים

האם זה לוף?
כיצד אוכלים אותו, והאם מומלץ תזונתית?
בתור ילדה תמיד אמרו לי שהוא רעיל..

ומה זה?

לוף 2.jpg
לוף 2.jpg (202.16 KiB) נצפה 10225 פעמים


נראה גם כמו לוף, לא?

Re: ליקוט

הודעהפורסם: 17 דצמבר 2012,14:04
על ידי אריאל
שן הארי:
http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Herb ... delion.htm

הוא וכוכבית הם העלים האהובים על הציפורים שלי.