בשבוע וחצי האחרונים, לא הייתי כאן הרבה. שהיתי באזור דרום ים המלח
בסייום העבודה, ישנו בצימר במושב 'נאות הכיכר' הנמצא כ 1 ק"מ מהגבול הירדני
המושב הוא מושב חקלאי תוסס
נעים להתעורר מוקדם בבוקר 05:00 ולשבת על המרפסת מול אויר נקי, שמים מלאי כוכבים ולהמתין לשמש שעולה וזורחת ב 06:30 בדיוק! מעל להרי אדום, במזרח
בשעה 05:30 נשבר השקט ושיירות של טרקטורים מלאי פועלים תאילנדים, יוצאים מהמושב אל החממות לעבודת היום
באחד הערבים, התארחו בצימר לידינו, קבוצה של 5 פועלים + הבוס שלהם. הוא מאזור כרמיאל הפועלים מ'ביר אל מכסור' ופועל אחד, בדואי מאזור כרם מהר"ל שלגמרי במקרה, הכרתי את אביו - הזמנו אותו לקפה איתנו, בעת שהתרבצנו בחיק הטבע והוא עבר שם עם עדר הפרות שלו
הם באו לשם מהצפון, על פי הזמנה של אחד החקלאים במושב, לאבק ולהפרות את פרחי צמחי העגבנייה שגדלים בחממות..!
כמובן שהמפגש בינינו התחיל בקפה ערבי קלאסי והמשיך ל...ענייני גינון וגידול ירקות. מהר מאוד הצטרף גם הבוס שלהם - א. והתחלנו להחליף דעות ומידע
קודם, שמעתי מהם וממנו, מה הם עושים שם בכלל ואיך..
מסתבר שהם נכנסים לחממות ובמשל יומיים שלושה, עוברים על פני כל צמחי העגבנייה ו..מנערים את הפרחים כדי שהאבקה תצא מהם. איך?! עם 'ויבראטור' קטן שעם הפעלתו, יש בסופו מין 'מקל' קטן שרועד וטופח בקלות על הפרח וכך, האבקה נושרת ומשתחררת מהפרחים.
בהמשך, יש לארגן כמובן 'רוח' שתעיף את האבקה בחלל החממה לצורך הפריית הפרחים..
את ה'וח' הזו, הם עושים ע"י שימוש ב..מפוחים. כן מפוחים המשמשים לטיטוא של עלים מהשבילים והדשא.
מפעילים את המפוחים ועוברים לאורך הערוגות והשתילים ועושים שם הרבה רוח כדי לבצע הפרייה של פרחי העגבנייה.
על פי א. ההפרייה בשיטה זו מצליחה ברמות של כ 90% ומעלה.
המשך השיחה הייתה יותר על הנושא האורגני, בו הצגתי כמה רעיונות שלי ו"גיליתי" לו את הפטנט של הפיכת מקצרת הדשא ל"פודפרוססור" לצורך 'טחינת' הגזם ובעיקר גושי הכבול ש..לא 'מתעכלים' לו בקומפוסטר. הצעתי שיעבור עליהם עם מכסחת הדשא ויטחן אותם וכך יגדיל את 'שטח הפנים' שלהם והקומפוסטציה שלהם תואץ. כי על אף שהכבול הינו חומר די אינרטי, בכל זאת מדובר בחומר אורגני והחיידקים והפטריות מפרקי התאית, יצליחו כך, יותר טוב לפרק גם אותו
בהמשך, שמעתי ממנו כי יש בשוק של המוצרים האורגניים ובכלל, חומר הנמכר כ'תרכיז מיקוריזה' לפיזור בערוגות ויש התקדמות רצינית בין החקלאים למעבר הדרגתי לגידולים אורגניים של ירקות ע"י העשרת האדמה בקומפוסט ובמיקוריזה. ההתיחסות ל'מיקוריזה' היא כאל 'פטריות' המעשירות את הקרקע ביחס הסימביוטי שהיא יוצרת בין שורשי הצמחים לאדמה ולחומר האורגני שבה
דרך אגב, גם משרד החקלאות יצא לא מכבר ב'קול קורא' (מכרז) בנושא המיקוריזה - "..משרד החקלאות/מינהל המחקר החקלאי (להלן "המינהל") הינו הבעלים של ידע שפותח בנושא פטריית המיקוריזה . הפטרייה הינה פטריית קרקע סימביוטית התורמת להתפתחות צמחים מסוימים ויבולם, בעיקר בתנאי גידול תת-מיטביים כגון, תחת עקת יובש ועקת מליחות. הפטרייה יכולה לתרום לגידול צמחים תוך חיסכון משמעותי במים וחומרי דישון מסוימים.."
שבת שלום