עמוד 1 מתוך 2

בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
השתתפתי בשבת
בסדנת הדרכה לבוסתנאות
אשר התקיימה אצל אלכס קצ'אן
והתבצעה על ידי עמית פומפן
חוקר חקלאות מקומית מסורתית
ומלמד ויוצר בוסתנים בהשקיית בעל .

המטרה בסדנא ללמוד ולקיים:

-איסוף ייחורים
--שתילה באדמה

---טיפוח הקיום של הייחור לשתיל ועץ
מסתמך על השקיית בעל .
בסגנון הפלאחים הזקנים .
נראה לי כי זו שתילה מקומית
של מאות ואלפי שנים.
בעיקר לעצי ארץ ישראל
תאנה ,גפן ,רימון-ייחורים
ועצים אגוזיים-מזריע.
אופן השתילה ממש כבטבע
באופן טבעי ענפי עץ מגיעים לאדמה
מניחים עצמם עליה בנחת
הקצה הענף עולה כלפי מעלה
חזרה אל האור אך רוב הענף
מתכסה רקבובית ,אדמה ומשריש.
מרתק.
עמית ביקש להעביר הלאה את העשייה הזו....
אעשה זאת כאן ברשותו .
כל המעוניין ליצור קשר ישיר עם עמית
ניתן לקבל טלפון ומייל ממני באישי
.
128.JPG
ייחורי תאנה
017.JPG
בור לשתילת ייחור תאנה
106.JPG
נביטת זריע -שקד למאכל
018.JPG
מכוש קטן -בגודל אמה

אורנה

Re: בוסתנאות

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
מקום שתילה
הייחור יישתל ישירות בשטח.
ייחור באדמה חזק יותר .
לייחור תהליך השתרשות טבעי
הגבלה במיכל פלסטיק שוברת את ההשתרשות הטבעית

שתילה בעציץ
האדמה בתוך עציץ\מיכל פלסטיק
מתייבשת מהר ועלינו המגדלים
להשקות בתדירות גבוהה.
העץ אשר מצמיח שורשיו
יפתחם תמיד לעבר מידע\מקום בו מצויים מיים .
היחור מטמיע זכרון של השקייה מלמעלה
ושולח לשם את שורשיו .
כן .שולח שורשים למעלה
ומחכה למים הבאים משם בתדירות גבוהה.
בצילום:ייחור גפן מוצא מתוך מיכל פלסטיק לבחינת שורשיו
002.JPG
ייחור הוצא עם כל האדמה מהמיכל רואים שורש מרכזי עולה כלפי מעלה
011.JPG
לצערי הייחור נפל מידי בעת הצילום אך בזכות כך ניתן לראות היטב את צימוח השורש כלפי מעלה
013.JPG

בשתילה בשטח ישירות באדמה
אדם הרגיש חשב רצה (בסתיו =בנובמבר )
אמר "כאן אני רוצה עץ "
הלך חפר בור .
הבור יחכה עונה שלמה ...
כמו ידע מה ישתל בו ,
סוף החורף במועד המתאים לו ביותר
רגע לפני הנצת העץ נלקח הייחור ונשתל בבור.
לכל ייחור אורך שונה ואפן שתילה אופיינית לו.
מהרגע הראשון עוד לפני שיש לו שורשים
נותנים לו להבין באילו תנאים יחיה.
בשטח הייחור יקבל מים בהצפה
ועם ספיגתם יחפש אחריהם
ישלח שורשים ארוכים מטה מטה ויתעצם
ללא מערכת השקייה
לאפשר לעץ להגיע לעצמאות אמיתית
כמה שיותר מהר
אמנם הם מתפתחים יותר לאט
יותר דחוסים אך חזקים.
אורנה


.

Re: בוסתנאות

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
עונת גיזום יחור ושתילה אידיאלית
זמן אופטימאלי לשתילת ייחורים בארץ
שבוע שבועיים לפני מועד הליבלוב
גפן ,תאנה ורימון
סוף פברואר לא יאוחר מהשני במרס.
להתכוונן לכך .
גוזמים לוקחים את הייחור
ושותלים אותו מייד באותו יום
בבור שהוכן בנובמבר.
יש מי השותלים עם חומר השרשה ויש ללא .
חומר השרשה ניתן לעשות באופן עצמאי
מזרעים של שעורה
ומענפי ערבה.

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
בוסתנים עתיקים
קיימים בארץ בוסתנים נפלאים
מקומות צל ליקוט בילוי וטעמים .
כמו גם ייחורים.
גליל:
תאנה
תאנים נהדרות מצויות
1. תחת איזור תעשייה צפת.
2.קדיתא.
גפן
1.קדיתא -זנים טעימים ועתיקים- דבוקי ,מארלו קלסי.
שקד
1.ראש פינה

בקשה :
אשמח לקבל מיקומי בוסתנים טובים המוכרים לכם
ולהוסיפם לרשומה כאן .

תודה מראש אורנה

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
תאנה
שתילת ייחור תאנה
023.JPG
בור עומק 30-40 סמ .אורך 30-40ס"מ .בזוית 45מעלות
037.JPG
אורך ייחור הנחת הייחור תאנה בזוית 45 מעלות

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
רימון
שתילת ייחור רימון
078.JPG
נגזום חזיררימון לכל אורכו ,בן שנתיים,ארוך מאוד וישר ,מתוכו נגזום בעת השתילה ייחור מקטע אמצעי ,באורך 60 ס"מ-עובי תחתון כמטבע מחצית השקל עובי עליון לא פחות מס"מ.
079.JPG
את הייחור דופקים לאורך\עומק של 50 ס"מ ,בעזרת אבן או פטיש ,בקרקע בלתי מתוחחת או מעובדת ,אלא באדמה רגילה .להחזיר לרימון את האדמה הדחוסה אותה זוכר מבית גידולו המקורי בה מתפתח בעוצמה .
[b]
091.JPG
מותירים מעל לקרקע 10 ס"מ גלויים,גוזמים מעל הנצנים גזום אלכסוני ליישור ונקוי מהמכות שקיבל איזור זה ולמניעת הקוות מי גשם בחתך.
094.JPG
חיפוי הקרקע בעשבים מקומיים,עליהם אבנים בגודל בינוני עליהם אבנים קטנות יותר אין צורך להשקות.

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
גפן
ייחור גפן ושתילתו .
ייחור :מקטע אמצעי .עיניים צפופות .אורך 60-80 ס"מ .עובי בין אגודל לאצבע..
בור :ארוך יותר(מבור התאנה) עומק :30\40 ס"מ.
אופן שתילה :הנחה באדמה באלכסון (כמו בתאנה),יותר שטוחה , בזוית 30 מעלות ,
כדי לא להגיע עמוק מדי .
לכסות באדמה ,
להשאיר 3 עיניים בחוץכלפי מעלה .
להשקות להניח עשב וכיסוי אבנים או קידה קוצנית.
(להגנה בשטח מפני חזירי בר שמתים על אדמה מתוחחת וכו')

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
עצי אגוז ארץ ישראל.
שקד,אגוז מלך,פיסטוק עתיקים מאוד .
פקאן ,ערמוןנוספו מאוחר יותר.
מרבים מזרעים.
זורעים בסוף הסתיו.לפני הגשם השני
ולא יאוחר מה20 בספטמבר .
במקום שבו יהיה העץ.
הזרעים ינבטו באותה שנה בלבד בה חנטו .
הם נופלים מהעץ נרטבים מהגשמים ראשונים
הקור מפעיל רפלקס נביטה
האגוז נבקע ויוצא שורשון
כלפי מעלה ויורד למטה לאדמה
בסוף החורף מוציא הזרע את הצימוח העליון.
אופן זריעה עצי פרי וחורש א"י:
נותנים לזרע נקישה עד
שמיעת קנק-סדק עדין (לא לשבור את הקליפה) .
ניתן להניח במקום השתילה .
או ניתן להניח בארגז תנובה
מלא קומפוסט רקבובית עדינה ולחה
שתתן להם לחות
ולפזר שם מה שרוצים ומרטיבים
בלוטים, שקדים מקומיים בעלי קליפה קשה וכו ,
להניח תחת שיח מקום חשוך חשופים לתנאי מזג האויר בחורף.
ברגע שנובט השורשון
לוקחים ודוחפים בעדינות עם האגודל לאדמה במקום השתילה .
בצילום זריע שקד
101.JPG
102.JPG
107.JPG
109.JPG

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
השקיה בחקלאות המסורתית העתיקה בארץ ישראל
השקיית הצפה
בחורף הטבע נמצא בתנומה
באביב מתחמם הכל אך הלחות באדמה נשמרת
הצמחים מפתחים מהר שורשים ועלווה .
שורשים העוקביםרודפים לעומק
אחרי המים האחרונים באביב.

שיטת ההצפה מדמה טבע
נותנת לעץ עוד אביבים כללו
הוא מפתח שורשי עומק
המסייעים לא להיות תלותי בהשקיה
מותאם לתנאי הטבע .

תהליך ההשקייה המובנה הנו לשנתיים .
מטרתו לאפשר לייחור לפתח שורשים עמוקים
עוקבי\ ומוצאי מים במעמקי האדמה.
אופן השקייה בשנה ראשונה
סופרים מהגשם האחרון (מרס)4 שבועות
ומשקים 30-40 ליטר במכה אחת.
ושוב לאחר 4-5 שבועות
(חשוב -לא להכניס את הצמח לטראומה
במידה ונצפית עקה-להשקות מיד )
מרווחי השקיה יעברו ל-5 שבועות
ואם אפשר 6 שבועות..
שנה שניה מרווחי השקייה של חודש וחצי

השקיית ייחור התאנה בעת השתילה [b[/b]
061.JPG
הצפת בור בעת שתילת ייחור תאנה

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי גוטמן
לא לגמריי הבנתי את הזמנים.
הכנת בור בסתיו, לפניי החורף. ואז הכנסת ייחור עם שורשים כבר? ולא הבנתי אם הכנסת אותו בתחילת החורף או בסוף החורף? או שזה תלויי בגידול?

בעצם עשית בור בסתיו. כל החורף הוא קיבל גשם. אז שמת ייחור. הצפת. ונתת לו לגדול. נכון?

והאם זה נכון להרבה צמחים או רק לארץ ישראלים? תאנה, רימון, גפן... ?

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
גוטמן כתב:.... בור בסתיו. כל החורף הוא קיבל גשם. אז..... ייחור. הצפת. ונתת לו לגדול. נכון?

ייחורי עצי בוסתן א"י
נשתלים כך על פי החקלאות מסורתית
פאלחים ועוד.
בכוונתי לעשות זאת בקרוב .
קבלתי שני ייחורי תאנה וגפן דבוקי
ואשתול בדיוק כך.
גוטמן כתב:האם .........זה נכון רק לצמחי לארץ ישראלים? תאנה, רימון, גפן... ?

כן מדובר במאות זני עצי בוסתן א"י .
עצים אשר בשתילת הייחור והשקייה נכונה למשך שנתיים
הופכים לבוסתן בעל-ללא השקייה כלל.
קיימים עצים עתיקים מאוד בארץ
גם -פחות עתיקים רק מתקופת ימי הביניים...
אגוזיים(אגוז מלך,ערמונים)
שתילה זו אינה מתאימה לעצי פרי שאינם מקומיים
כמו ליצ'י הדרים וכד'

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אסף בשן
אהלן אורנה - נראה נפלא! - חשוב להדגיש כמה דברים
כשיש לך שטח אדמה טוב שגם ככה אתה עובד בו יום יום (כמו פלאח מסורתי...) אין ספק שזו השיטה הכי טובה. או לנטיעות ט"ו בשבט חסכוניות וחינוכיות (רק לחסוך מהילדים את עוגמת הנפש של שתיל שלא נקלט...)
לרוב האנשים בארץ היום לצערי אין אדמה כמו בתמונה ובטח לא משטר גשמים מספק....כך שלטעמי - כמות האנרגיה והמשאבים שצריך להשקיע ב - חפירה, זיבול, דישון, גידור, מעקב בשטח, ולבסוף - מניסיון - גם השקייה בחודשי הקיץ (כי הוא לא באמת מסתדר בלי מים בשנים הראשונות) - בשביל לקבל אמנם עץ חזק ואיכותי - אבל בהסתברות נמוכה מאוד ובזמן גדול מאוד....
לכן - הייתי ממליץ לרוב האנשים פה שרוצים לגדל תאנה/רימון/גפן בחצר - כן להכין ייחור במיכל - בטיפול ובהשקייה נכונה מערכת השורשים שלו תהיה מצויינת וחזקה - וכעבור 2-3 שנים - לשתול אותו כשהוא "מוכן לעצמאות" בבור גדול מלא אדמה טובה וקומפוסט.
כמו שאמרתי - להתאים את השיטה לפי המטרה...גם עצים ישראלים חזקים בוגרים - בקיץ ישראלי חם - צריכים קצת עזרה...

Re: בוסתנאות

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי ראובן אורן
אורנהאב770 כתב:עונת גיזום יחור ושתילה אידיאלית
יש מי השותלים עם חומר השרשה ויש ללא .
חומר השרשה ניתן לעשות באופן עצמאי
מזרעים של שעורה
ומענפי ערבה.


אוסיף כאן כמה מילים להבהרה, לכל מי שלא מכיר את 2 השיטות:
שיטה א':
ענפי ערבה צעירים מליבלוב האביב, מכילים כמות גדולה של 'הורמון השרשה'. ניתן למצות ולרכז את ההורמון לצורך השרשת ייחורים בקלות יתירה.
קוטפים כמה ענפי ערבה צעירים - 6-10 ענפים צעירים יספיקו. מורידים להם את העלים, חותכים אותם לקטעים של כ 5-6 ס"מ ומרסקים אותם עם 'פטיש שניצלים' או 'פטיש גומי, כל אחד לפי כמות האגרסיות שצבר במשך החורף.. :P
לאחר החבטה והריסוק, להכניס את הענפים המרוסקים לתוך בקבוק ולהוסיף מים טובים - 'מי גשם' או 'מי מזגנים'.'
וזהו, יש לנו תמיסת הורמון השרשה. רוצים להשריש ולייחר?! מכניסים את הענפים המבוקשים ל 3 ימים עד שבוע בתמיסה ואחר מעבירים לאדמה בעציץ שהכנו לצורך זה.


שיטה ב':
שיטה עתיקה ומסורתית שהייתה נהוגה בד"כ בהכנת ייחורים לגפנים. למדתי אותה מאחד מהחקלאים הותיקים של ז"י.
הרעיון הוא להשתמש במצבור הגדול יחסית של הורמון השרשה הנמצא בקליפת זרע השעורה. גרעין שעורה ללא קליפה, לא רלוונטי כלל וכלל !
בבסיס הענף שאותו אנו רוצים לייחר, מבצעים חתך / סדק שלתוכו תוחבים גרעין שלם של שעורה ואחר שותלים את הייחור באדמה בעציץ
הכנתי בעבר, בשיטה זו, כמה וכמה ייחורים לצורך ניסיון - של גפנים ושל ורדים - הצליח יופי.

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
אסף :sun: :rain:
בוסתנאות-
עצי פרי בצימוח בעל.
עצי פרי אכילים במרחבי הטבע .
כמו בבוסתנים בגליל.
אורנה

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 03 מרץ 2013,14:04
על ידי אסף בשן
בהחלט -
חשתי צורך "להזהיר" אחרי מפח נפש של כמה עצים מתים בשיטה הזאת...

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 05 מרץ 2013,14:04
על ידי שלומי דבוש
כרגיל אורנה השרשורים שלך מעניניים מחכימים ועושים חשק כאחד..

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 05 מרץ 2013,14:04
על ידי אורנה
תודה

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 11 מרץ 2013,14:04
על ידי ארז
נראה ממש מגניב תודה רבה על השיתוף

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 08 פברואר 2015,14:04
על ידי יוני נהר
מדהים! תודה רבה!

Re: בוסתנאות מקומית ארץ ישראלית

הודעהפורסם: 09 פברואר 2015,14:04
על ידי אורנה
תודה
כיום בביתי
כהמלצת אסף בשן
משרישה תאנים וגפנים
במיכלים בלבד
כך יכולה לבקר
ולטפח את התהליך
ולהתאים תנאים לכל צמח בהתאם לצרכיו .

פברואr
מועד טוב ליחר גפנים במיכל

אורנה