ייתכן שפרק הגשם הזה, הוא המערכת האחרונה של החורף האחרון.. וייתכן שלא.
לפני שאנו 'שוכחים מהגשם' ונכנסים לאביב של ממש ולקיץ ארוך וחם לנו ולצמחים שבגינתנו, כדאי וראוי לתת עוד מבט עם 'מחשבה תחילה', לגשם שיורד אצלנו בגינה
נסו להיזכר מה קרה בגשמים האחרונים, אצלכם בגינה השיפועית שלכם. מה קרה למי הגשם, היכן הם זרמו ולהיכן הם נגרו בהמשך.
לא זוכרים?! אז רעננו את זכרונכם, בפרק הגשם האחרון, אם יבקר בחצרכם.
פקחו עין ובדקו אם האדמה אצלכם ישרה ועם שיפוע מסויים המונע מני הנגר להיקוות לשלולייות או 'ביצות'. ראיתם אזור כזה? סמנו את מרכז ה'שקע' באבן.
כך גן לגבי המים השופעים מהמרזבים, לאן הם זורמים? האם הם סחפו אדמה מהגינה ויצרו 'נחל' חדש בגינה?! או שיצרו 'ביצה', או זרמו לתוך הבית?!
טפלו בזה, ע"י מילוי אדמה במקומות משופעים מדי.
מקמו סלעים ואבנים 'דקורטיבייות' ובצעו 'טרסות', כדי להאט את מהלך המים ולגרום להם לחלחל לאדמה ולא לזרום לרחוב ולפתחי הביוב.
יש לכם מדשאה? הביטו גם עליה! האם לאחר כמות גדולה של גשם ('רוויה באדמה') ישנן במדשאה 'בריכות'? מים נגר העומדים ב'בריכות' כאלו, רק 'יחנקו' את הדשא, כי הוא לא 'צמח ביצה' - זקוק גם לאויר לנשימה ולא ל 100% מים סביבו.
כל 'בריכה' כזו שנותרת רווייה הרבה זמן, טפלו בה. מלאו אותה באדמה כלשהי וישרו, כדי לתקן את המפלסים ולגרום לזרימת עודפי הנגר לצדדים, ל'תעלות' שיצרנו בגינה שאולי מופנות לצלחות עצי הפרי שלנו או מרחיקות את מי הנגר מעצים שלא אוהבים יותר מדי מים - כמו גפנים ונשירים.
כך תשפרו את מצב 'משק המים' באדמה שאצלכם בגינה ותוכלו להגיע למצב אופטימלי של מיעוט השקייה או 'בלי השקייה מלאכותית' בכלל - עם סייג של 'לא נכון לגבי כל עצי הפרי!' במיוחד לגבי 'מאוקלמים' ו'טרופיים'.
ו...גם תשפרו את מצב 'משק המים' הגלובאלי, שלנו ע"י מניעת בריחת המים לצנרת הביוב. עדיף שיחלחלו לאדמה ויעשירו את מאגרי מי התהום שלנו, מאשר יזרמו לים.
בגינתי האחורית והקטנה, עשיתי זאת כ'פרוייקט לימודי עצמי', לאט לאט ולאורך כמה שנים, עד שהגעתי למצב שסיפק אותי (מבלי להיכנס לנושאי 'טיהור מים אפורים' או 'איסוף מי נגר מגשם').
כמה הסברים לפני הצילום המאוייר
המדשאה בעבר, הייתה יותר גדולה. צימצמתי אותה, משנה לשנה לטובת ערוגות הירקות. אבל העקרונות והתשתייות, נותרו.
1. מצד ימין מגיע מרזב (נמצא בתוך הקיר) המוריד מי גשם מהגג הגדול, לגינה. המים הבאים ממנו, משקים 'ערוגה' של 'קיר ירוק' - ציפור גן עדן ועוד.. כולם אוהבי מים, אבל עודפי המים משם זורמים מהערוגה המוגבהת הזו, לאזור שקוע שמסתיים בצינור 4צול מוטמן ונסתר מתחת לאדמה. סימנתי אותו במיתווה הורוד
2. הוא מגיע, מתחת לפני האדמה ובשיפוע עדין, לאזור המסומן בעיגול שחור/כחול. שם ישנה עוד 'בריכה' קטנה ונסתרת המלאה בחלוקי נחל גדולים הממתנים את מהירות מי הנגר ו.. מאפשרים למים לזרום במידה שווה ל2 הכיוונים, ימינה ושמאלה, ל 2 צינורות 'כתומים' - 4" הטמונים מתחת לאדמה.
3. הצינור הימני, מגיע עד לקטע של תעלה (מסומנת בשחור) המחופה בלוחות עץ. התעלה ממשיכה מאחורי הסוכת גפן/חממה, לכיוון הגפן השתולה בפינת הגינה (על תלולית קטנה) ואם ישנה ממש הצפה, המים זורמים לגינת השכנים וליציאה ניקוזית לרחוב.
4. הצינור השמאלי = 'צינור כתום' - 4" - עובר בין המדשאה לריצוף כשעליו שכבת אדמה דקה שכוסתה בדשא. הוא מגיע עד לתעלה השמאלית שלאורך כל הערוגות - מעל הפתח שלו, אבן שטוחה ויפה שעליה ניצב כעת המיכל הלבן.
5. התעלה ממשיכה ומתעקלת ימינה מתחת לערוגת הפול הגבוהה ונפגשת שם עם התעלה הדקה העוברת מימין למדשאה.
6. החיצים הכחולים על המדשאה, מסמנים את כיוון זרימת עודפי הנגר שכיוונתי במשך השנים, ע"י הוספת אדמה היכן שמסומנים קוי 'פרשת המים'.
7. 2 התעלות שמשני צידי המדשאה, מובילות המים עד לקיר עם הגדר ושם, התעלה מתעקלת ימינה / דרומה, שוב לכיוון האזור היותר עמוק שליד התלולית של הגפן.
8. החיצים הכחולים העבים, משמאל ומלפנים, מסמנים את כיוון זרימת עודפי מי הנגר בעת גשמים כבדים., בערוגות עצמן
שנאמר - 'הכל זורם'
* כן, לקח קצת זמן לכוון יפה את השיפועים, אך בסופו של דבר, זה הצליח ועבד , עובד יפה ומאפשר לי גמישות רבה. למי שזוכר.., היו כמה עונות בהן הערוגות משמאל ומלפנים, היו ללא הדיפון עם הלוחות והמים זרמו בין ערוגות טרפזייות בכל 2 האזורים הללו - השקייה מיטבית, בשיטות העתיקות.
כמובן שהמים שהגיעו מאגירת גשמים ומה'אגן הירוק' של מערכת הטיהור, גם זרמו לתעלות ולערוגות הטרפזייות, דרך צנרת מתחת לאדמה.
זה הרעיון הכללי, לעיונכם, לטובת אינטרפטציות שלכם, בגינה שלכם..