עובדה ידועה היא שצמחים יודעים לנצל את האנרגיה של אור השמש כדי לנבוט, לצמוח, לפרוח, לייצר פירות, ולספק לעולם החי את בסיס המזון שלו. אבל מה שלא כולנו יודעים הוא, שהצמחים גם חשים את הרכב הצבעים (הספקטרום) של האור ומכוונים בהתאם לכך את אופן וקצב התפתחותם. קולטני האור בצמח קולטים את צבעי האור השונים באופן שמזרז או מעכב תגובות מסוימות שלו.
קבוצת מחקר במכון וולקני שבמשרד החקלאות ופיתוח הכפר, בראשות ד''ר יוספה שחק, פיתחה את תורת הצבע של הצמחים, אשר הוצגה לאחרונה במסגרת כנס חדשנות שערך משרד החקלאות ופיתוח הכפר. לטובת המחקר, רשתות שמיועדות להגן על גידולים חקלאיים מפני פגעי טבע - רשתות צל, רשתות נגד ברד, נגד רוח, ונגד מזיקים מעופפים, ואשר יוצרו בעבר בצבעי שחור או שקוף, מיוצרות כעת בצבעים שונים. פיתוח הרשתות הצבעוניות נעשה בשיתוף עם חברת פולישק מתעשיית הפלסטיקה הישראלית.
"ישראל היא מעצמת חקלאות הייטק. טכנולוגית הרשתות הצבעוניות היא פיתוח מקורי 'כחול-לבן', ומדינות רבות בעולם כבר מתעניינות בו, ביניהן טורקיה, איטליה, ספרד, אפריקה, ארה"ב, דרום אמריקה, אוסטרליה וניו-זילנד'' אומרת ד''ר יוספה שחק שעמדה בראש המחקר. ''הפיתוח מסייע לנו לייצר פירות, ירקות, פרחים וצמחי נוי יפים יותר ואיכותיים יותר, באופן ידידותי לסביבה (מופחת כימיקאלים), וגם לנווט את מועד הקטיף שלהם בכדי להאריך את עונת השיווק ככל שניתן, ולהתאים את התוצרת לדרישות שוק שונות".
תורת הצבע של הצמחים
רשת אדומה - הצליחה לדחות את מועד הבשלת הפרי בגידולים מסוימים, ביניהם בענבים.
לבן ופנינה - רשתות בצבע לבן או פנינה עושות את ההיפך מהרשתות האדומות - הן מזרזות את הבשלת ענבי המאכל.
שילוב בין אדום ולבן - משפרות את גודל הענבים ואיכותם, מגנות ממכות שמש, נזקי רוח וציפורים. כיסוי מחצית הכרם ברשת לבנה/פנינה ומחציתו באדומה יביא להבשלת מחצית הכרם מוקדם ומחציתו מאוחר מהרגיל, ובכך יאריך את עונת בציר הפרי על פני תקופה ארוכה יותר.
רשתות בצבע אדום ובצבע פנינה - יוצרות פירות גדולים יותר משמעותית בעצי פרי, ביניהם: תפוח, אפרסק, אגס, אפרסמון ועוד. בחלק מעצי הפרי גם צבע הפרי היה "חי" יותר, והעצים עצמם צרכו פחות מים.
רשת צהובה - הרשת גורמת לאשכולות הענבים להתארך יותר ומגדילה עקב כך את הענב והאשכול כולו. בנוסף, כרמים שהפסיקו להניב וכוסו ברשת צהובה גרמו "לחידוש הנעורים", והגפנים חזרו לפוריות גבוהה זמן קצר, ובכך נחסכה עקירתם.
כיסוי ברשת אדומה, צהובה או פנינה במקומה השחורה המסורתית בפלפלים, מאפשר הגדלת יבול הפרי באופן דרמטי, בשיעור של כ- 40% יותר פרי במהלך עונת הגידול.
צהוב ופנינה - גם מונעים מחרקים מזיקים לחדור לגידולי ירקות, כדוגמת הפלפל והעגבנייה, ומאפשרים פרי איכותי יותר ובכמות גדולה יותר. בנוסף, הפלפל "זוכר" את הרשת שתחתיה הוא גדל גם לאחר הקטיף! ונוטה להירקב לאט יותר אם גדל תחת הצהובה או הפנינה.
פנינה ואפור - רשתות בצבע אפור או פנינה מעודדות הסתעפות בצמחים, והן שימושית בגידולי נוי מסוימים.
שילוב של אדום וצהוב - מעודד צמיחה מהירה יותר של פרחים וצמחי נוי. בנוסף, הפרחים יהיו בעלי גבעול ארוך יותר ועבה יותר.
כחול - הרשת הכחולה מעכבת צימוח של צמחים מסוימים. ניתן לעשות בה שימוש בעיקר בצמחי נוי ננסיים.
מקור: הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה
http://www.israel.agrisupportonline.com ... mplate=tp1